Managed hosting door True

Starter kiest eerste baan niet goed

Starters kiezen niet altijd bewust voor hun eerste baan. Dat is niet slim, want wisselen op latere leeftijd is nog niet zo makkelijk.

Klaas de Boer, 25 jaar, zette na zijn studie informatiekunde zijn cv op de vacaturesite Monsterboard.nl. "Na één dag heb ik het er weer afgehaald. Het werd me te druk." Het cv van De Boer was 23 keer bekeken en hij had veertien reacties gehad. Jelmer Vledder, 25 jaar en student informatiekunde, zette ook zijn cv op Monsterboard en herkent het. "Ik werd echt platgebeld. Nog steeds trouwens."

Zowel De Boer als Vledder is ingegaan op een aanbieding via een recruiter. Iets wat vaak voorkomt, aldus George Buysrogge, directeur van carrièreadviesbureau Procam. "Starters worden nu gek gemaakt door de markt." Ramon de Meijer, manager bij Michael Page IT, merkt dat starters vaak niet goed nadenken in welke functie en in welke sector ze willen werken. "Wij begeleiden veel mensen die bezig zijn met hun tweede stap en zien dat er vaak niet is nagedacht over hun eerste baan." Volgens Buysrogge weet bijna driekwart van de ict-studenten niet wat ze willen doen na hun studie. Ook nadat ze de opleiding verlaten hebben.
Gevolg is dat de starter uiteindelijk blijft hangen in een baan die hij eigenlijk

niet leuk vindt. Veranderen van baan is nog niet zo makkelijk. "Ze zijn opgesloten in een gouden kooi. Hebben een huis met hypotheek en kinderen. Als ze wisselen ontwrichten ze hun hele gezin," aldus Buysrogge. Toch is het volgens De Meijer niet zo dat het salaris gehalveerd wordt. "Maar die tien procent die ze moeten inleveren, is net het bedrag dat ze per maand over hebben voor leuke dingen," zegt hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-07T11:30:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.