Managed hosting door True

Zwolse studenten leggen netwerk aan in Turkije

Deltion College organiseert 'omvangrijkste studiereis ooit'

Ict-studenten van het Deltion College gaan 220 computers plaatsen op scholen in de Turkse stad Izmir. Ook leggen ze een netwerk aan en onderhouden ze de systemen. Dat heeft de opleider laten weten. De studiereis is onderdeel van een samenwerkingsproject dat de Zwolse opleider en vorig jaar startte met twee Turkse scholen.

De leerlingen van het Deltion College gaan de Turkse studenten in twee weken leren hoe zij hun eigen systemen draaiende kunnen houden. Zij doen dat op scholen waar een technische middelbare beroepsopleiding gegeven wordt.

Volgens projectleider en ict-medewerker Arjan Andriessen worden de Turkse scholen na de studiereis niet zomaar aan hun lot overgelaten. ‘We gaan een samenwerking aan voor vijf jaar', vertelt hij. ‘In die periode kijken we hoe we de ondersteuning het beste kunnen gaan opzetten.' Een van de opties is een stage van de Turkse leerlingen op het Deltion College.

Voorbereiding

Andriessen noemt het bezoek aan Izmir ‘omvangrijkste buitenlandproject dat het Deltion College ooit organiseerde'. Naast het grote aantal computers dat geplaatst wordt, doelt hij ook op het werk voorafgaand aan de reis. De ict-studenten zorgden zelf voor de technische voorbereidingen en leerlingen van de opleiding Verkeer en Logistiek maakten de computers verzendklaar.

In 2008 brachten de opleiders voor het eerst een bezoek aan elkaars scholen om de vijfjarige samenwerking officieel te starten. In maart volgend jaar gaat opnieuw een groep medewerkers en studenten van het Deltion College naar Izmir.

Het is niet de eerste keer dat de Zwolse opleider leerlingen in het buitenland laat studeren. Anderhalf jaar geleden legden ict-studenten een computernetwerk aan op het Indonesische eiland Java. Naast het verzorgen van een leerzame reis voor de studenten hoopt de opleider met de projecten het gebruik van ict in het buitenland te verbeteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op zich een mooi project, maar aan de andere kant vind ik wel vreemd dat ons overheidsgeld in feite wordt misbruikt om oneerlijke concurrentie aan te gaan met lokale ICT-bedrijven die ditzelfde werk hadden kunnen verrichten, maar dan voor een marktconforme prijs, waar de studenten dit vast nagenoeg gratis doen onder het mom van kennisuitwisseling.
Een school als springplank naar het echte werk is een goed streven, maar niet ten koste van echte banen die al bestaan en waarbij men bij 'echte bedrijven' op dit moment al grote moeite heeft om de orderboeken te vullen.

Leuke samenwerking, maar ik snap niet dat de pc's hier moeten worden klaargemaakt en dan verstuurd worden door een hele logistieke afdeling? Laat bijvoorbeeld Dell gewoon de pc's daar afleveren met kant-en-klaar image wat je zelf aanlevert.

Zo zie je al dat het niveau van deze projectleider zeer laag is, logistiek gezien kon dit dus veel beter, makkelijker en goedkoper.

Daarnaast worden de studenten van de turkse opleiding gewoon buitenspel gezet en buiten de hele startfase geplaatst.
Het is beter om de studenten van die school meteen te betrekken i.p.v. , wij installeren, geven even uitleg en dan kijken of jullie het snappen?

Het gaat om een samenwerkingverband, maar de samenwerking vind ik zacht uitgedrukt slecht.

@ Faith Soy

Toch jammer dat je zo'n bericht neerzet, waarin je helemaal geen positief iets te melden hebt.

Leef jij echt in een droomwereld waarin jij aangeeft dat Dell wel tweede hands pc's installeert, distrubueert? Hopelijk heeft u gedacht dat de school ook maar een budget heeft.

Het gaat om tweede hands computers van bedrijven, maar ook van de school zelf die worden klaargemaakt en dan op transport worden gezet.

Daarnaast wat doet u zelf voor de medemens die het minder getroffen heeft?

Misschien niet helemaal duidelijk dat deze twee scholen in Izmir helemaal geen budget hebben voor deze activiteiten, dat het gaat om tweedehands PC's die nog prima een aantal jaren kunnen worden ingezet voor educatieve doelen en dat de benodigde kennis (nog) niet op beide scholen aanwezig is. Voor de studenten van het Deltion College is het in meerdere opzichten een leerproject. Ten eerste op het gebied waarvoor ze opgeleid worden. Daarnaast leren ze ook iets voor anderen te doen die in materieel mindere omstandigheden verkeren. Tenslotte leren ze dat in andere landen andere werkculturen en denkwijzen bestaan. Er is geen overheidgeld mee gemoeid. De PC's worden geschonken door bedrijven, de studenten zetten zich in in het kader van hun opleiding, de projectleider, betrokken docenten en ook de studenten doen de rest belangenloos in hun eigen tijd.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-06T11:08:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.