Markt gist naar oorzaak storing Rabobank

Rabobank

De aanleiding voor de storing waar Rabobank donderdag 7 april 2011 mee te maken had, blijft vooralsnog onbekend. De bank is intern wel een technisch onderzoek gestart, maar weet vooralsnog niet hoe alles kon mislopen en negenhonderd klanten via internetbankieren de rekening van iemand anders voorgeschoteld kregen. Ondertussen speculeren lezers van Computable over de oorzaak.

Lezer Marcel merkt op dat onderhoud aan de website zeer waarschijnlijk niet de storing heeft veroorzaakt en dat er zeer waarschijnlijk in de achterliggende systemen iets is misgegaan. ‘Een website verzint natuurlijk niet zomaar om de gegevens van een andere klant op te halen, dat ligt waarschijnlijk in de back-office daarachter waar een query niet goed gaat.'

Check, check en dubbelcheck

‘IT-er' is het met Marcel eens. ‘Waarschijnlijk is er een verkeerde query gedraaid waardoor na inloggen de verkeerde rekeninggegevens opgehaald worden. Als dat het geval is, is de oplossing simpel voor in de toekomst: check, check en dubbelcheck nog beter je queries voordat je deze uitvoert.'

Lezer Chris denkt dat het probleem te maken heeft met kernel caching op een IIS-webserverfarm. ‘Onder grote load worden dezelfde sessionIDs verstrekt voor meerdere sessies. Dit stond standaard aan (machine.config) op IIS-servers van voor versie 6. Het zou me niet verbazen als banken nog achter zouden lopen en een boerderijtje met IIS 5-machines hebben draaien. Inmiddels heeft Microsoft deze configuratieoptie standaard uitgezet en dit probleem in de top tien gezet van application pitfalls.'

Hybride oplossing

Het idee dat het aan een IIS-server zou liggen, wordt door ‘knutsel' ontkend. ‘Ik heb als beheerder gewerkt op de afdeling waar dit fout gegaan is. Ik kan je verzekeren dat zo'n grote bank geen IIS-servertjes heeft. Ze hebben fouttolerante systemen, meerdere beveiligingslagen en uitwijklocaties.'

‘Chris' laat zich niet te snel afpoeieren door ‘knutsel'. ‘Ik zeg niet dat alle applicatieservers een IIS frontend farm gebruiken. Ik kan me voorstellen dat voor een hybride oplossing is gekozen en dat de financiële transactiesystemen strict gescheiden moet zijn qua technologie als de frontend servers. Anders kom je de audits al meteen niet door. Dus die queries waar IT-er mee komt, lijken me ook niet de oorzaak.'

Iemand anders worden

Toch denkt lezer Chris wel het probleem te herkennen. ‘Dit lijkt alles te maken te hebben met de frontend servers, die delen de sessieIDs uit. Veel architecten vinden frontend servers minder belangrijk ,zetten daar het stempel ‘niet business/mission critical' op, want deze hebben de functie om gegevens vanuit backend systemen alleen maar te tonen; wie wat mag zien wordt daar niet geregeld. Dat ze ook nog een functie hebben om het http-protcol statefull te 'laten lijken', wordt vaak vergeten of geacht dat een webserver dat automagisch regelt. Dat klopt, maar dus niet altijd! Aannemlijk is dat dat de login een sessionID heeft opgeleverd die meerdere keren is uitgegeven. Tijdens je sessie was de gebruiker eerst nog jezelf op de frontend server, maar na een aantal requests kun je dan iemand anders worden, omdat de webserver de requests niet meer uit elkaar kan halen.'

‘Chris' weet niet of dat hier ook gebeurd is, maar deze casus komt hem wel iets te bekend voor. ‘Ook omdat je dit in labtests bijna niet kunt reproduceren, omdat dit alleen voorkomt onder specifieke high-load omstandigheden. Voordat ik deze conclusie in mijn geval kon trekken, heeft mij dit een half jaar onderzoek gekost in samenspraak met Microsoft Redmond, die daarna heeft besloten deze kernel caching in volgende versies uit te zetten.'

