Managed hosting door True

Topmanagers zetten netwerk in voor jongeren

Een aantal senior managers van Capgemini heeft een netwerk opgezet met als doel jongeren te helpen bij het vinden van een baan. De bij Seniors for Talents aangesloten topmanagers zetten hun kennis en contacten in om schoolverlaters die moeite hebben met het vinden van werk te introduceren bij bedrijven en organisaties uit hun persoonlijke netwerk. Via deze methode wil Seniors for Talents gemiddeld zo'n tien jongeren per maand aan het werk te krijgen.

'Veel senior managers hebben zelf kinderen en zetten hun netwerk actief in wanneer deze op zoek zijn naar werk. Via Seniors for Talents vragen wij hen om één keer per jaar te doen wat zij normaal gesproken voor hun eigen kinderen zouden doen', vertelt initiatiefnemer Arthur Rijk van Capgemini. ´Je hoort nu eenmaal nooit dat de zoon of dochter van de directeur moeite heeft met het vinden van een baan. Niet alle jongeren hebben echter ouders die hun netwerk voor ze in kunnen zetten.'

UWV Werkbedrijf, de gemeente Amersfoort en de Dienst Werk en Inkomen Amsterdam selecteren de jongeren die in aanmerking komen voor het project. Rijk koppelt deze jongeren vervolgens aan seniormanagers uit het netwerk. Momenteel lopen er twaalf trajecten. 'Vanuit Capgemini zelf zijn er drie managers bij het project betrokken. Alle andere bemiddelaars zijn relaties van Capgemini. Wanneer een jongere een baan zoekt in de ict-wereld pakken wij dat bijvoorbeeld zelf op. Maar wanneer het gaat om iemand die in de bouwwereld zoekt, kijken wij of wij binnen ons netwerk een manager op bestuursniveau kennen die iets voor deze jongere kan betekenen', vertelt hij.

Re-integratiebureau

Het traject eindigt wanneer de schoolverlater een contract heeft. 'Wij zijn geen re-integratiebureau', legt Rijk uit. 'Alle tijd die de betrokkenen erin steken is op vrijwillige basis.' Dat is ook tegelijkertijd de reden dat Seniors for Talents slechts één keer per jaar een beroep doet op de aangesloten managers. 'Wij mikken op topmanagers. Deze hebben een drukke agenda. Feitelijk vragen wij hen om hun prioriteiten te verleggen en hun agenda vrij te maken om deze jongeren op weg te helpen. Voor hen is het een manier om zich in te zetten voor een ideëel doel. Daar halen zij hun voldoening uit.'

En volgens Rijk zijn ook de andere betrokkenen erg enthousiast over het project. 'Voor de werkzoekenden is het fantastisch om direct bij een senior aan tafel te zitten. Maar ook de gemeenten en het UWV zijn zeer positief. Voor hen is het vaak lastig om ingangen te vinden in het bedrijfsleven.'  Na de regionale pilot in Amsterdam en Amersfoort is het de bedoeling om het initiatief landelijk uit te rollen.

Capgemini ondersteunt het initiatief door jongeren op te nemen binnen zijn organisatie en het verstrekken van financiële middelen. Op deze manier wil het bedrijf een bijdrage leveren aan het bestrijden van de landelijke jeugdwerkloosheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-17T16:01:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.