Managed hosting door True

'Prince2 is projectmanagement makkelijker maken'

Bijblijven. Het toverwoord voor de ict'er. Dat kan met opleidingen en cursussen. Maar waarom kies je voor welk certificaat? Patricia Weemer haalde het Prince 2 Foundation - certificaat. Zij deed dat bij opleider Twice IT Trainingen.

Waarom dit certificaat?
Ik heb in verschillende rollen gewerkt op het vlak van applicatie ontwikkeling. Toen in april van dit jaar de projectmanager van een klein project op onze afdeling weg ging, werd mij gevraagd of ik die rol op me wilde nemen. Binnen KLM wordt Prince 2 bij projectmanagement gebruikt. Ik kende de termen wel, maar nu kan ik ook de verbanden leggen.

Heeft jouw werkgever het certificaat betaald?
Ja

Hoe ziet de opleiding eruit?
Prince 2 Foundation is een introductie in Prince 2. De cursus duurt twee dagen. En daarna leg je een examen af dat uit meerkeuze vragen bestaat.
De cursus voor het Prince 2 Practioner duurt drie dagen. Daarnaast kan een halve dag examentraining gevolgd worden. Het examen voor het Practitioner certificaat duurt drie uur en is een open boek-examen.

Wat heb je geleerd?
Tijdens Prince 2 Foundation leer je waar Prince 2 uit bestaat. Je leert de verschillende processen, componenten en technieken. Ik hoop dat het projectmanagement daarna makkelijker gaat. Zo leer je namelijk waarom je welke documenten moet schrijven. Wat erin moet staan en wanneer je deze in het proces moet inleveren.
Het Practitioner bevat alles van Prince 2. Tijdens het examen moet je een case oplossen. Het is een open boek examen, maar dat betekent dat je de processen goed moet begrijpen.

Heb je het certificaat binnen de normale termijn behaald?
Ik heb het Foundation-certificaat binnen twee weken behaald. Dat is te doen. Met het Practitioner-certificaat ben ik nog bezig.

Wat vond je lastig aan de opleiding?
Je moet vooral goed lezen. Sommige stellingen bevatten een dubbele ontkenning.
Het hielp dat ik al ervaring had met Prince 2, maar ook zonder ervaring was het goed te doen. Dat kwam omdat de docent goed kon uitleggen. Hij gaf veel praktische voorbeelden. Hij vergeleek het bijvoorbeeld met een huwelijk. Dat als man en vrouw een keuken gingen kopen dat de man over het budget ging en de vrouw met de eisen kwam en wie dan welke rollen had als je naar de Prince 2 methode keek.
Bij het Practitioner-certificaat vind ik het vooral moeilijk om compleet te zijn. Je vindt het antwoord namelijk niet op één pagina.

Wat viel je mee?
Ik dacht dat het vreselijk saaie stof zou zijn. Heel droge stof. Maar de training is eigenlijk heel leuk geweest. Ook om met andere cursisten in contact te komen en ervaring te delen.

Heb je bewust voor Twice IT Trainingen gekozen als opleider?
Nee

Wat heb je aan het certificaat gehad?
De termen die bij Prince 2 gebruikt worden, zeggen me nu veel meer.

Welke certificaten wil je nog gaan behalen?
Als ik het Practioner-certificaat heb behaald dan ben ik klaar. Meer is er voorlopig niet. Misschien komt er ooit wel een Prince 3. Dan ga ik dat ook halen, maar voorlopig is dat nog niet van toepassing.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Patricia,
Gefeliciteerd met het behalen van je Prince2 Foundation. Even een kort reactie op wat je in de laatste alinea aangeeft. Je geeft aan dat bij het behalen van je Prince2 Practitioner het ophoudt. Daar verschillen we van mening. Mijn advies is om eens naar de IPMA trajecten en certificering te kijken.
Succes met je loopbaan als project leider.

Beste Patricia,
Ook van mijn kant gefeliciteerd met je foundation, maak je borst maar nat voor het practioner examen da's hele andere koek! ;-)
Een tip: blijf vooral de P2 processen/componenten uit het boek volgen tijdens het examen en niet je eigen ervaringen!
Een vervolg op Prince2 kan naast IPMA (zoals de vorige reactie) ook Managing Succesfull Programs zijn. Dit is een mooie aanvulling op jouw kijk op projecten.
Succes.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.