Nederland ICT schrikt van cijfers seksuele intimidatie

Intimidatie

Brancheorganisatie Nederland ICT is geschrokken van cijfers over seksuele intimidatie in de Nederlandse ict-branche. Vrouwen die in de ict werken, zouden twee keer zoveel kans hebben op seksuele intimidatie als vrouwen in andere sectoren.

De reactie volgt op een artikel in het Algemeen Dagblad. Dat publiceerde dit weekend een artikel over seksuele intimidatie op de Nederlandse ict-arbeidsmarkt. Het vroeg extra gegevens op van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Dat is representatief onderzoek naar arbeidsomstandigheden.

Daaruit komt naar voren dat vrouwen in de ict in Nederland twee keer zoveel kans lopen op seksuele intimidatie als vrouwen in andere beroepsgroepen. 85 procent van de slachtoffers denkt eraan om hun baan op te zeggen. Zij hebben twee keer zo vaak een burn-out als andere vrouwen.

'We schrikken van deze cijfers. Dit is op geen enkele manier acceptabel', reageert de brancheorganisatie. Nederland ICT gaat bij zijn leden informeren of ze zich in het geschetste beeld herkennen en er op aandringen eventueel maatregelen te nemen, reageert de woordvoerder. 'Dit is nieuw voor ons, deze cijfers lagen een paar jaar geleden veel lager. We moeten kijken wat de oorzaak hiervan is.'

6,8 procent

Volgens het onderzoek uit 2016 gaf 6,8 procent van de vrouwen in de ict aan regelmatig tot vaak seksueel ongewenste aandacht van collega’s en direct leidinggevenden te krijgen.

Volgens de onderzoekers is dat twee keer zoveel als gemiddeld op de Nederlandse arbeidsmarkt. In de bouwsector voelen bijvoorbeeld 3,3 procent van de ondervraagde vrouwen zich seksueel geïntimideerd.

Er wordt van seksuele intimidatie gesproken wanneer ongewenst gedrag een seksuele component heeft.
Het gaat bijvoorbeeld om handelingen met een bedreigend, vernederend of intimiderend karakter. In het AD-artikel wordt gesproken over ongewenste seksuele aandacht wanneer bijvoorbeeld mannelijke collega's hun vrouwelijke collega vragen naar haar seksleven, tegen haar borsten praten in plaats van haar in de ogen te kijken, of haar expliciete uitnodigingen per mail sturen. Ook kan het gaan om mannelijke collega’s die porno kijken in het bijzijn van hun (vrouwelijke) collega’s.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er wordt vreemd over gedaan, maar dat speelt al veel langer....nu wordt het verteld over ongemakken op de kantoorvloeren.... Maar vanaf het begin was IT een mannendomein.... en ging het er op de systeemvloer en in de rekencentra al soms heftig aan toe... Maar ja blijven ontkenné en vooral staan op integratie op de werkvloer zonder dat er echt aandacht ontstaat om dit dan ook goed te begeleiden. Met alleen diploma's en positieve discriminatie kom je er niet.

Ik werk al 35 jaar in de ICT en ik heb dit echt nooit meegemaakt en ook nooit gezien (ik heb intussen voor en bij véél bedrijven gewerkt). Liever met veel mannen werken dan met veel vrouwen.

Zou dit ook gelden in andere mannen-werelden, zoals de autobranche of de bouwsector?
Immers, wanneer de verhouding mannen-vrouwen is zoals in de ICT is de kans groter dat je als vrouw een ongewenste opmerking krijgt dan wanneer je bijvoorbeeld in de verpleging werkt lijkt me

De NEA heeft het in de enquête over ongewenste seksuele aandacht wat een breder begrip is dan seksuele intimidatie. Dat ongewenste seksuele aandacht én seksuele intimidatie voorkomt is uitermate jammer en daar moet ook wat aan gedaan worden. Maar het AD is in deze zaak niet helemaal eerlijk door de uitkomst van een enquête zelf te herdefiniëren en op te leuken met nog wat emotioneel getinte opsmuk wat in journalistieke zin niet helemaal zuiver op de graat is.

De kans is nu ook groot dat door dit artikel het werk van vele jaren om meer vrouwen in de IT te krijgen een flinke knauw krijgt. Terwijl je met meer vrouwen op de IT vloer het waarschijnlijk makkelijker maakt om dit soort ongewenste toestanden te voorkomen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-10T11:59:00.000Z Pim van der Beek