Managed hosting door True

Bedrijfscertificaat voor mbo'ers

Het is voor mbo'ers lastig om aan een baan te komen, schreef Computable al een tijd geleden. Stichting Praktijkleren werkt aan een initiatief om mbo'ers hun opleiding te laten afronden met een bedrijfscertificaat op zak.

De Stichting Praktijkleren werkt aan een initiatief dat het voor mbo'ers mogelijk maakt om tijdens of snel na hun studie een bedrijfscertificaat te halen. Dit initiatief is één van de zestien programma's waar de stichting aan werkt om een brug te slaan tussen het bedrijfsleven en het onderwijs in de regionale opleidings centra (ROC). 

"Bedrijven zijn erg gecharmeerd van mbo'ers met niveau 3 of 4 en een certificaat in hun rugzak. Zo kunnen zij sneller instromen", zegt Martin van Kollenburg, productieleider van de ict-leerweg bij Stichting Praktijkleren.

Stichting Praktijkleren heeft projecten opgezet met twee opleiders, die elk voor verschillende certificaten zorgen. Deze opleiders hebben grote praktijkopdrachten ontwikkeld, zodat studenten zich goed kunnen voorbereiden op de praktijk. "De opdrachten zijn gesimuleerde bedrijfssituaties, maar studenten kunnen zo wel op hun competenties worden getest", zegt Van Kollenburg.

Microsoft

Vooralsnog kunnen studenten alleen Microsoft-certificaten behalen. De stichting praat ook met andere leveranciers, hoe hun opleidingsprogramma is aan te passen, zodat het geschikt is voor het competentiegericht leren binnen het mbo.

Een ander programma waarmee de stichting bezig is, is het opleiden van mensen die de examens beoordelen. "Vergelijk het met het behalen van een rijbewijs. Ook daar is een examinator om je te beoordelen", zegt Van Kollenburg. Vanuit de opleidingen bleek grote vraag te zijn naar dergelijke examinatoren.

Draagkracht

Stichting Praktijkleren is een fusie van drie stichtingen die een brug wilden slaan tussen praktijk en theorie in het mbo. De nieuwe stichting ontstond vorig jaar. Van de 42 ROC's in Nederland zijn er veertig bij de stichting aangesloten. Van Kollenburg: "Een groep ROC's heeft meer draagkracht om plannen te ontwikkelen dan een ROC alleen." De eerste projecten worden het nieuwe schooljaar gestart.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-30T07:01:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.