Hacker steelt half miljoen patiëntengegevens

Dit artikel delen:
Hacker

Cybercriminelen hebben de website Digitale Wachtkamer gekraakt en zo een half miljoen wachtwoorden, e-mailadressen en telefoonnummers van patiënten kunnen stelen. Dat meldt VTM Nieuws.

Digitale Wachtkamer is een website waarmee patiënten afspraken met hun huisarts digitaal kunnen inplannen. Meer dan duizend Belgische huisartsen maken er gebruik van, net zoals ongeveer 550.000 tot 600.000 patiënten.

De onbekende hacker heeft via een lek in de software de (niet versleutelde) wachtwoorden van die patiënten kunnen onderscheppen. Ook de berichten die dokters en patiënten uitwisselden, konden gelezen worden. De ontfutselde e-mailadressen zijn ook al voor een deel door de hacker gepubliceerd. Hoeveel hij er precies heeft, is niet duidelijk.

De hacker eiste van het bedrijf achter Digitale Wachtkamer een vergoeding van 42 bitcoins, omgerekend zo’n 85.000 euro. In ruil zou hij de zaak niet aan de grote klok hangen. Ook enkele getroffen dokters kregen zo’n mail, zij moesten één bitcoin betalen.

Digitale Wachtkamer heeft ondertussen klacht ingediend bij de Computer Crime Unit van de politie. De medische dossiers van patiënten zijn niet gestolen, zo benadrukt de zaakvoerder. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-19T09:25:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.