Managed hosting door True

Cisco’s Partner Talent Network draait vooral om behouden van ict’ers

‘Ook de concurrent wil ons certificaat’

De zoektocht naar goede ict'ers draait niet alleen om het binnenhalen van nieuw personeel, maar ook om het behouden ervan. Het Partner Talent Network van Cisco richt zich daar dan ook op.

Negen jaar geleden dachten ze het bij Cisco al: het tekort aan ict'ers zou flink gaan stijgen. Daarom zette het bedrijf de Network Academy op. Studenten van ROC's en hogescholen die het bijbehorende opleidingstraject met succes doorliepen, werden Cisco Certified Network Associate. Nu is er een vervolg: het Partner Talent Network.

Studenten die het Partner Talent Network doorlopen, gaan aan de slag als Cisco Certified Security Professional of als Voice Professional. Randstad IT Services werft voor de netwerkbouwer hbo'ers die afkomstig zijn van allerlei soorten opleidingen. "Het type starter dat ons programma volgt is heel divers", zegt André Brugman, Manager System Engineers bij Cisco. "Het enige wat ze gemeen hebben, is dat ze vrijwel allemaal afkomstig zijn van buiten de ict."

Tijdens het traject, dat begint met een combinatie van training en detachering bij een van de partners van Cisco, leren de studenten technische vaardigheden en doen ze praktijkkennis op bij het bedrijf waarbij ze werken. Na afloop van de veertien maanden durende detacheringsperiode gaat de student in vaste dienst bij het betreffende bedrijf.

Als dat eenmaal is gebeurd, is het de taak van de werkgever om zijn nieuwverworven ict'er te behouden. Brugman: "De nieuwste generatie wisselt snel en gemakkelijk van baan; de loyaliteit is minder. Wij willen onze partners vertellen hoe ze hun personeel tevreden kunnen houden." Brugman heeft het over waardering en mogelijkheden tot ontwikkeling. Uitgebreide details wil hij niet vertellen: "Die zijn voorbehouden aan onze partners."

Bijzondere dingen

Ondanks de grote schaarste aan ict-personeel, denkt Brugman dat hbo'ers het nut van het Partner Talent Network nog wel inzien. "Starters worden ontzettend veel gebeld door bedrijven die willen dat ze bij hun komen werken. Dat zijn voornamelijk standaard banen." Met het Cisco-certificaat kunnen werkgevers op een gespecialiseerdere functie rekenen. Sterker nog, volgens Brugman kun je ‘bijzondere dingen' doen als je een opleiding bij de netwerkbouwer gevolgd hebt. Zo is het volgens hem mogelijk spraak- en videonetwerken te ontwerpen en te implementeren. Ook werken aan het omzetten van gebouwbeheerssystemen naar het IP-protocol zou tot de mogelijkheden behoren. "Een Cisco-certificaat weegt vaak zwaarder dan bijvoorbeeld een diploma van Microsoft", zegt Brugman. "Zelfs onze concurrenten vragen om personeel dat bij ons een opleiding gevolgd heeft."

Tot nu toe heeft Cisco zijn partners van vijftig nieuwe ict'ers voorzien. Binnenkort komen er volgens Brugman nog twintig bij. Als het aan Cisco ligt, blijft het daar niet bij: "We hopen in 2010 tweehonderd mensen geplaatst te hebben." Tegen die tijd wil Cisco starters niet alleen opleiden tot technisch personeel, maar partners ook helpen aan accountmanagers. "Ook daar is steeds meer behoefte aan."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-28T12:26:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.