Dochterbedrijven Bull en Boeing leverden aan dictator

Khadaffi kocht onlangs spionagetechnologie in

Dit artikel delen:

Westerse technologiebedrijven als Amesys en Narus, dochterbedrijven van respectievelijk het Franse Bull en het Amerikaanse Boeing, zouden het Kadhafi-regime recentelijk nog geholpen hebben met de levering van technologie voor het bespioneren en censureren van de Libische bevolking. Dat blijkt althans uit documenten en bestanden die de Wall Street Journal in het gevallen Khadaffi-bolwerk in Tripoli kon inkijken.

Nog begin dit jaar, bij het uitbreken van de onrust in de Arabische wereld, zou de Libische overheid westerse technologiebedrijven, vaak al bestaande leveranciers, hebben aangesproken voor de aankoop van de nieuwste internetmonitoring en -filteringproducten, zo schrijft de Amerikaanse krant. Doel was onder meer om de geëncrypteerde internettelefoniedienst Skype te kunnen afluisteren, om Youtube-video's te blokkeren en om het gebruik van proxyservers, om de censuur van de overheid te omzeilen, onmogelijk te maken.

Naast technologie van Amesys (Bull) en Narus (Boeing) zou de bewuste internetsurveillancekamer van de Libische overheid ook technologie in huis hebben van het Chinese netwerkbedrijf ZTE. Ook het Zuid-Afrikaanse VASTech zorgde voor afluistertechnologie. De verschillende genoemde bedrijven weigerden vooralsnog commentaar.

Censuur

De aankoop van die censuur- en filtertechnologie door de Libische overheid was mogelijk omdat er tot vóór de revolutie in Libië en de daaropvolgende repressie door Kadhafi sprake was van het aanhalen van de banden met de westerse wereld. Gezien het it-budget dat Khadaffi tot zijn beschikking had, was hij voor grote westerse firma's een belangrijke klant.

In samenwerking met Datanews

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Foute bedrijven dus. Hoewel volgens de ene visie een groep terroristen zijn en de andere vrijheidsstrijders. Hoewel de Amerikaanse overheid waarschijnlijk dezelfde of nog betere technieken gebruiken. Wel vreemd dat Boeing uberhaubt deze technologie mocht leveren, geen staatsgeheim kennelijk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-30T13:25:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.