Managed hosting door True

Veertigplusser aast op bijbaantje ICT-student

'Werkzoekende wil gewoon een betaalde baan'

Ict-studenten die tijdens hun opleiding op zoek gaan naar een bijbaan in de automatisering hebben er een nieuwe concurrent bij: de veertigplusser. Werknemers van deze leeftijd solliciteren vaker dan voorheen naar functies die eigenlijk geschikter zijn voor studenten. Dat blijkt uit gegevens van vacaturesite zoekbijbaan.nl.

Volgens de onderzoekers staat de bijbaan in de ict op de tweede plek als het gaat om branches die populair zijn bij werkzoekenden van veertig jaar en ouder. Alleen de horeca is meer in trek.

De oudere sollicitanten die hopen op werk in de ict zijn grotendeels werkzoekenden die niet gestudeerd hebben voor werk in die branche. ‘Er is nog relatief veel parttime ict-werk beschikbaar', zegt Pieter van Diggele van zoekbijbaan.nl. Ter vergelijking: op de vacaturesite staan nu honderd ict-vacatures en 44 administratieve bijbanen. Wie op zoek is naar parttime werk dat zich richt op personeel en organisatie kan kiezen uit elf vacatures.

Werkgevers die via de vacaturesite een ict'er willen werven, zoeken bijvoorbeeld naar een ontwikkelaar van webapplicaties en naar iemand met verstand van audio- en videotools. Ook naar beginnend programmeurs wordt gezocht.

Salaris is onbelangrijk

Een andere reden voor de run op ict-baantjes zou zijn dat veertigplus-sollicitanten niet zo kritisch zijn tijdens de banenjacht. Van Diggele: ‘Het maakt veel van deze werkzoekenden niet uit wat voor werk ze doen. Ze willen gewoon een betaalde baan.' Dat zou vooral veroorzaakt worden door het afgenomen werkaanbod.

Een op de tien ondervraagden wil zelfs zo graag werken dat ze het salaris niet belangrijk vinden. Dit laatste geldt overigens ook voor werkzoekenden die niet in de ict, maar in een andere branche aan het werk willen.

De onderzoekers van de vacaturesite zijn niet de eerste die concluderen dat werknemers vaak op plekken zitten die eigenlijk beter passen bij iemand anders. Ict-accountmanager Joep Swagemakers van kenniscentrum Ecabo zei eerder dat ict'ers met een hbo-niveau vaak werk doen dat eigenlijk geschikter is voor mbo'ers.

Onderzoek

Aan het onderzoek van bijbanen.nl deden 650 respondenten uit diverse branches mee. Zij werden ondervraagd tussen augustus tot en met en september van dit jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor het eerst dat ik Heleen van Roon in haar verhaal moet complimenteren: Alles wat er staat klopt als een bus! Ik ervaar dit zelf nl. ook ...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-16T11:15:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.