Werkgever zoekt minder via wervingsbureau

Werkgevers die via een werving- en selectiebureau nieuwe medewerkers zoeken, doen dat meestal via Vitae. Toch worden de wervers wel minder populair, aldus onderzoekers.

Personeelsmedewerkers maken bij hun zoektocht naar werknemers minder vaak gebruik van werving- en selectiebureaus. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van onderzoeksbureau Heliview.

De werkgevers die bij een wervingsbureau aankloppen, kiezen meestal voor personeelsbemiddelaar Vitae. In twaalf procent van de gevallen is dat zo. Michael Page, Yer en Randstad volgen met elk tien procent. Volgens de onderzoekers maakte in 2008 ruim een kwart van de werkgevers gebruik van een werving- en selectiebureau. Een jaar eerder was dat nog 29 procent.

Gemiddeld schakelen personeelsmedewerkers 4,6 keer per jaar een wervingsbureau in. Dat is iets minder dan in 2007, toen de wervers gemiddeld 5,4 keer werden ingezet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

@Heleen: Wat mij nu zo leuk lijkt om te weten is:
Waar maken werkgevers dan WEL ACTIEF gebruik van?
- Is dat alleen Vitae, Randstad en Michael Page?
- Geldt dit alleen voor de ict sector of voor de gehele branche?
- Zijn er ook andere bronnen waar werkgevers nog meer gebruik van maken

Heb je daar meer informatie over?

Het zoeken naar de beroemde speld in de hooiberg blijft een lastig klusje en omdat goed te doen een moeilijk kunstje blijkbaar. Want om een 18 jarige afgestudeerde medewerker te vinden met alle certificaten voor een minium loon, daar wordt een werving en selectiebedrijf voor ingeschakeld.

Als je eerlijke vacature openzet waarop iedereen ongeacht m/v en /of leeftijd serieus op kan reageren en deze sollicitatie serieus behandeld wordt. Dan is het echt niet zo moeilijk om aan goed personeel te komen.

Het zijn iedere keer weer de discussies van bv: Polen en Hongaren zijn goedkoper ed.... Waardoor ons eigen potentieel in NL langs de zijlijn staat.

Ik denk dat bedrijven niet zonder w&s bureau's kunnen. Voor moeilijk te vervullen vacatures (relevante werkervaring en opleiding)is het vrij ingewikkeld om mensen los te krijgen van hun huidige werkgever. Zeker in deze tijd. De mensen die zichzelf aanbieden zijn meestal niet 'de toppers' uit de markt; zij zijn immers vaak als eerste ontslagen bij huidige werkgever.
Een aanname-proces kan maanden in beslag nemen, en brengt als onvermijdelijk bij-effect dat andere partijen aan de kandidaat 'gaan trekken'. Het vinden van een juiste kandidaat is al lastig. Hem aan boord krijgen is vakwerk.
Werving en selectiebureaus blijven onmisbaar.

Ik heb geruime tijd in de W&S sector gewerkt en ben behoorlijk teleurgesteld geraakt: in de acquisitiefase wordt de opdrachtgevers van alles beloofd om de opdracht tot W&S te krijgen ('onze hitrate is 98%, wij hebben een eigen relatiedatabase en nog meer van dat soort verkooppraat). Men maakt van dezelfde informatienetwerken gebruik als de eigen W&S afdeling van de opdrachtgever (Monsterboard, LinkedIn etc. etc.) een h??ft dus geen noemenswaardig en kwalitatief relatiebestand, en o ja ze factureren (altijd te veel) op het moment dat de opdracht is verstrekt. Dat het vervolgens maanden duurt voordat een positie met de juiste kwaliteit is voorzien en dat in de tussentijd de verwachtingen van de opdrachtgever worden gemanaged ( lees in slaap gesust), dat wordt er niet bij vermeld.... Lang leve een W&S markt die op zoek gaat naar goede alternatieven ! Praat liever over het ontwikkelen en vasthouden van personeel door goede opleiding en carriere perspectief !

@ Toppertje...

Het zijn mensen als jij die W&S bureaus een slechte naam geven.
Ik werk zelf al jaren in deze markt en bouw goede langdurige RELATIES op met klanten. En doe dit op een open en eerlijke manier.

