Google-project Loon is geen proefballon

Dit artikel delen:

De ballonnen voor internetverbindingen die Google ontwikkelt onder de naam Project Loon zullen binnen een jaar actief zijn. Dan moet boven het zuidelijk halfrond een ring ballonnen vliegen die mobiel internet mogelijk maakt. Dat vertelde Astro Teller, hoofd van onderzoekstak Google X aan MIT Technology Review, een online magazine van de Amerikaanse tech-universiteit MIT.

Na tests op kleine schaal wil de internetgigant aantonen dat het mogelijk is om op grote schaal moeilijk bereikbare regio's van internet te voorzien door ballonnen te gebruiken als zendmast. Teller zei dat de ballonnen ongeveer honderd dagen op een hoogte van ruim achttien kilometer kunnen blijven zweven/vliegen door energie uit zonnepanelen. 

Hij meldt, anders dan eerdere berichten over de inzet van Wi-Fi, dat er gebruik wordt gemaakt van lte en 4G-netwerken. In Nieuw-Zeeland en Brazilië waar de ballonnen op kleine schaal worden getest wordt samengewerkt met mobiele providers. Google beschikt zelf niet over 4G-frequenties en moet vooralsnog samenwerken met providers die die bandbreedte wel hebben ingekocht.

Teller benadrukt in het interview dat Project Loon geen liefdadigheid is. 'We hebben nog geen dubbeltje omzet gedraaid, maar als we een manier kunnen vinden om het internet aan vijf miljard mensen te leveren, dan kan deze ontwikkeling in de toekomst zeer waardevol zijn.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Weet u zeker dat de naam van de auteur van het artikel in MIT Technology Review niet Astory Teller was?

Ik ben wel benieuwd wat er waar is van dit verhaal.
Een ballon is voor een korte periode prima geschikt voor zo'n doel.
Maar je loopt onherroepelijk tegen een aantal lastige problemen aan.
- Hoe houd je die dingen op een 'geostationaire' positie (wel zo belangrijk voor het langdurig behouden van een stabiel netwerk)
- Wat is de invloed op de luchtvaartveiligheid ?
- Hoe houd je de apparatuur en balon voor langere tijd operationeel
- Hoewel er opstellingen zijn waar wifi over langere afstand wordt gebruikt is het daar helemaal niet geschikt voor, verschillende looptijden van bidirectionele radio verbindingen op basis van varierende time slots kunnen een fors probleem worden.

Een behoorlijke uitdaging voor Google, anderzijds heb ik begrepen dat Google beschikt over een 'bescheiden' reserve potje om dit soort dingen te onderzoeken.

Voor al jullie vragen en tegen het skepticisme: https://www.youtube.com/user/ProjectLoon

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-25T13:12:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.