Managed hosting door True

Kivi Niria richt eigen informatici register op

De it-tak van beroepsvereniging Kivi Niria richt zijn eigen register voor informatici op. Het heeft zich naar eigen zeggen teruggetrokken uit de Stichting Nationaal Informatica Register dat begin dit jaar werd opgericht.

De afdeling Informatica van beroepsvereniging Kivi Niria richt het Institute for Certified ICT Professionals op, een register voor informatici. Op 1 januari van dit jaar kreeg de Stichting Nationaal Informatica Register zijn beslag, waar de beroepsvereniging ook deel in had. Het heeft zich uit dat initiatief onlangs teruggetrokken. "We konden ons niet vinden in de eis dat ingeschreven leden HBO-niveau moeten hebben. Een HBO-niveau is namelijk niet gedefinieerd. Wij eisen van onze leden dat ze minimaal een HBO-diploma hebben. Dat is een verschil", legt afdelingsvoorzitter Erik Otto uit.

Vervreemden

In februari kwam de beroepsvereniging erachter dat de eis voor een HBO-diploma niet zo hard was neergelegd in het Nationaal Informatica Register (NIR), waarop het zich in juni terugtrok uit het initiatief. "We zijn wel steeds in gesprek gebleven met het VRI en het NGI (de andere deelnemers in het NIR - red.), maar onze belangen liggen te ver uiteen. Het grootste deel van hun achterban heeft zelf geen HBO-diploma, dus zij kunnen zich dus logischerwijs niet aan die eis conformeren, anders vervreemden ze van hun achterban. Bij het Kivi Niria zijn uitsluitend ingenieurs aangesloten, dus voor ons is die eis wel heel belangrijk."

Lat ligt hoog

Het is de bedoeling dat het Institute for Certified ICT Professionals een aparte, onafhankelijke stichting wordt, waar vooralsnog het Kivi Niria het enige lid van is. "Nu we ons hebben teruggetrokken uit het NIR-initiatief, is de weg vrij om ook te praten met andere beroepsverenigingen. We hopen dat zij zich bij de stichting aansluiten", aldus Otto. De lat ligt hoog voor de informatici die ingeschreven willen worden in het nieuwe register. "Anders is er geen sprake van meerwaarde. Voor de werkgever is dit de beste garantie dat hij een goede it'er in dienst neemt." Naast de eis van een HBO-diploma, mogen ingeschrevenen ook geen strafblad hebben. "Hoe hoog de lat precies ligt wordt door de leden van de stichting bepaald in samenspraak met hogescholen, universiteiten en het bedrijfsleven. Vervolgens wordt dit nog getoetst door een onafhankelijke partij", zegt Otto. Leden moeten dus moeite doen om erin te komen, maar ook om in het register ingeschreven te blijven. "Naast permanente educatie gaat het dan ook om persoonlijke evaluaties."

Vanochtend waren zowel het VRI als het NGI niet bereikbaar voor een reactie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Toch vreemd: KIVI NIRIA is de vereniging van ingenieurs. De binding zit dus in het diploma dat deze mensen ooit gehaald hebben. Certificering gaat over de jaren nadat je een basisdiploma hebt gehaald. Het is dus niet direct logisch dat mensen die zich gebonden voelen omdat ze (ooit) ingenieur zijn geworden zich organiseren voor kwalificatie na dat moment dat ze ingenieur zijn geworden. Zeker, de halfwaardetijd van de kennis van een ingenieur is ongeveer 3 jaar, maar je zou niet verwachten dat het op peil houden van die kennis zo "afgedwongen" zou moeten worden.

En dan nog dit: dit register is dus alleen voor ingenieurs en voor niemand anders. Met als voetnoot dat niet alle ingenieurs it'er zijn, en de totale grootte van deze verenigingen samen dus niet automatisch de grootste it-vereniging is.

@Mijn,

Je hebt inderdaad gelijk dat het register breder moet worden opgezet en niet alleen voor ingenieurs. We hebben ook redelijk wat drs-informatici rondlopen.

Dat de halfwaardetijd van de kennis van een ingenieur ongeveer 3 jaar is, vind ik echt onzin. Je leert een manier van denken en de obsolute basis tijdens de opleiding. In de wiskunde is nog niet zo heel veel veranderd en een computer werkt nog steeds met een processor etc. Bij een it-ingenieursopleiding leer je hoe programmeren conceptueel werkt en niet zozeer een specifieke programmeertaal o.i.d.

Het KIVI NIRIA Informatici register (ICIP) is er niet alleen voor ingenieurs.
Iedereen die zich verbonden voelt met de techniek en minimaal een HBO-diploma heeft gehaald kan lid worden van KIVI NIRIA. Dus ook drs.-informatica en HEAO-BI-ers.

@Lex:
Begrijp ik nu dat KIVI NIRIA niet ingenieurs als lid heeft? Of ben je het met me eens dat alleen een deel van de 250.000 ict'ers in Nederland ingenieur zijn, die dus geen lid van KIVI NIRIA kunnen zijn of worden?

De gegeven halfwaardetijd van kennis van ingenieurs komt uit een nog niet zo lang geleden gehouden officieel onderzoek. Ik begrijp natuurlijk dat de manier van denken blijft, maar de manier van denken heeft weinig met kennis te maken.

@Erik
Als niet ingenieur zie ik geen reden om lid te worden van een door de ingenieursvereniging KIVI NIRIA opgericht register. Ik begrijp ook niet waarom KIVI NIRIA gaat werken voor andere mensen dan ingenieurs. Scoenmaker, hou je bij je leest.

En dan nog een cruciale: inschrijving in dit register, net als het SNIR, baseert zich alleen op gedragsregels, niet op beroepsregels en daaraan gerelateerde ervaring en educatie. Dat heeft voor de markt geen waarde, zoals ook blijkt uit het teruglopen van het aantal leden van het VRI. Erik, als voorzitter en aanjager van dit KIVI NIRIA register voor de, kennelijk, 250.000 it'ers in Nederlands loop je het enorme risico dat je aan een reeds jaren geleden overleden paard trekt. Het kan op deze manier gewoon niet werken, dat is het probleem.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.