Gezien de discussie kan je dus stellen, dat een opdrachtgever beter zelf zijn HRM afdeling goed kan optuigen, dan neerleggen bij W&S bedrijven. (uitzonderingen daargelaten) De rekening vaak hele pittige krijgt hij toch gepresenteerd daar hoeft hij het niet voor te laten en toegang tot de Linkedin Netwerken ed heeft hij toch al dus..... Pleit ik voor het opheffen van dit soort moneymakers en luchtverplaatseers. Daarnaast kan het Werkbedrijf UWV de rol van uitzendbureau gewoon gaan invullen.....( en dat leverd dan weer een besparing op...)

Voor gespecialiseerde IT posities worden veelal ook gespecialiseerde bureaus ingeschakeld. Een voorbeeld hiervan is YourRecruiter (www.yourrecruiter.nl), specialist in werving & selectie van professionals op het snijvlak van business en it.

Gewoon als alle organisaties hun vacatures op hun website zetten, en een standaard tekst gebruiken, dat maakt het makkelijk voor de werkzoekenden om je te vinden.
Vanuit de kandidaten perspectief zijn w&s bureaus bij mij ook niet populair...ze leveren,vinden ze, diensten. Maar uiteindelijk zorgen ze ervoor dat de HR niet aan zijn/ haar werk komt. Erg vervelend.
Wat betreft het moeilijk vinden van personeel, valt volgens mij nu erg mee. Ik met HBO denk en werk niveau en goede kennis van basis ICT maar geen opleiding noch werkervaring hierin, wel hobby kennis, kom er niet in. Ik krijg steeds nul op rekest. Erg jammer.

De hudige markt geeft eindelijk een kans om de fraudeurs zoals Harvey Nash, DBM, Inter Planet en Esprit eindelijk uit te schakelen. Voor mijn part blijven er een paar W&S bureau's over, maar dan wel waar je zowel als IT-er en als klant wat aan hebt.

Als w&s bureaus geen meerwaarde zouden hebben; waarom lukt het HR bij veel organisaties dan niet om gespecialiseerd personeel te vinden?
HR heeft een veel breder takenpakket dan alleen maar kandidaten benaderen en het is veel minder interessant om alleen maar 'je eigen bedrijf' aan kandidaten te promoten versus een w&s bureau dat vaak meerdere opportunities hebben. Bureau's bieden dus keuzevrijheid voor een kandidaat en werken daarnaast op no cure no pay. De flinke rekening betaalt dus ook ALLE uren/intakes/gesprekken die gedaan worden zonder beloning.
Ook leveren de bemiddelde (gespecialiseerde) kandidaten het bedrijf zoveel geld op dat een factuur van een w&s bureau eigenlijk in het niet valt.

Ik ben zelf werknemer en ik heb echt de ziekte van W&S bureau's. Ik zou niet weten wat ze zouden toevoegen. Het is alleen maar een extra tussen wandje, want je zou het liefst zonder hun tussenkomst direct met je toekomstige werkgever willen praten. Bovendien zijn ze helemaal niet geinteresseerd in wat jij wil, maar in waar ze je kunnen plaatsen. Tot in den treure heb ik aan sommigen verteld dat ik die ervaring misschien heb, maar dat ik geen zin heb om dat te gaan doen. Ze trekken zich er geen hol van aan, en een paar dagen later komen ze weer met dezelfde vraag. Werkgevers, ik smeek jullie, plaats gewoon zelf een advertentie en laat me direct met jullie spreken. Please!!! Please!!! Please!!! Please!!! Please!!!

Niel ze probeer(d)en het niet eens! Het is nu eenmaal de mode geweest om dit uit te besteden. Ik word vaak lastig gevallen door W&S bureaus, ik ben populair zat, en zeer goed gekwalificeerd, maar van mij kunnen ze de bekende boom in! Ik bepaal zelf bij welke werkgever ik ga werken, ik wil zelf, direct met hem praten. Helaas zetten maar weinig bedrijven zelf advertentie is in de markt. Ik ga bijvoorbeeld niet meer naar bepaalde job zoek websites, omdat daar alleen maar W&S advertenties staan. Ik wil, voordat ik mijn C.V. opstuur, gewoon de naam en het adres van mijn toekomstige werkgever hebben. En jullie zijn helemaal niet geinteresserd in wat ik wil, alleen bij wie jullie me kwijt kunnen voor commissie. Ik heb echt helemaal niks aan jullie. Nogmaals, werkgever, plaats zelf een advertentie!! Plaats zelf die advertentie!!!