Hetzelfde ip-adres

Lezer knutselis het met ‘Chris' eens. ‘Ik denk ook wel dat de fout in verwisseling van sessies zit. Misschien stelt iemand zich voor dat een bank draait op twee pc's en dat de hele administratie van de bank bestaat uit een paar MySQL-tabellen. Zo is het niet. Alles draait om onvoorstelbaar grote getallen en een tekening met alle betrokken hardware voor telebankieren beslaat meerdere A3'tjes. Wat denk je dat er gebeurt als alle 5 miljoen klanten van een bank kerstinkopen gaan doen? Daar zijn die systemen op berekend. Ik denk eerder dat het iets banaals is als twee machines hetzelfde ip-adres geven, na een verhuizing. Ik denk niet dat dit de schuld is van een programmeur.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik weet niet wat Knutsel zoal knutselt, maar het heeft weinig met ICT te maken, vermoed ik. Chris zijn veronderstellingen worden ook volledig ondersteund door wat Peter heeft vastgesteld.

Een tijdje terug had DUO (IB-Groep) een vergelijkbaar probleem. Je kreeg als ouder of student de gegevens van iemand anders te zien. Is dezelfde programmeur of beheerder intussen actief bij de Rabobank?

Dus dit is de nieuwe manier van journalistiek bedrijven? Je schrijft een artikel op basis van de reacties op een ander artikel. Ik lees liever de reacties zelf en vorm mijn eigen mening...

Jaar geleden was er een dergelijk iets met klantgegevens bij Ziggo. Gebruikers kregen een inbox van andere personen te zien. Was toen net na de lancering van de nieuwe website.

Goed kwalitatief artikel! Hier hebben we wat aan als lezers. Worden de reacties op dit artikel nu weer gebruikt voor het volgende artikel?

Zie
http://en.wikipedia.org/wiki/Round-robin
onder Computing
of
http://en.wikipedia.org/wiki/Round-robin_DNS
en koppel dit verhaal bijv. aan de uitgifte van interne ip-adressen vs. externe ip-adressen door software.
Daar lijkt het op gezien vanaf de buitenkant.

@Richard: Round-robin DNS heeft niets met de uitgifte van ip-adressen te maken. De naam 'resolved' alleen steeds naar een ander adres. Je advies om dat 'verhaal' effe te koppelen, is lastig.

Ik sluit me aan bij Niels. Dit is journalistiek van SBS niveau. Schrijf dan geen artikel. Het enige wat nog ontbreekt is het telefoonnummer dat je kunt bellen als je familie bent van de verantwoordelijke beheerder.

Misschiem moeten ze wat meer geld gaan besteden aan de ICT i.p.v. het uit te geven aan bonussen

In reactie op veel artikelen van de laatste tijd verwacht ik eersdaags de kop "Telegraaf neemt Computable over" te zien, of iets over een Computable redactie icm kwaliteit.

Volgende keer graag random reacties aan elkaar koppelen, dan loop je tenminste nog het risico dat er per ongeluk een goed artikel uit komt volgens het Infinite monkey theorema.

Gist? Wat moet de rabobank met gist? Brood bakken?

Sorry, ik kon het niet laten :')

@Sander Hulsman

Ik wacht met smart op een reactie van de schrijver van dit kwaliteits artikel!

Er staan toch gewoon F5 Loadbalancers voor de webserver farm, die zien toch wel of er een dubbel ip adres gebruikt is, dus zal het zeker wel in de backend gezocht moeten worden.

Ja eerst een laag F5 load balancers die load balancen naar IIS 5 webservers die ook de link die ik eerder geplaatst heb (netcraft) in het andere artikel.

Hahaha, wat is dit voor een Sesamstraat voorlees artikel zeg: "Toen kwam Tommy binnenlopen en vroeg aan Pino, Pino waarom zit je zo sip te kijken. Pino zei: tja, ik wilde mijn laatste banksaldo opvragen maar nu zie ik ineens dat meneer Aart veel meer geld op zijn rekening heeft dan ik? Meneer Aart, vroeg Tommy, kan je zijn gegevens inzien dan? Tja, ik snap het niet, Ieniminie vertelde mij dat het ook al vreemd was..."

KLasse hoor, en lekker zo vanaf de bron opgezet!

Er wordt hier van alles geschreven door mensen die geen idee hebben hoe de automatisering van Rabobank Nederland in elkaar zit. Ik weet wel iets, en daarom reageer ik, maar ik word door de eerste de beste PC-boer weggezet als onbenul.
Computable had ook zelf even wat onderzoek kunnen doen. Dan hadden ze in ieder geval een inschatting kunnen maken van wie er iets zinnigs te melden heeft en wie de plank volledig mis slaat.
( hint : ik zou de reactie van "Marcel" er uit gelaten hebben. )
De Rabobank gebruikt diverse soorten hardware en software, maar de kern van de transactieverwerkende systemen wordt gevormd door HP-NonStop computers.

