Managed hosting door True

Atos zet vaart achter bemiddelaar CAO-conflict

 

De centrale ondernemingsraad (cor) van Atos Origin wil binnen drie weken een bemiddelaar aanstellen die de vertrouwensband tussen de vakbondsleden en de werkgever repareert.

De centrale ondernemingsraad (cor) van Atos Origin wil binnen drie weken een bemiddelaar aanwijzen in het cao-conflict. Die bemiddelaar moet de vertrouwensrelatie tussen de vakbonden en Atos Origin herstellen, vertelt cor-voorzitter Wim Lucassen aan Computable.

De bemiddelaar wordt niet aangesteld om direct het cao-conflict op te lossen, maar moet het vertrouwen tussen de vakbondsleden (werknemers) en de werkgever terugbrengen. Lucassen denkt dat de vertrouwensband hersteld zal worden. "Beide partijen stemmen in met de bemiddelingspoging", zegt hij.

Politiek actief

De cor is in eerste instantie op zoek naar een bemiddelaar die in ieder geval politieke ervaring heeft. Vanuit verschillende kanten zijn er namen aangedragen. De ondernemingsraad heeft nu een shortlist van zeven namen en is momenteel die mensen aan het benaderen.

Lucassen zegt dat werknemers wisselend reageren op het langlopende cao-conflict. De achterban van de bonden staat geheel achter het standpunt van de vakbonden. Bij een ander deel van de werknemers is de staking verkeerd gevallen. Toch heeft het weinig invloed op de sfeer. "Mijn persoonlijk indruk is dat het wel meevalt. Iedereen doet gewoon zijn werk", zegt Lucassen

CAO-conflict bij Atos Origin

De vakbonden, de cor en de directie van Atos Origin worden het niet eens over de cao voor 2008. Atos Origin wil werknemers een gemiddelde loonsverhoging krijgen van 4,5 procent, een minimale verhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten. De bonden en de cor gaan hier niet mee akkoord. Zij eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle medewerkers met een beoordeling 'Goed'. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af.

Verschillende pogingen vanuit beiden partijen om weer aan tafel te gaan zitten liepen op niets uit. Daarop werd er door het personeel van Atos gestaakt. Atos zegt echter niet af te willen van een cao en beraadt zich nu over een manier waarop het arbeidsvoorwaardenoverleg vorm krijgt. Waarschijnlijk gaat daarbij de centrale ondernemingsraad (COR) van Atos Origin een belangrijke rol spelen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2588158). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.