Managed hosting door True

Werken in Noord-Nederland betaalt het slechtst

De ict'er die woont in het noorden van ons land verdient minder dan de ict'er in de randstad. De woonplaats is mede bepalend voor de jaarbeloning die je als ict'er krijgt.

Het salaris van de ict’er die woont in de provincie Friesland of Groningen ligt op een lager niveau dan dat van de ict’er in de randstad. Een ict’er in Leeuwarden heeft een jaarbeloning van 40.291 euro, terwijl zijn 'collega' in de gemeente Haarlemmermeer een jaarbeloning van 59.510 euro krijgt. Dit blijkt uit een vergelijking van gegevens uit de database van onderzoeksbureau De Breed door Computable. Wij keken naar de jaarbeloningen van ict’ers wonende in de 35 grootste gemeenten in Nederland. Het zijn de gemeenten met meer dan 80.000 inwoners.

Op provinciaal niveau verdienen ict’ers die in de provincie Flevoland wonen het meest. Dat komt waarschijnlijk omdat een groot deel van deze mensen werkt in Amsterdam. De provincie Noord-Holland scoort hierna het hoogst.
De ict’er in Leeuwarden verdient niet alleen het minst, maar heeft ook het minst vaak een leaseauto. Slechts 18 procent van de ict’ers in Leeuwarden rijdt in een auto van de zaak. In Amsterdam rijdt 45 procent in een leaseauto. In Den Bosch, de hoogst scorende gemeente als het om het bezit van leaseauto’s gaat, heeft maar liefst 70 procent van de ict’ers er een.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Kortom: De titel is dus onjuist.
Het gaat niet om waar je woont, maar waar je bedrijf gevestigd is, lijkt mij.
Verder is het niet wat je verdient, maar wat je betaald krijgt, maar ja dat is weer een heel andere discussie, ;>))
Ik ben wel benieuwd om wat voor soort functie het gaat. Consultances hebben vaak uiteenlopende salarissen, denk maar eens aand projectmanagement, maar ja binnen dat werkterrein is er ook een behoorlijke schaalbaarheid in de complexiteit en varieert het salaris soms van 40K naar 100K of daar nog overheen. Anderzijds dragen mensen soms funktietitels die heel anders zijn dan hun werkelijke werkterrein.
Kortom: Ik vind het op zich weinig zeggen, zeker als je weet dat veel IT-bedrijven juist met name in het midden en westen van het land zitten qua vestiging. Kortom: Te weinig achtergrondinfo voor een goede beeldvorming.

Wat ik mis in dit artikel zijn de gemiddelde kosten, vergelijk bijvoorbeeld eens hypotheekkosten van iemand woonachtig in de Randstad met die van iemand in het Noorden. Misschien dat het dan opeens niet zo gek is dat ook de lonen verschillen.

Een goed onderzoek zou op z'n minst ook hiernaar hebben gekeken. Nu blijft het helaas bij een niet onderbouwde uitspraak/mening. Hopelijk is er niet teveel betaald voor dit onderzoek.

De huizenprijzen zijn wel lager in Friesland, maar alle overige kosten zijn gelijk, dus dat is volgens mij geen rechtvaardiging van het verschil. Voor dure huizen is gewoon minder markt omdat de salarissen lager liggen.

Ik werk zelf in Leeuwarden en ik denk wel te weten hoe dit komt.

Ten eerste is het gewoon marktwerking. Het is relatief moeilijk om hier een baan te vinden. Als je gebonden bent aan de regio, heb je gewoon weinig keus.

Ten tweede zijn de IT dienstverleners niet in Leeuwarden gevestigd, maar bijvoorbeeld in Groningen. Dit verklaart het lage aantal lease auto's.

Tenslotte zijn er in Leeuwarden maar een paar grote IT werkgevers met meer dan 100 IT'ers in dienst (hooguit 5 volgens mij).

Mijn werkgever is een van die grote, en haalt het gemiddelde salaris voor Leeuwarden behoorlijk omlaag :(.

Dus... als iemand nog een redelijk betalende baan voor een ervaren Oracle dba/ontwikkelaar weet :).

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.