Google wil Chrome meeleveren op nieuwe PC's

Dit artikel delen:

Google wil afspraken maken met pc-leveranciers om de browser Chrome mee te leveren met nieuwe pc's. De zoekgigant hoopt zo zijn marktaandeel te vergroten. Nog geen procent van de internetters gebruikt de browser.

Internetbedrijf Google wil overeenkomsten sluiten met pc-leveranciers voor zijn browser Chrome. "We zullen waarschijnlijk distributie-overeenkomsten sluiten. Ik denk dan aan OEM-overeenkomsten (Original Equipment Manufacturer, red.), waardoor we computers kunnen leveren waar Chrome al op geïnstalleerd staat", zegt vice-president Sundar Pichai in de Britse webkrant TimesOnline.

Pichai vertelde verder dat in januari een definitieve versie van de browser uitkomt. In het eerste half jaar van 2009 zullen ook nog versies voor de Mac en voor Linux uitkomen, aldus de vice-president. De Chrome-webbrowser van Google draaide dankzij Wine al op Linux en Mac OS X. Wine-ontwikkelaar CodeWeavers heeft de moderne webbrowser voor Windows in slechts elf dagen aan de praat gekregen op Linux en Mac OS X.

Internet Explorer

Volgens analisten versloeg Microsoft Internet Explorer (IE) de concurrent Netscape, omdat IE voorgeïnstalleerd was op computers met het Windows-besturingssysteem.

Uit cijfers van OneStat.com blijkt dat 0,42 procent van de Nederlandse internetters Google Chrome gebruikt. Het zit daarmee iets onder het wereldwijde gemiddelde van 0,54 procent. Microsoft Internet Explorer wordt het meest gebruikt. IE 7 heeft een marktaandeel van 62,34 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik snap niet waarom Google zo nodig de browsermarkt in wil duiken.

"Volgens analisten versloeg Microsoft Internet Explorer (IE) de concurrent Netscape, omdat IE voorgeinstalleerd was op computers met het Windows-besturingssysteem."
Volgens mijn analyse versloeg microsoft netscape omdat IE simpelweg dwars door het gehele OS heengebakken zat en er niet meer op een normale manier van je pc te verwijderen was, zonder de stabiliteit (welke?) in gevaar te brengen. Microsoft laat je geen keuze! Zo kan ik ook een monopoly positie verwerven ;-)

En Google gaat de zelfde kant op. Met Google Chrome voorgeinstalleerd op een (microsoft + IE?) pc, krijg je geen andere keuze als beginnende pc eigenaar.
Ik ben heel benieuwd of Chrome straks net zo gemakkelijk te verwijderen van je nieuwe pc, zoals nu het geval is met Internet Explorer, Media Player op xp en vista of windows - cloud - 7...

@Nick
Lees voor browser (en Google Toolbar) -> "datamining tool" op client pc".
Meer achtergrond info vind je op
http://www.google-watch.org/
http://www.google-watch.org/gmail.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Watch
http://searchenginewatch.com/2175251

Dit verhaal gaat echter ook op voor voor Microsoft met Internet Explorer, ActiveX componenten, Dot Net Architecture ;-) Live (desktop) Search & MSN toolbars.

Ik hoop dat Chrome altijd een browser in de marge blijft, die internetmonopolie van Google is leuk voor marketeers, maar is niet goed voor ontwikkeling van internet zelf.

Het is al erg genoeg dat de index van google wordt gezien als internet (het is slechts 30 procent). Er is bovendien een zorgwekkende trend dat Google bij de ontwikkeling van zoekroutines zich richt op het vinden van commercieel interessante informatie.

Vanuit economisch perspectief te begrijpen, maar een zoekmachine moet ALLLES vinden, niet alleen pagina's of content waarmee geld verdient kan worden. Zo lang dat ALLES nog niet is bereikt, zouden zich daar op moeten richten.

Dan hoop ik dat er heel wat bugs uitgehaald zijn sinds introductie want ik heb er nogal wat gevonden...

Ronald ik hoop echt dat je die verhalen over Google en GMail met een korreltje zout neemt.

"many of us will not send mail to gmail.com" - komop zeg, van mensen die zo paranoia zijn wil ik niet eens mail krijgen.

Het hele Google/Microsoft privacy verhaal stelt in de praktijk niets voor. Bij GMail krijg je Ads die in de context van een email liggen, so what? Ik snap ook wel dat een degelijke online email-applicatie niet 'gratis' is.

Grote bedrijven zoals deze hebben allemaal vijftien privacywaakhonden in hun nek hijgen. Daarnaast valt het me op dat websites van dergelijke paranoia mensen (chemtrails/UFO's/911 conspiracies anyone?) er altijd erbarmelijk uitzien, maar dat terzijde.

Ik snap dat Google met Chrome geld wil verdienen, maar ik snap niet dat ze daarvoor een verzadigde markt in willen duiken. Hoe lang heeft Firefox erover gedaan om een fatsoenlijk aandeel in handen te krijgen en wie zit er nu te wachten op n?g een gratis browser die niet eens interessante extras te bieden heeft?

@Nick
Heb je Google Chrome zelf wel eens geinstalleerd op je pc (met je firewall potdicht en de sysinternals process monitor eronder?)

Probeer zelf het eens, en kijk hoeveel "vreemde verbindingen" er gelegd worden naar van allerhande Google? servers die niets, maar dan ook niets te maken hebben met de download lokatie van Chrome of Google Update (waarom dat nu ineens weer nodig is, ik wilde alleen een browser)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-24T12:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.