Managed hosting door True

Hoogleraar Recht en Informatica met pensioen

Hoogleraar Recht en Informatica professor Aernout Schmidt gaat met pensioen. Dit valt samen met het 25-jarig bestaan van eLaw@Leiden, het centrum voor recht in de informatiemaatschappij. Professor Schmidt stond aan de wieg van dit onderdeel van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden, dat in 1985 begon onder de naam Recht en Informatica. Hij was daarmee een van de eersten die zich bezighield met de juridische vraagstukken rondom ict.

De kerntaken van de afdeling eLaw@Leiden zijn het verzorgen van onderwijs en onderzoek op de gebieden van recht en ict. Hoewel deze hetzelfde zijn gebleven in de afgelopen 25 jaar is er inhoudelijk veel veranderd in het vakgebied. In Schmidts beginjaren was vooral de richting Rechtsinformatica 'hot'. 'Er werd vanuit de afdeling onderzoek gedaan naar expertsystemen die de rechter zouden kunnen vervangen. In die tijd stond 'kunstmatige intelligentie' hoog op de agenda', vertelt Franke van der Klaauw-Koops, universitair docent bij eLaw@Leiden en collega van Schmidt. 'Dit bleek overambitieus. Nu is het vakgebied veel genuanceerder.'

Dit geldt volgens Van der Klaauw-Koops ook voor Informaticarecht, de richting die ingaat op de vraag of nieuwe technologie ook juridisch een plaats heeft. Met andere woorden, de juridische regels en vraagstukken die betrekking hebben op het gebruik van computers en alle daarbij horende programmatuur. 'In de begintijd waren er slechts drie items op dit gebied van belang', vertelt zij.

Mis

Ten eerste wat software juridisch gezien eigenlijk was. Dit is opgelost door het onder te brengen bij auteursrecht. Bovendien ging er in die tijd veel mis bij grote automatiseringsprojecten. De vraag rees daardoor hoe de aansprakelijkheid geregeld moest worden. Ook vraagstukken met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens en computercriminaliteit kwamen toen op. Van der Klaauw-Koops:  'Tegenwoordig is het vakgebied bijna niet meer te overzien. Het Telecommunicatierecht is erbij gekomen en iedereen heeft zijn eigen specialisme.'

Naast voorzitter van het bestuur van de Stichting Recht en Informatica te Leiden is Schmidt lid van de universitaire commissie ICT&Onderwijs. Hij neemt officieel afscheid op vrijdag 26 maart met het afscheidscollege 'Met de kennis van nu'. Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan en het afscheid van professor Schmidt organiseert eLaw op zaterdag 27 maart bovendien een symposium 'Het Recht Binnenstebuiten'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-10T14:08:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.