Managed hosting door True

ICT-werving is grootste directieprobleem

vacature

Ceo's en cio's vinden het werven van de juiste ict'ers het grootste probleem. Ook ongeschikt ict-personeel is één van de problemen waar cio's en ceo's mee kampen.

Het vinden van het juiste ict-personeel is het grootste probleem waar cio's en ceo's mee kampen. Dat blijkt uit een onderzoek van het IT Governance Institute (ITGI), dat is uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers. Het onderzoek is gedaan onder 749 cio's of ceo's in 23 landen, waaronder Nederland.

Meer dan de helft van de cio's of ceo's zegt problemen te ondervinden door onvoldoende ict-personeel. In 2005 had 35 procent van de cio's en ceo's nog problemen om voldoende ict'ers te vinden.

Ict-personeel dat over onvoldoende vaardigheden beschikt wordt door 38 procent van de ondervraagden een probleem genoemd. "Zonder een goed opgeleide, volledig bezette ict-afdeling, komt het erop neer dat veel bedrijven wereldwijd concessies moeten doen op het gebied van geld, productiviteit en concurrentie", zegt Lynn Lawton, president bij ITGI.

Bedrijfsvoering

Bijna alle ondervraagden (93 procent) vinden ict een beetje tot erg belangrijk voor de bedrijfsvoering. Bij eenderde van de cio's of ceo's staat ict altijd op de agenda van het bestuur. In 2005 was dat nog een kwart.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Misschien moeten ze eens in de groep 50-plus zoeken.

In de detachering is de leeftijd niet het probleem. Of je nou 20 bent of 55, als je de juiste kwalificaties hebt, ben je welkom. Maar helaas...ook binnen de 50+ zijn binnen de door ons gezochte expertises bijna geen mensen te vinden.

De vorige spreker slaat de spijker op de kop .

De 50+er heeft de bedrijfskennis in huis en kan als leider (thuis) dienen voor jonger personeel.

Zelfs ben ik 75+er en heb www.gemeenteanalyse.nl op het web geplaatst..

Langzaam opbouwen is meer waard dan vele Mickey Mouse programmeurs.

Een schildpad die gestaag door loopt is altijd sneller dan de snelste haas, maar legt ook nog eieren, waar men niet omheen kan.

Met alle respect. Er zijn ook bergen 50+ ict'ers die niet meer bij de tijd zijn en waarbij de prijs/kwaliteit ver te zoeken is.

Ik word zo moe van die leeftijdsdiscriminatie. Ja ik ben maar 27, dus dat maakt mij slechter dan een 50-plusser? Hou toch op!

Werkloze 50+ ICTers moeten gewoon gaan ZZP-en, dan komen ze wel aan de bak. Je moet natuurlijk wel wat kennis hebben waar de markt om vraagt.
Als er echt een gebrek is doet de markt zijn werk wel en gaan de salarissen omhoog, toch? Blijkbaar is het nog niet zo nijpend dat de salarissen fors omhoog gaan, dus het valt allemaal wel mee.

Vrouwen zijn de oplossing voor het probleem. De participatie van vrouwen in de ICT in Nederland is bedroevend. Ik ben op een ICT-conferentie in Amerika geweest voor het hoger onderwijs en de overheid. Het aantal vrouwen die daar werkzaam is in technische en leidinggevende functies was voor mij verrassend.

M.b.t Nederland:
Er is geen marktwerking in NL. Daar zit het probleem. Voor kennis wil men niet betalen en dan gaat men klagen dat men niemand kan vinden. Als mid-30er zit je al aan het plafond qua mogelijkheden. Ze proberen je in een hokje te plaatsen en schuilen zich achter CAO's ed. Het poldermodel werkt niet meer. Nederland moet innoveren en daar past geen hokjesgeest bij.

