Managed hosting door True

VRI gaat weer zelf registerinformatici registreren

De VRI (Vereniging van en voor Registerinformatici) gaat weer zelf registerinformatici registreren. De publicatie van de ingeschreven leden via de Stichting Nederlands Informatica Register (NIR) stopt per direct. Met het weer zelf voeren van een register wil de VRI de herkenbaarheid van en de waardering voor de RI-titel verbeteren.

De VRI heeft ten doel het bevorderen van een deskundige, deugdelijke en maatschappelijk verantwoorde beroepsuitoefening van de informatiekunde en ict in de meest ruime zin van het woord. De certificering van it-professionals tot Register Informaticus (RI) maakt daar een belangrijk onderdeel van uit.

ISO 17024:2012

Per 1 januari 2013 is de VRI toegetreden tot die andere beroepsvereniging, het Ngi. Hier werd al sinds 2010 aan gewerkt. In mei 2011 kregen beide partijen groen licht voor een fusie. Nu wil de VRI de certificeringprocessen conform de ISO 17024:2012 inrichten. De ISO 17024:2012 is een internationale standaard voor persoonscertificering en toepassing van deze norm zal een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de gestelde doelen en dus aan een verdere professionalisering van de doelgroep.

Eind 2006 richtten de drie grootste ict-beroepsverenigingen een nationaal register voor informatici op. Nederlandse informatici konden zich gaan inschrijven in het nieuwe Nederlands Informatica Register (NRI). De VRI had al een register, maar dat werd overgeheveld naar de nieuwe stichting NIR. Ook het NGI en de Kivi/Niria sloten zich bij de nieuwe stichting aan. In 2007 stapte Kivi/Niria er alweer uit en richtte een eigen register op. Nu registreert de VRI opnieuw informatici op eigen houtje.

Nutteloos

Uit een online poll van Computable in 2006 bleek de markt niet echt wakker te liggen van het wel of niet registreren van informatici. Op de vraag of er een register voor informatici nodig is, reageerde een ruime meerderheid dat dit nutteloos. Is. Ruim 24 procent zou zich toen direct aanmelden en bijna 24 procent zou dit niet doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een vraag aan de medelezers:
- wie kijkt er, wanneer er een informaticus ingehuurd/aangenomen moet gaan worden, of deze persoon wel of niet geregistreerd is bij één van deze registers?

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken (ook gezien de poll uit 2006) dat er geen draagvlak is hiervoor namelijk

Toch mislukken er steeds ICT-projecten en kan er dus nog veel worden verbeterd aan de kwaliteit in onze sector. Er is een overdaad aan certificeringen beschikbaar voor ICT-ers, maar deze zijn vooral gericht op de competenties. Dat zegt dus nog lang niet alles. Het register van de VRI toetst ingeschreven leden juist op andere aspecten, zoals vaardigheden om zelfstandig te werken en gedrag. Intervisie maakt hiervan een belangrijk onderdeel uit, maar ook periodieke hercertificering. Ik denk dat het doen van deze certificering onder ISO17024:2012 een belangrijke stap op weg is van meer draagvlak, omdat onder deze norm juist alle partijen kunnen meepraten. Het bepalen van de norm en de wijze van toetsen is straks dus geen onderdeel meer van de VRI, maar van een openbaar toegankelijk College van Belanghebbenden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-03T10:00:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.