Draadloos Eindhoven breidt IoT-netwerk flink uit

Draadloos Eindhoven wil voor het einde van 2015 internet of things-netwerken (IoT) opleveren in de steden Antwerpen, Den Bosch, Tilburg en Breda. Het bedrijf leverde begin oktober 2015 in Eindhoven een long range radio-netwerk (lora) op en breidt zijn netwerk nu uit naar de genoemde steden in Noord-Brabant en Vlaanderen.

Lora-netwerken zijn gericht op toepassingen voor IoT, ze voorzien in de communicatie tussen bijvoorbeeld sensoren. Draadloos Eindhoven richt zich op zakelijke toepassingen van IoT. In samenwerking met universiteiten en het bedrijfsleven ontwikkelt en levert een eigen team allerlei oplossingen voor het IoT-netwerk. In Eindhoven ondersteunt het bedrijf de gemeente met de inzet van sensoren voor het meten van de lucht- en waterkwaliteit. Ook is de leverancier met een bedrijf in gesprek over het inzetten van het netwerk voor alarmeringen.

Draadloos Eindhoven richt zich primair op zakelijke IoT-toepassingen. Het optimaliseert zijn technologie voor uitzending op zowel gelicenseerde als ongelicenseerde radiofrequenties. Dat moet storingen voorkomen en meer stabiliteit opleveren. Het levert een voor lora-begrippen relatief hoge bandbreedte met snelheden tot 64 kbit per seconde. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om kleine software-updates door te voeren. Ook kan op basis van prioriteit data verstuurd worden. Het gaat bijvoorbeeld om alarmmeldingen die voorrang krijgen op ander dataverkeer.

Draadloos Eindhoven

Draadloos Eindhoven bestaat sinds 2007 en is voortgekomen uit de fusie van de twee bedrijven iSwitch en Callmax. Het bedrijf rolt netwerken uit, maar heeft ook een ontwikkelteam om toepassingen voor deze netwerken te maken. Het kan relatief snel uitbreiden doordat het als leverancier van semafoon-netwerken de beschikking heeft over antenne-installaties die het uitrust met apparatuur voor het IoT-netwerk. Het bedrijf heeft tot doel om uiteindelijk 99 procent dekking in Nederland te bereiken.

Lora

Lora staat voor Long Range Radio en heeft een bereik van tussen de 2,5 en 15 kilometer per mast. Het netwerk is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding hoeft te hebben, maar alleen af en toe wat data moet doorgeven. De in vergelijking met bijvoorbeeld 4G-netwerken beperkte internetsnelheid moet ook leiden tot minder energieverbruik van de aangesloten apparatuur. Daardoor moeten accu's langer meegaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-09T16:39:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.