Toch wel grappig om te zien dat veel IT consultants die zich vorig jaar nog te goed voelde om met een recruiter te praten, nu bij diezelfde recruites aankloppen....

@Johan:
Dat zal helaas de machtspositie van deze recruiters wel zijn. De zgn. onmisbare, niet te passeren schakel in de aaneengeknoopte arbeidsmarkt circus. De keten van bedrijven die elkaar (wel) aan (het) werk helpen maar serieuze kandidaten op weg naar een opdracht of klus, lekker laten staan waar ze nu staan ;-) in de kou.

@Tip voor alle IT consultants:
Doe alleen zaken rechtstreeks met de leverancier van de vacatures. "De tussenhandel" maakt de weg van werk naar werk alleen maar ondoorzichtiger.

Voorstel (voor de branchevereningen, certificatie-clubs,en belangenclubs):
Misschien een leuk onderzoeks-doel voor de NMa, of oprechte belangenbehartigende clubs, om een jaarlijkse onafhankelijke rating op te zetten van de W&S branche. Mogelijke wegings factoren voor de geteste W&S buro's:
- positie in de markt? (omzet, plaatsingen, vacatures)
- wie levert wie aan wie (collegas of eindklanten)
- preferred supplier van welke eindklant?
>
- de meeste echte vacatures in de datadase
- grootte en omvang van relatie netwerk
- hoogste aantal succesvolle en blijvende plaatsingen
- gebruik van lok,fake vacatures op cv te oogsten (y/n)
- hoeveel word er verdiend aan een plaatsing (marge)
>
- snelheid tussen aanmelden vacature en plaatsing
- eenvoud van aanmelding (telefoon, online, email)
- reactie tijd en wijze na insturing van cv
- klantvriendelijkheid naar sollicitant en eindklant
- reageren ze wel/niet na insturen cv + brief
- reageren ze uberhaupt op de ingestuurde cv
- hoe vaak moet je zelf bellen voor tegenbericht
- melden ze wel/niet al als de vacature vervuld is
- Hoe eenvoudig kun je je cv online invullen
>
Als we met zijn allen in het ict-landschap dan toch zo dol zijn op certificaten...is het een leuke suggestie om de komende jaren de focus eens te verleggen naar alle instanties OM de hardwerkende ict-er op de werkvloer heen? geachte dames en heren van ict-belangenvereningen, ict-brache verenigingen, Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

Dan geeft de werk-zoekende ook een certificaat, garantie, houvast op weg naar werk. Dan is zij,hij niet meer overgeleverd aan een ondoorzichtig en kwalitatief vari?rend oerwoud van instanties. Dan zal er ook OM de werkvloer heen eindelijk eens standaardisatie optreden waar we allemaal beter van worden, en word de ict-arbeidsmarkt gezuiverd van allerhande dubieus opererende W&S firma's.

Last but not least:
Dit (Nma, belangenverenigingen) W&S certifcatie traject levert ook weer werkgelegenheid op voor een aantal instanties. Zo kunnen we door eigen vindingrijkheid toch de kredietcrisis verslaan, en zal de gehele branche er nog beter van worden ook.... Wie trapt deze bal af?

@ Ronald Vermeij.

Heb je er ook wel eens aangedacht dat bedrijven een W&S bureau in de arm nemen, omdat men zelf het netwerk, kennis (en tijd)niet heeft om de juiste persoon voor een vacature te vinden?

Ik werk zelf in HR voor een bedrijf welke constant op zoek is naar nieuwe consultants. Wij werken al lange tijd close samen met een recruitment bureau voor het invullen van vacatures..... en dit naar volle tevredenheid.

