Managed hosting door True

ICT'er niet bezorgd over uitstroom babyboomer

'Het aantal oudere werknemers is op één hand te tellen'

Ict'ers lijken zich geen zorgen te maken over een eventueel tekort aan werknemers vanaf 2012. Dat blijkt uit reacties op berichtgeving van Computable. De ict'er staat daarmee lijnrecht tegenover zijn werkgever, die bang is dat er te weinig werknemers zullen zijn als de babyboomgeneratie over een paar jaar met pensioen gaat.

Onlangs zei managing director Ludwig Hoeksema van organisatieadviesbureau Berenschot, dat werkgevers te weinig rekening houden met het aantal babyboomers dat in 2012 met pensioen gaat. Door het tekort aan ict'ers dat dan begint te ontstaan, zouden de overgebleven werknemers hetzelfde werk moeten doen met minder mensen.

Ook werkgevers die deelnamen aan het onderzoek Top ICT Werkgevers 2009 vrezen een tekort. Zij vermoeden bovendien dat jonge werknemers elders aan het werk gaan, doordat ict-werkgevers sinds de start van de recessie weinig aandacht hebben voor de balans tussen werk en privé.

Onderhandelingspositie

Ict'ers die de berichtgeving daarover lazen, herkennen zich niet in de conclusies van de werkgevers. Een groot deel is vooral verbaasd, omdat het aantal oudere automatiseerders erg klein zou zijn. Daardoor zal het met die uitstroom ook wel meevallen, vermoeden de reageerders.

‘Ik kom heel weinig it'ers van boven de vijftig tegen', luidt een van de eerste berichten. ‘En boven de zestig zijn ze op een hand te tellen. Ik loop al zo'n tien jaar mee en heb bij vele bedrijven gezeten.' Ook iemand die schrijft onder de naam ‘Frank' maakt zich geen zorgen. ‘Ik zie het probleem niet. Ik kijk juist uit naar 2012', zegt hij. ‘Dan sta je als werknemer eindelijk weer sterk in de onderhandelingspositie.'

Een enkeling heeft wél nagedacht wat er moet gebeuren als het probleem van de uitstromende babyboomer toch groter blijkt dan verwacht. ‘Pieter' heeft wel een oplossing. ‘Hoezo een probleem? Er komen elk jaar 26.000 nieuwe Nederlanders ons land binnen. Werknemers genoeg.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

De werkgevers vrezen een tekort van jonge (lees: goedkope) ICT'ers. Er zijn nu al inderdaad weinig oude ICT'ers. Die genieten net zoals veel andere ouderen van allerlei riante vertrekregelingen. Daarom haalt anno 2009 al minder dan 20% van werkend Nederland de 65 jaar. Waarom gaan we dan de AOW-leeftijd verhogen?
Het echte dillema binnen Nederland is: hoe krijgen we werkgevers zover om ouderen in dienst te houden en, indien sprake is van tekorten, ouderen in dienst te nemen? Vanaf je 40e ben je momenteel al afgeschreven. Dan heb je doorgaans pas 15 van je 40 dienstjaren erop zitten. Minder dan de helft dus. Laten we eerst proberen hier eens iets aan te doen.

Waarom gaan we dan de AOW-leeftijd verhogen?
voor de show, toont goed als Kabinet-propaganda!!!

"De ict'er staat daarmee lijnrecht tegenover zijn werkgever, die bang is dat er te weinig werknemers zullen zijn als de babyboomgeneratie"
Er is geen tekort aan iCT-ers en er komt geen enkele tekort!!!! met babybombo of zonder babybombo(slechts bij de redactie van Computable)...

Het is Appels met Peren vergelijken:
- Onderzoekers doen de berichtgeving op basis van data.
- Werknemens reageren op basis van hun gevoel.

Paul heeft helemaal gelijk als hij aangeeft dat in het artikel appeltjes met peren vergeleken wordt. Onderzoekers doen hun berichtgeving op basis van data, terwijl werknemers dat doen op basis van hun gevoel. Er wordt echter niet erbij vermeld op basis waarvan werkgevers hun berichtgeving doen.

Als wij met de werknemers beginnen blijkt zeker dat de meeste reacties gedaan worden op basis van gevoel. Dit omdat de werknemer niet de beschikking heeft over de data of dat de werknemer het gevoel heeft dat hem of haar onrecht aangedaan wordt doordat de werkgevers arbeid exporteert en of arbeidskrachten importeert om de arbeidskosten zo laag mogelijk te houden voor zijn bedrijf.

De onderzoekers doen hun berichtgeving naar wij mogen hopen zuiver op basis van data. Wij kunnen ons natuurlijk afvragen of de data correct is en of de data wel juist ge?nterpreteerd wordt. Het zou niet de eerste keer zijn dat onderzoekers aan onjuiste berichtgeving doen.
Met dezelfde data is het mogelijk dat verschillende onderzoekers verschillende conclusies kunnen trekken. Het is een kwestie van interpretatie, wie de
onderzoeker tevreden wil stellen en nog belangrijker, wie het onderzoek betaalt.

Als laatste de werkgevers. Aangezien er niet vermeld wordt op basis waarvan de werkgevers hun berichtgeving doen, ga ik ervan uit dat werkgevers het belang van arbeidskrachten voor hun bedrijf als uitgangspunt nemen. De huidige situatie op de arbeidsmarkt is momenteel ideaal voor werkgevers. Veel aanbod en lage kostprijs. De werkgevers hebben het moeilijk gehad aan het eind van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw. Er was weinig aanbod en hoge kostprijs. Door de uitstroom van de babyboomers vrezen de werkgevers dat het ?spook? van toen wederom zal opduiken. De remedie hiertegen is om nu alvast te roepen dat er momenteel een tekort aan arbeidkrachten is. Hierdoor hopen de werkgevers dat het aantal studenten bij de ICT opleidingen niet zal dalen en dat er geen beperkende maatregelingen genomen worden om arbeid te exporteren en of arbeidskrachten te importeren. Hierdoor blijft het aanbod hoog en de kostprijs laag.

Aangezien iedere groep andere doelstellingen en dus belangen heeft is het inderdaad appeltjes met peren vergelijken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-30T12:47:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.