Voldoende frequentieruimte in Nederland voor IoT

Agentschap Telecom: Scherper toezicht op IoT-toepassingen en operators onnodig

Dit artikel delen:

Er is vooralsnog afdoende frequentieruimte voor IoT-toepassingen in Nederland. Dat stelt Gerard Kuipers op de website IoT Journaal. Kuipers is strategisch adviseur bij Agentschap Telecom, de overheidsinstantie die onder andere toezicht houdt op de manier waarop er gebruik wordt gemaakt van frequentieruimte. Hij ziet vooralsnog geen aanleiding om met aanvullende, specifiek op IoT gerichte, maatregelen te komen.

Kuipers voorspelt in het artikel op de website van Iot Journaal verder dat de verschillende IoT-connectiviteitstechnologieën naast elkaar zullen blijven bestaan. ‘We staan aan het begin van deze trend. Er zijn nog geen uitgekristalliseerde standaarden; dit is nog volop in ontwikkeling. De markt doet zijn werk. Dit betekent dat meerdere technologieën naast elkaar kunnen functioneren. Wel wijzen wij op risico’s. Zo heb je bij vergunningsvrij gebruik regels waar je je aan moet houden, zoals hoelang je het spectrum ‘bezet’ mag houden. Dit is van belang, omdat al die vergunningvrije toepassingen samen moeten kunnen functioneren. Het beperkt echter wel de succesvolle overdracht van data; daar moeten gebruikers rekening mee houden. De werking van het netwerk kan in de toekomst verbeterd worden. Bijvoorbeeld als er meer basisstations komen op hogere punten of door plaatsing van een zender in de directe omgeving.’

Toezicht

Agentschap Telecom ziet geen aanleiding voor scherper toezicht op IoT-toepassingen en operators van IoT-specifieke draadloze netwerkinfrastructuur. Ook zegt de overheidsinstantie dat het niet nodig is om bijvoorbeeld extra frequentieruimte beschikbaar te maken voor IoT-netwerken. Kuipers adviseert fabrikanten wel om kritisch te kijken naar de protocollen die zij in IoT-hardware gebruiken. Daar is nog veel innovatie mogelijk. Het komt bijvoorbeeld veel voor dat apparaten dezelfde berichten een paar keer herhalen.

‘Je zou dat intelligenter kunnen maken door een automatische terugkoppeling aan het apparaat te geven, dat de boodschap aangekomen is. Dat heeft dan wel gevolgen voor de overdracht van data, wat complexer wordt en daarmee meer batterijcapaciteit kost. Als er meer klantvraag komt, gaat de markt zelf oplossingen bedenken om het werkbaar te maken', meldt Kuipers aan het Iot Journaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-25T10:35:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.