"kern van de transactieverwerkende systemen wordt gevormd door HP-NonStop computers"

Heeft er iemand ooit anders beweert?
Het is een feit dat de rabo ergens in http://rabobank.nl IIS 5 webservers gebruikt zoals ik reeds bewezen heb

Jij zei dat Rabo geen IIS gebruikt "servertjes" alsof het pruts software is, en ze gebruiken WEL IIS.

@knutsel: Ik heb ooit een presentatie meegemaakt van de ICT infrastructuur van de Rabo op een NGI-lezing. Ik weet er vrijwel niets meer van maar kan me ook niet herinneren dat het bijzonder complex was.

Een dubbel ip-adres als oorzaak - zoals jij suggereert -kan ik me niks bij voorstellen, zeker niet op het front end platform. De doublerende server merkt het onmiddelijk en gaat offline. Bij de server met hetzelfde adres en de domeincontrollers komt er een melding dat er een adres conflict is. Ook lijkt het mij ondenkbaar dat daardoor op toepassingsniveau perfect informatie van de verkeerde Raboklant in een sessie geleverd zou worden. Retourverkeer van TCP-handshakes zou gewoon op de verkeerde ip-node afgeleverd worden.

Als de pool van interne IP-adressen kleiner is dan het aantal externe verzoeken wat binnenkomt, en wat door de security handler wordt afgehandeld die achter de firewall zit, neemt een nieuw binnenkomend verzoek het reeds uitgegeven interne ip-adres over (immers de pool is op). Vervolgens ziet diegene de gegevens van de ander.
Komt zo vaak voor....

Ongetwijfeld hebben ze ergens in de organisatie wel windows-servers en IIS.
Het punt is dat kritische systemen als telebankieren op HP-NonStop draaien.
Ook de webservers.

@knutsel: eens, voor de Himalaya (ik wist niet dat ze die nog gebruiken) staat de webserver/handler die de vertaling maakt van extern ip-adres/intern ip-adres.
I rest my case.

@Knutsel: jij presenteert je als de grote kenner. Je zult best op een bepaalde afdeling van de Rabo gewerkt hebben, maar er zijn meer mensen die gereageerd hebben die bij Rabo werken of gewerkt hebben. Waaronder ook mensen met meer overzicht over het totale systemenlandschap. Dat je aangeeft gewerkt te hebben "als beheerder op de afdeling waar dit fout is gegaan" is al een indicatie dat je zelf dat totaaloverzicht misschien niet hebt. Want als je daar weg bent kun je denk ik heel moeilijk inschatten dat het nou precies daar is misgegaan.

@Richard: Reverse proxy waarbij voor iedere sessie een nieuw intern ip-adres wordt gevraagd. Wie het begrijpt mag het zeggen. In mijn wereld heeft ieder device in ieder geval hetzelfde ip-adres zolang er geen powerdown is geweest en - in dit soort situaties - ook na een powerdown. Worden er ook mac-adressen uitgegeven of alleen IP-adressen?

@Rob: ip-adressen. Op de HP-Nonstop Himalya worden dynamisch servers bijgestart op verzoek van de webserver/security handler. In een testsituatie kan je dit puur theoretisch nabootsen met Loadbalancer, maar komt bijna nooit naar boven. Dit is vaak een stille bug die jaren erin kan zitten zonder dat iemand iets in de gaten heeft.
Het blijft gissen natuurlijk.

@Richard: Servers bijgestart. Nou begrijp ik je eindelijk. Thx.

Snap niet dat er deze reacties zijn..
Dit heeft alles te maken met een query die niet goed gaat.
Vind het trouwens verdacht dat er bij rabo brand uitbreekt.
Tot 2 X toe zelfs , die bankwereld is 1 crimineel zootje.
Misschien is dit ook een vorm van sabotage om rabo in de wielen te rijden.
Er zijn misschien krachten die rabo niet mogen...
Ver gezocht dan blijf je gewoon naief !
Een super grote schoonmaak is de enige oplossing.

