Topman Verwaayen vertrekt bij BT

Ben Verwaayen zwaait per 1 juni 2008 af bij BT. Hij was vanaf 2002 bestuurslid bij het Britse telecomconcern. Sommigen zien de scheidend bestuursvoorzitter als het belangrijkste exportproduct van de Nederlandse managementschool, vanwege zijn pragmatisme en open aanpak.

Ben Verwaayen, de Nederlandse bestuursvoorzitter van telecomconcern BT vertrekt per 1 juni 2008. Hij wordt opgevolgd door Ian Livingston, nu de directeur van BT Retail. Verwaayen verlaat het bedrijf en zal ook niet als commissaris aanblijven. Dit is bekendgemaakt door BT.

Harten gewonnen

Na aanvankelijke scepsis bij de Britten heeft Verwaayen hen overtuigd als één van de beste buitenlandse chefs die het land ooit herbergde. Hij begon bij BT in januari 2002, na een koude verwelkoming in de financiële pers in Engeland. Met name Financial Times verweet de raad van commissarissen een man met weinig ervaring uit het buitenland te halen om Sir Peter Bonfield op te volgen en van BT weer een sterk bedrijf te maken. Maar met daden en een zekere mate van openheid heeft Verwaayen ook de harten van de Britten weten te winnen.

President-commissaris Sir Mike Rake roemt de moed en het leiderschap van Verwaayen en diens heldere strategie en ambitie om van BT behalve in eigen land ook mondiaal een belangrijke speler te maken. Volgens Rake heeft Verwaayen meer dan wie ook gedaan om van Engeland een volwaardige breedbandnatie te maken. De Britten liepen bij de komst van Verwaayen immers ver achter op landen als Nederland en Zweden.

Nederlandse managementschool

Ben Verwaayen (56) is als topman van het voormalige Britse staatsbedrijf wel eens het belangrijkste exportproduct van de Nederlandse managementschool genoemd, vanwege zijn pragmatisme en open aanpak.

Verwaayen: "Het zal voor niemand een verrassing zijn, dat ik vind dat effectief leiderschap aan tijd gebonden is. Voor mij is nu de tijd gekomen die algemene theorie ook op mijzelf van toepassing te verklaren." Wat de volgende stap in zijn loopbaan is, weet Verwaayen nog niet: "Ik heb nog geen idee wat de toekomst voor mij in het verschiet heeft, maar dat is voor latere zorg."

PTT en Lucent

De 55-jarige Verwaayen studeerde rechten en internationale politiek aan de Universiteit Utrecht. Na zijn studie werkte hij achtereenvolgens als topman bij de toenmalige bedrijven PTT Telecom en Lucent Technologies. Vanaf 2002 zit hij in de directie van BT, tegenwoordig als ceo. Hij is bovendien actief binnen de politieke partij VVD. Begin 2008 is Verwaayen door de Britse Koningin Elizabeth geridderd tot 'Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire'.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-08T10:23:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.