Flinke groei nl-domeinen door coronacrisis

Vooral horeca en detailhandel gaan online ondernemen

Dit artikel delen:

Bedrijven zetten in de coronatijd steeds vaker een website op om hun producten en diensten te kunnen verkopen. Dat leidt tot een flinke stijging van het aantal nl-domeinen. Halverwege 2020 is het aantal nl-domeinen de zes miljoen gepasseerd, ‘een mijlpaal’ meldt SIDN.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) verwachtte dat het aantal van zes miljoen registraties aanvankelijk pas begin 2021 te bereiken. Maar door corona komt de piek vroeger.

‘Ondernemers richten hun pijlen op online’, verklaart SIDN-woordvoerder Marnie van Duijnhoven de stijging. ‘Het gaat vooral om bedrijven in de horeca en detailhandel. Zij starten bijvoorbeeld een extra webshop of een website voor het bezorgen van maaltijden.’

Gelet op de groeiontwikkeling tot nu toe, verwacht de stichting dat eind 2020 het aantal registraties op het nl-domein structureel boven de zes miljoen zal blijven. ‘Aan het einde van elk kwartaal is er altijd een piek in het aantal opheffingen, dus dan kan het aantal even onder de zes miljoen zakken’, staat in een persbericht over de cijfers. Voor corona werden jaarlijks zo’n 850.000 nieuwe namen geregistreerd en ongeveer 800.000 weer opgeheven.

Malafide corona-websites

De trend van het nl-domein door de jaren heen.

SIDN zag vooral in de maanden maart, april en mei van 2020 het aantal nl-domeinen groeien. Ook was er in die maanden een korte piek in het aantal malafide websites dat inspeelde op de coronacrisis. Bijvoorbeeld door in de domeinnaam termen als ‘mondkapjes’ of ‘coronahulp’ te gebruiken. Het bleef volgens de stichting alleen bij een kleine stijging aan het begin van de pandemie.

SIDN beschikt over eigen software die actief de nieuwe en bestaande domeinen monitort op mogelijke malafide praktijken. Bij verdenkingen van misbruik, bijvoorbeeld bij domeinen die direct na een hype, incident of gebeurtenis zijn aangevraagd en die mogelijk duiden op fraude, wordt contact gezocht met de registrar. Daarnaast worden nieuwe domeinen op tal van technische punten onderzocht. In een uitgebreid artikel gaat SIDN in op de technische details.

DNSSEC

Ongeveer 56 procent van de nl-domeinen is DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) gecertificeerd. Die certificering wordt vaak door registrars tegen meerprijs aangeboden. Volgens SIDN is het nl-domein met dat percentage DNSSEC-gecertificeerde websites één van de veiligste domeinen ter wereld.

SIDN

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) beheert sinds 1996 het nl-domein. De stichting nam die taak over van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) dat in 1986 door internetpionier Piet Beertema het eerste landendomein buiten de VS had aangevraagd.

In eerste instantie konden alleen bedrijven een domeinnaam registreren, maar sinds 2003 is het voor iedereen mogelijk. In dat jaar werd de miljoenste nl-domeinnaam geregistreerd, negen jaar later (in 2012) stond de teller al op vijf miljoen. Sindsdien vlakte de groei van het aantal domeinnamen af, waardoor het ongeveer acht jaar heeft geduurd om de volgende miljoen-mijlpaal te behalen.

Vrijwel alle bestaande domeinnaam-extensies kenden een afvlakkende groei in die periode, onder meer door concurrentie van apps en sociale media en een verminderd belang van domeinnamen in het zoekalgoritme van zoekmachines.

Het nl-domein is het vijfde grootste landendomein ter wereld, 64% van alle Nederlandse websites is een nl-website.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-22T11:08:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.