Helaas is de werving branche verziekt en komen we nog regelmatig klanten en kandidaten tegen die verpest zijn door de CV schuivers en easy money earners. We zijn een commercieel bedrijf, maar bouwen aan een relatie aan zowel bij de klant als met de kandidaat. Veel kandidaten vinden het fijn om eerst te verkennen. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.beoordeelmijnrecruiter.nl een initiatief om kwalitatief goede bureau's en recruiters een podium te geven.

Echt ziek ben ik ervan. Heb me inmiddels van allerlei vacaturesites gehaald. Heb een aanbieding gekregen van een werkgever, maar door een conflict met hun wervingsbureau gaat het feest niet door. Het bureau vraagt een belachelijk hoge vergoeding van 160% bovenop m'n salaris. Werkgever gaat niet akkoord en ik heb nu niks. Zij hebben een contract onderling en is bindend.

@Johan: Gefeliciteerd, dan hebben jullie waarschijnlijk een goed W&S, recruitement bureau getroffen.

Mag ik vragen Johan? waarom je eigen bedrijf hier geen tijd, inspanning zelf inlevert? Zo blijf je afhankelijk van een ander of is dat een bewuste keuze?

@Marcel:
Dat vind ik nu een mooi helder en overzichtelijk deze site! Hoeveel mensen, bedrijven, sollicitanten hebben hier al gebruik van gemaakt sinds de oprichting?

De markt voor ICT detachering is ondoorzichtig, maar die is gek genoeg mogelijk geworden door rigide wetgeving (of het ontbreken daaraan). Zo had de wet ketenaansprakelijkheid tot gevolg dat klanten niet meer met freelancers wilde werken (immers: de mogelijkheid van boetes), hetgeen de groei van al die bureau's mogelijk maakte. De afschaffing van wettelijke eisen (zoals een erkend diploma arbeidsbemiddelaar) had weer tot gevolg dat elke jan, piet of klaas vanaf zijn zolderkamer zo'n bureau kan runnen. Het ontbreken van elke vorm van controle maakt de weg vrij voor gesjoemel met facturen en arbeidscontracten. Akkoord, er zijn een paar goede bedrijven, maar dat er op grote schaal gerotzooid wordt in de ICT detachering staat wel vast: in 2002/2003 waren 30 van die bureau's bereid zonder enige scrupules hun werknemers bij het oud vuil te zetten via de ontslagfraude van Cygnus/Bright IT. Daarnaast zijn er ook bureau's die loon niet of gedeeltelijk uitbetalen (en als je verhaal gaat halen zijn ze ineens foetsie), werknemers confronteren met fictieve claims voor terugbetalen van "genoten" opleidingen of dure opleidingen aanbiedingen (en andermaal failliet blijken te zijn). Fraude blijkt buitengewoon lucratief te zijn en de werknemer (IT-er) is vaak de dupe. Wie neemt het voortouw voor een beroepsvereniging van IT-ers ?

Ga vooral niet in zee met Vitae. Hier heb ik een hele slechte ervaring mee. Ik heb zelfs een tijdje via hen gewerkt maar nooit meer. Ze gaan er trots op dat zij alle afspraken nakomen maar vanaf het begin is gebleken dat hier niets van klopt. Intern is het ook een rotzooitje. Omdat het slecht gaat in de branche (en dus ook bij Vitae) worden consultants ontslagen als ze maar even een negatief woord over de organisatie zeggen. De interimmers proberen ze uit de kast te lokken en veel lagere opdrachten te geven. Als ze dan laten blijken dat ze er niet mee eens zijn, dan schuiven ze het op werkweigering. Ja, zo komen ze van het personeel af.

Adrie, je verhaal is heel herkenbaar. Ook ik heb slechte ervaringen met Vitae. Ik ben bij Vitae in dienst geweest als interim professional. De bedoeling was dat ik gedetacheerd zou worden bij gemeentes. Het is Vitae niet gelukt om een opdracht voor mij te vinden en ik werkte op de vestiging en verrichte daar allerlei klusjes welke collega's consultants niet wilde doen. Toen ik aangaf dat ik dit geen leuke klus vond, ontving ik meteen een brief met een officiele berispring en praten ze op staande voet ontslag. Van een goede werksfeer was natuurlijk geen sprake meer en gelukkig vond ik heel snel zelf een andere baan.
Voor mij geen Vitae meer!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-26T11:10:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.