Managed hosting door True

Salaris van ICT-manager kan omlaag

De mening van NGN-verenigingsdirecteur Ernst Fuld dat de Nederlandse ict’er grondig moet veranderen om in het huidige globaliserende ict-landschap te kunnen overleven, blijkt een gevoelige snaar te hebben geraakt. Vooral Fuld’s opmerkingen over het lage salaris en de veronderstelde hoge arbeidskracht van Chinese ict’ers roepen krachtige reacties op.

Ernst Fuld blijft de gemoederen bezig houden, ook als verenigingsdirecteur van de NGN. Dat blijkt uit de vele reacties van lezers op zijn uitspraak dat de Nederlandse ict'er erg duur is in vergelijking met ambitieuse ict'ers in offshoringslanden zoals China. Er zijn volgens Fuld twee ontsnappingsroutes waardoor de Nederlandse ict'er kan blijven concurreren: ofwel hij gaat de diepte in, ofwel hij ontwikkelt zijn bedrijfskundige kant.

Salaris ict-manager kan ook omlaag

Waar Ernst Fuld erop wijst dat het salaris van ict'ers in China gevoelig lager ligt dan dat van Nederlandse ict'ers, reageert ene ‘Ernst' vilein: "Managers in China doen het ook voor 1500 euri in de week en leveren een hogere kwaliteit. Daarbij werken ze ook nog eens 120 uur in de week. Dus aandeelhouders grijp uw kans!"

Ook Jack van Hoof, Enterprise IT-architect NS laat een kritisch geluid horen over de Nederlandse ict-manager: "Helaas kom ik het eilanddenken en het ontkennen van lopende trends nog veel te vaak tegen in mijn eigen werkomgeving. Het is inderdaad ‘change or die'. Niet alleen voor de Nederlandse ict'er, maar vooral ook voor de Nederlandse ict-managers, die er vaak nogal bekrompen ideeën op na houden als het gaat om de veranderingen om ons heen en beheersing van ict-complexiteit."

Globale nivellering

Volgens Marteniek Bierman gebruikt Ernst Fuld de Chinese arbeidsmarktsituatie onterecht als pressiemiddel om het salaris van ict'ers ter discussie te kunnen stellen: "Ik kan me vergissen, maar dit lijkt sterk op het (oude) pleidooi om de lonen te verlagen omdat anders het einde der tijden nabij zal zijn. Ik meen dat de huidige ontwikkelingen juist zorgen voor een stijging van de ICT lonen in de genoemde landen. Een dergelijke globale nivellering lijkt mij gezond en internationaal erg wenselijk." Anderen wijzen erop dat het in Nederland niet eens mogelijk is om van vijftienhonderd euro te leven. Zo schrijft ‘IT Senior': "Wat er in dit soort stukjes nooit bijverteld wordt, is dat de kosten van levensonderhoud en andere beroepskosten in Nederland een factor 10 hoger liggen dan in China."

Kwaliteit van de dienstverlening

Ook ene ‘George' vindt dat Ernst Fuld de salarissen van ict'ers onterecht ter discussie stelt : "Een bedrijfsprocess is meer dan alleen de kosten van een ict'er. De meeste verstandige bedrijven weten dit. Meneer Fuld echter niet." Daarnaast verdedigt George het belang van kwaliteit: "Ik werk al jaren in het buitenland en heb veel met ict-personeel in India en China te maken. Hoewel ze precies uit kunnen voeren wat je ze op papier uitlegt, hebben ze nog een lange weg te gaan voordat ze de brede opleiding en kennis van de gemiddelde Nederlands ict'er hebben. Lezer ‘Rolboli' sluit zich hierbij aan: "Ik heb een Consultancy-organisatie op het gebied van Networking. Veel klanten van ons hebben enkele jaren geleden veel werkzaamheden geoffshored naar landen als India, maar komen nu terug op dat besluit. Mensen spreken slecht Engels, denken in hokjes en voldoen totaal niet aan de standaard die wij hier hanteren."

Rupsje Nooitgenoeg

‘R0d93r' schrijft zuur: Als vrijgezel heb ik de afgelopen 15 jaar gewoon 60 uur in de week gewerkt hoor. Voor een contract van 40 uur (soms met een prestatie bonus regeling weliswaar). En natuurlijk de vrije (lees buiten kantoortijd) uurtjes gebruikt om mezelf bij te scholen. De kosten van het leven en het werktempo zijn hier gewoon anders dan in China of India. Maar het lijkt wel rupsje nooitgenoeg met het management hier. Adapt or die? -> Die dus. Voor 1500 euro p/m kan de schoorsteen er hier niet van roken. Maar goed, shop dan maar in China of India. En er zijn vast nog wel landen waar het nog goedkoper kan.

