Managed hosting door True

Bonus van leidinggevende daalt het hardst

'Werkgever moet beter kijken naar individuele prestatie'

Vergeleken met andere werknemers hadden leidinggevenden dit jaar te maken met de grootste salarisdaling. Dat komt vooral door een daling van de bonussen, zegt senior consultant Loek Bosman van beloningsonderzoeksbureau Hay Group. Vooral in de ict zouden werkgevers hard hebben ingegrepen als het gaat om beloning. Toch zouden werkgevers hun beleid voor prestatiebeloning moeten verbeteren.

Bosman doet zijn uitspraken naar aanleiding van het jaarlijkse Compensation Report waarin het onderzoeksbureau beloningsgegevens van 216.000 werknemers van 255 Nederlandse bedrijven vastlegt.

Gemiddeld zou de bonus van de executive er 10 procent op achteruit gegaan zijn. Ongeveer 90 procent van deze werknemers heeft het extra geld ook daadwerkelijk ontvangen. Personeelsleden die een lagere functie bekleden, ontvingen eveneens minder geld: hun bonus daalde met 2 procent. Toch mogen zij niet klagen: salarisverwerker ADP liet in november van dit jaar weten dat ict'ers gemiddeld de hoogste beloning van de Nederlandse beroepsbevolking krijgen.

Individuele prestatie

Volgens Bosman moeten werkgevers de prestatiebeloning volgend jaar efficiënter toepassen. ‘Hoewel variabele inkomens steeds meer worden gekoppeld aan de individuele prestatie, zien we mindere resultaten hierin nog onvoldoende terug', stelt hij.

De consultant denkt dat werkgevers die beter kijken naar individuele prestaties een grotere kans hebben succesvol uit de financiële crisis te komen. ‘Zo houd je ook het toptalent in huis. Als je minder geld te besteden hebt aan loonsverhogingen, dan is het nog belangrijker om dat geld te besteden aan de mensen die de onderneming het hardst nodig heeft.'

Uitzonderingspositie

Over het algemeen merken de onderzoekers van Hay Group dat het effect van de crisis op de salarissen nog maar beperkt zichtbaar is. Vorig jaar ontvingen werknemers een salarisverhoging van 3,9 procent, maar dit jaar was dat nog maar 3,1 procent. Dat zou vooral komen doordat werkgevers liever besparen op loonkosten dan op het aannemen van personeel. Toch is de echte rem op de salarisgroei pas vanaf 2010 te zien, aldus de analisten.

Bosman: ‘Bij de ict-gebruikers zoals banken, verzekeraars en industriële bedrijven, zullen de ict'ers hun uitzonderingspositie steeds meer verliezen en meer in de pas gaan lopen met de rest van het personeel. Bij de ict-leveranciers zal het variabele deel van de beloning belangrijker worden.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het zou niet uit moeten maken wat de conjunctuur is. Als bedrijf zul je altijd goed in de gaten moeten houden wie zijn/haar geld waard is en wie niet.
Als je daar nu pas op let is een mooi voorbeeld van paniekmanagement.

En wat die dalingen betreft kan ik er geen traan om laten. Diezelfde personen kregen in tijden dat het goed ging ook de hoogste bonussen. Vaak ten koste van het gewone klootjesvolk ook nog.

Met het beperken van de bonussen van de HH die op zich al een zeer goed inkomen hebben, heb ik minder moeite mee dan het beperken van bonussen voor die mensen waarvan het een belangrijk onderdeel is van hun salaris.

Regelmatig kom ik mensen tegen voor wie de bonus een echte aanvulling is op hun niet al te ruime salaris. Het komt voor dat mensen die deel uitmaken van het klootjesvolk zoals Peter dat noemt, bonus gerechtigd zijn volgens hun CAO. Ben daardoor van mening dat er nuances nodig zijn in de discussie rondom de bonuscultuur.

Misschien is het handig de bonussen tot een maximaal absoluut gelijk bedrag voor iedereen te beperken. Hoe meer je verdient, des te meer je kwijt bent aan belasting, het voordeel is dat het omgekeerd ook geldt. Misschien helpt dit te voorkomen dat als een bedrijf goed werkt alleen de hoogste mensen een bonus krijgen en de zeer hoge overdreven bonussen behoren tot het verleden.

We doen het toch met elkaar ???????????????

Ik heb meegemaakt dat een implementatie doorgedrukt werd om de incentives van de HH veilig te stellen. De gebruikers zitten na een jaar nog steeds met de brokken. Nee, ik heb g��n medelijden met dit soort HH.
Bovendien vind ik dat de bonus van HH die afhankelijk zijn van een team helemaal discutabel. Die bonus is de verdienste van het gehele team.
Maar ja, dat zal ik wel verkeerd zien.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-03T10:39:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.