@allen

Dank voor al jullie reacties. Het is voor een ict-vakblad lastig om een goed, technisch onderbouwd artikel te schrijven, als de bron, Rabobank, voorlopig niets wil zeggen. Zij weten zelf nog niet wat de directe aanleiding is en onderzoeken dit nog. Ze willen ook niet vertellen hoe hun ict-situatie is, ze richten zich momenteel liever op de 'damage control' richting klanten. Uiteraard begrijp ik dat, maar als ict-vakblad wil ik toch liever ingaan op de ict-aspecten. De woordvoerder van de Rabobank zelf wees me nota bene op de interessante discussie onder het vorige artikel en daarom heb ik hiervan een samenvatting gemaakt. Hopelijk geeft Rabobank binnenkort wel openheid van zaken.

@knutsel

Uiteraard had ik verder onderzoek willen doen, bijvoorbeeld via jou, maar ik heb 'knutsel' via Google gezocht, maar vond helaas niet jouw contactgegevens. Dat is dus het nadeel van anoniem reageren. Misschien dat je je echte naam bekend kan maken? Stuur me anders even een mail op sander@computable.nl, dan mag je alles uit de doeken doen. Dit geldt trouwens ook voor alle andere mensen die (anoniem) reageren. Als je meer weet van de ict-situatie bij Rabobank, neem dan contact met me op.

Een beetje journalist laat zich niet afpoeieren door een PR medewerker.
De Rabobank kan best trots zijn op zijn IT, ze moeten er alleen van overtuigd worden dat een verhaal in Computable ook gunstig kan zijn voor ze.
Ik snap heel goed dat de prioriteiten nu even bij de klanten liggen.

Ik zou erg onprofessioneel zijn als ik mijn oude handboeken aan een journalist zou geven, of andere informatie die me is toevertrouwd. Een keer sjoemelen met een bonnetje, en je werkt nooit meer bij een bank. Je niet aan afspraken houden idem.

Ik vind de reactie van Sander Hulsman nogal merkwaardig en dan met name: "Stuur me anders even een mail op sander@computable.nl, dan mag je alles uit de doeken doen."

Iemand die bij een IT bedrijf of een IT-afdeling hoort dit vanuit professioneel oogpunt helemaal niet te doen ...hooguit wanneer er sprake is van een 'klokkeluider situatie'(wantoestanden ed.).

@ Kaspar, jij vindt het geen wantoestand als een totale vreemdeling jouw bankrekening via internet te zien krijgt? Persoonlijk vind ik het nogal flauw van de Rabobank dat ze niks willen zeggen. Doet me vermoeden dat er wel meer speelt. Ik zeg: luidt die klokken maar!

Zo vreemd is het misschien niet dat de rabobank de details niet uit de doeken wil doen

Als het "lek" nog niet gevonden is, dan zullen ze niet zo gek zijn dit te openbaren lijkt me.

@robert, wanneer er teveel info door de Rabo wordt vrijgegeven heb je kans dat het 1 grote crisis wordt. Als je het aan mij vraagt moet de rabobank eerst alles een beetje stil houden en een paar goede ict-bedrijven inzetten.

Kunnen we andere storingen (ABN Amro) ook wel gaan bediscussieren op afstand... ;)

Denk dat feit dat mensen die na de storing nog steeds andere gegevens te zien kregen, duidt op sessie/cache die iets van replicatie van persistent sessies duidt, met te lange timeouts. Riekt niet naar een query, eerder loadbalancer waarvan de sessie-informatie niet gesynct werd.

Banken hebben de meest geadvanceerde toepassingen met verschillende lagen van beveiligingen naast backups.

De intrede van het onbeveleiligde Internet met uit Dos ontstane Windows is de ellende van niet betrouwbare systemen.

Dit in tegenstelling met de real banksystemen die in de backoffice draaien, die nimmer zijn gekraakt van buiten af. Ook niet de geldautomaten, kassa systemen en toen het Telebankieren.

Totdat dit systeem het Internet met PC systemen hieraan werden gekoppeld ontstond de ellende en zoals het artikel meldt niet de centrale systemen zijn plat gegaan maar het aangekoppelde systemen die draaien op het Internet en PC systemen die door kinderen zelf zijn te kraken.

Banken zouden nimmer die beslissing moeten hebben genomen om aan het onbeveiligde Internet te koppelen hiermee hebben ze ook hun Imago mee vergooid.

Kan het weten, heb o.a. Electronisch bankieren opgezet o.a. POS, Geldautomaten en oude telebankieren, dus zonder Internet!!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-08T11:27:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.