'Europa overweegt splitsing Google'

Dit artikel delen:
Europese aanbesteding Europa vlaggen

Het Europees parlement heeft plannen om internetgigant Google op te splitsen. Dat schrijft de Britse Zakenkrant Financial Times dat een resolutie inzag. Bij een splitsing moet Google zijn zoekmachine in Europa afsplitsen van andere commerciële diensten en activiteiten.

In de motie wordt Google niet bij naam genoemd, maar omdat zoekmachines gedwongen zouden worden om hun commerciële activiteiten af te stoten, zou er een einde aan de dominante marktpositie van Google komen, aldus Financial Times (FT). Google heeft ruim 90 procent van de Europese markt voor zoekmachines in handen.

Het parlement is niet bij machte om Google op te splitsen, maar kan zijn invloed wel laten doorwegen bij de Europese Commissie dat wet- en regelgeving maakt. Daarmee komt het op het bord van de nieuwe digitale commissaris Günther Oettinger, de opvolger van Neelie Kroes. Volgens de krant kan er begin deze week al een resolutie komen waarover donderdag wordt gestemd.

Anti-Google Club

Europa's kritische houding ten opzichte van Google is niet nieuw. Er loopt al langer een onderzoek naar het bedrijf. Dat gaat specifiek in op de machtspositie rond het bevoordelen van zijn eigen diensten.

Eerder verenigde bedrijven zich tegen de dominantie en niet transparante positie van de zoekmachinereus en internetdienstengigant. Ict-leveranciers als Microsoft, Oracle en Nokia, maar ook bedrijven als online-reisvergelijkers Expedia en Tripadvisor hebben zich verenigd in de anti-Google-club Fairsearch.

Monopolie

Rechtszaken in verband met de monopolitiepositie van leveranciers zijn niet vreemd in de ict-branche. De meest bekende is wel de ontmanteling van IBM die vorige eeuw plaatsvond. Big Blue moest toen diverse onderdelen afstoten, omdat er duidelijk sprake zou zijn van een monopoliepositie.

In 1998 sleepten de Amerikaanse federale overheid en negentien staten softwarebedrijf Microsoft voor de rechter wegens misbruik van zijn bijna-monopolie. De aanklagers wilden dat het besturingsprogramma en de softwaretoepassingen (zoals Word, Excel en Explorer) onder zouden worden gebracht in twee aparte bedrijven. De regering-Bush zag in 2001 af van de eis tot opsplitsing. De aanklacht dat Microsoft misbruik maakt van zijn monopoliemacht bleef wel overeind.

Ook chipmaker Intel werd door concurrent AMD aangeklaagd voor concurrentievervalsing. De chipmaker zou illegale prijsafspraken maken met hardwareleveranciers die de Intel-chips gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tja, G verdient veel geld en is niet van Europa dus moet de EU het kapot maken. Stelletje kinderen.

@Moose
Misschien handig als je eerst even de situatie in overweging neemt voordat je gaat stigmatiseren, het gaat om onwenselijke monopolies die de markt verstoren. In dat kader handig als je ook even de onderhandelingen aangaande TTIP meeneemt in je overweging want er is natuurlijk niets mis met geld verdienen alleen is het hier wel de vraag over welke rug dat precies gedaan wordt.

@Moose: ?? Vreemde reactie van je. Als aantoonbaar is dat G. zijn eigen diensten voortrekt in b.v. de zoekresultaten, dan is er dus sprake van een misbruik van de (bijna)-monopolie positie. Google wordt in Europa door meer dan 90% van de gebruikers ingezet om te zoeken. Dat men tegen misbruik optreedt is niet vreemd.
Heb ik je commentaar trouwens gemist toen een zelfde soort discussie over Microsoft of IBM ging?

Een beetje een raar artikel omdat we weten dat het theoretisch mogelijk blijft op verschillende manieren sturing te blijven geven van een groot 'lichaam' zoals je ook bij MS ziet? Ik begrijp niet goed waarom men hier zo'n ophef over aan het maken is.

De EU hoort veel meer te invloedrijke Amerikaanse bedrijven onder de loep te nemen qua overmatig gebruik van hun machtsposities. Wat dat betreft hebben ze dusdanig veel invloed dat je bijna kan stellen dat de EU een vazal van de VS is in economische zin.

Monopoly? Internet Explorer staat voor geïnstalleerd op iedere pc met Bing als zoekmachine, maar iedereen kiest er voor google te gebruiken. Zelfde telt voor Apple systemen. Er is dus geen sprake van een Monopoly, dus vind ik de opmerking van moose niet zo heel gek tbh

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-24T11:44:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.