Vandaar dat ik deze maand noodgedwongen als zzp ben begonnen en wat blijkt, nu willen ze je wel inhuren voor vergelijkbare functies. Ik begrijp het niet meer, zal wel met het indekken van risico's te maken hebben.

Het valt wel mee met tekort aan ICT-ers.
Werkgevers stellen zich gewoon aan.
Ze willen de beste van de besten en de jongste van de jongsten.
Er zijn nog genoeg ICT-ers die geen baan hebben.

Er zijn inderdaad een hoop jonge jongens, net van de universiteit, die geen baan kunnen vinden. Maar in mijn ervaring komt dat grotendeels omdat die jongens (en meisjes...) volstrekt onrealistische verwachtingen hebben.
Ze weigeren een baan aan te nemen die niet minstens op het niveau van applicatie architect of project manager ligt, voelen zich te goed voor programmeerwerk (of andere niet-management functies).

Komt nog bij dat de generatie die in 2002/2003, het dieptepunt van de laatste crisis, is gaan studeren nu op de market komt.
Die crisis heeft er voor gezorgd dat het aantal kinderen dat ICT gerelateerde studies heeft gekozen in die jaren relatief laag is, terwijl juist nu de vraag naar junior personeel toeneemt.

En die 50 plussers, die vinden inderdaad geen werk in een cultuur waar je met 40 door de snelle jongens bent afgeschreven. Je "past niet in het team" van de "jonge en dynamische onderneming".

@JT

In je 1e alinea heb je, die 2e alinea is in mijn ogen Bull, omdat er nog genoeg mensen te krijgen zijn in alle leeftijdscategorien. Alleen willen de bedrijven voor een dubbeltje op de 1e rang zitten en leggen CVs van de zogenaamde Job-hoppers die overal een 2 a 3 jaar werken gaan direct aan de kant.

In je 3e alinea zeg je dat dit komt door de snelle jongens. Nou ik werk bij een firma die de laatste jaren flink in het nieuws is geweest, maar hier zitten die snelle jongens niet en komen de 50+ers ook niet binnen hoor. Ze worden te duur bevonden en vaak gaan ze er al vanuit dat deze mensen niet in het 1e of 2e lijns gebeuren willen gaan zitten

In alles is het gewoon een kwestie van willen. De jonkies willen dikke salarissen, dikke lease bakken, Iphones en dat soort ongein nog meer en de oudjes willen ook hoger dan waar er ruimte is.

Dus niet afschuiven dat de snelle jongens en de oudjes die niet willen.

Men zou wat meer flexibiliteit moeten betrachten.

Er zijn legio ICT'ers met kinderen, die nu thuiszitten, die een flexibel contract zouden aannemen.
Als er goed projectmanagement gevoerd wordt en er een strakke inzet planningen is, dan maakt het niet uit of iemand pas om 9.30 uur komt en reeds om 14.30 uur weer vertrekt om de kinderen te verzorgen.

Ook als men maar 2 dagen in de week beschikbaar is, heb je met 3 contracten een zeer flexibel inzetbare FTE gecreeerd.

Zolang het bij directies, en voornamelijk ook bij personeelszaken (human recources zoals dat zo fraai wordt genoemd), tussen de oren zit dat vanaf zo'n 35 jaar de medewerker(st)er niet meer flexibel is, niet meer mee kan, te oud is om in een team te passen, de vakkennis niet bijgehouden heeft, niets meer kan bijleren (en ga zo maar door) blijft het jammeren dat men geen goed en ervaren personeel kan krijgen ...

Alsof "50+ ict'ers die niet meer bij de tijd zijn" dat nooit meer kunnen oppikken, sterker nog vaak veel sneller dan de jongeren. Er is gewoon een diepgewortelde vooroordeel tegen de ict-er 50+ die er 3 maanden uit is, zodanig dat deze niets meer waard zou zijn? Denk na! Doe waar je voor betaald wordt en je zult zien dat dat niet zo is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-18T10:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.