Change or die

Ernst Fuld, sinds april 2008 verenigingsdirecteur is bij gebruikersvereninging NGN, zei eerder in Computable: "In een Chinese stad als Chengdu komen elk jaar honderdduizend kersverse informatici de arbeidsmarkt op. Dat zijn evenveel ict'ers als in heel Nederland bij elkaar. Die informatici gaan aan de slag voor een salaris van 1500 euro, werken zestig uur in de week en leveren hogere kwaliteit. Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict'er. Hij moet met zijn hakken uit het zand."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Fuld geeft weer modder. Waarschijnlijk zijn er in China ook voldoende verenigingsdirecteuren te vinden die voor 1500 euro het werk van Fuld willen doen.
Als Fuld zelf nu als eerste zijn eigen salaris naar beneden bijstelt, geeft hij vast het goede voorbeeld.

Dhr. Fuld maakt weer eens duidelijk waarom de NGN onder een dalend ledenaantal te kampen heeft.
Als elitair clubje hebben zij zich van de werkelijkheid afgesloten en kunnen alleen nog op bestaande zaken schieten, zonder zelf met zinnige zaken te komen.
Dit lijkt sterk op Amerikaanse politiek, waar men ook zelf geen oplossingen geeft, maar altijd op anderen schiet.
Ernst Fuld, maak van je eigen kracht gebruik en niet van de zwakte van anderen.

1500 e per week? ehm...

Waar zit dan dat ENORME verschil in salaris, als de Chinese managers het ook doen voor 1500 euro in de week? Da's toch ook al gauw 6000 Euro per maand en dat is voor ict-managers in kleinere en middelgrote bedrijven in Nederland volgens mij ook een reeel salaris.
Even met de franseslag rekenend

Appels met peren vergelijken is zo gemakkelijk, wanneer je zelf een meloen bent.

Laten we ook niet vergeten dat er enorme verschillen bestaan in de hoogte van de kosten van het levensonderhoud tussen de verschillende continenten. Als je een ratio naar koopkracht zou hanteren en op basis daarvan de verdiensten uitrekent, begrijp je al snel waar de enorme drive voortkomt om te presteren ondanks de grote verschillen in nominale salarissen tussen het westen en in casu China (of India).

Ach, het is allemaal toch zo relatief...

Laat Fud dan lekker naar China vertrekken voor 1500 eurie en een 120-urige werkweek.
Maakt jij voor de verandering gelijk een hoop mensen blij.

Jongens, waar maken jullie je boos over. Fuld is alleen vergeten te vertellen dat de rest van het management gewoon naar huis gestuurd dient te worden.

Nu nog even allemaal Kantonees leren.

Sambal bij?

Er bestaat ook nog zoiets als Ricardo's Law in de economie.
Daarnaast duiken hier allemaal MDA tools op waarmee je eigenlijk het hele offshoren letterlijk met een druk op de knop overbodig maakt. Laten we eerlijk zijn, zoiets als kantoorautomatisering is tenslotte geen rocket science.

Er zijn in China anders ook best hele slimme mensen die verenigingsdirecteur kunnen worden. Sterker nog, er bestaan daar zelfs verenigingen, organisaties en zelfs management consultants. Ik begrijp daarom niet waarom Ernst Fuld zo op het salaris van IT-ers zit te katten.

1. 480 uur per maand werken en betere kwaliteit leveren? Ik vermoed dat Mr Ernst (whats's in a name) Fuld nooit heeft leren rekenen? 480 uur per maand kan niemand langer dan een paar maanden volhouden.
2. Geen gek in de gemiddelde Chinese stad werkt zolang. 8:00 binnenkomen en om 16:55 zijn ze hun boeltje al aan het opruimen (Hangzhou, Shanghai, Guangzhou, Hong Kong, Qingdao). Die hype van een zich doodwerkende goedkope Chinees is voorbij.
3. De gemiddlelde Chinese it'er heeft inderdaad een vakjesmentaliteit, heeft weinig zin voor initiatief

E 1500 is dan ook E 16.187...

Als je er dan vanuit gaat dat er expats zijn die in een gemiddelde stad met E 5.000 prima kunnen leven. (twee personen goed appartement, vervoer, (uit)eten en drinken etc...etc...)

Dan heb je dus nog twee maand salarissen over voor alle extra's! Die Chinese informatici die E 1500,- per maand verdienen; kunnen dus vrij makkelijk drie volledige gezinnen onderhouden! Daar mag je dan ook wel 60 uur voor werken!

E 1500 in China moet je denk ik vergelijken met zo'n E 6000 in Nederland. Ik denk dat de informatici hier die dat verdienen ook wel meer dan 60 uur draaien en kwaliteit leveren...!

Die Fuld moet zich eens realiseren wat hij zegt.
120 uur per week ?
Als je 6 dagen in de week aan de slag bent zijn dat 20 uur per dag !
Als je er 7 zou werken zijn het nog altijd meer dan 17 per dag, trek je daar de tijd van af voor pauze, eten en reizen blijft er niet veel meer over voor te slapen.
Blijft er ook niets meer over om die 1500 euro per week op te maken ! In China een goed inkomen overigens.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-04T08:10:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.