Ontslaggolf Intel spreidt uit naar fabrieken

De begin dit jaar aangekondigde massale reorganisatie bij Intel spaart de productiefaciliteiten van de chipfabrikant niet. Analisten schatten in april dat de toen door ceo Paul Otellini aangekondigde reorganisatie 10.000 tot wel 16.000 banen zou kosten.

Afgelopen vrijdag meldden diverse media, voorgegaan door de Wall Street Journal, dat Intel zo'n 10.000 ontslagen zou doorvoeren. Dat is 10 procent van het totale personeelsbestand. Dit werd gemeld op basis van anonieme bronnen. Echt nieuw was de inschatting dat de ontslaggolf deze week wordt doorgevoerd. Dit weekend is bekend geworden dat ceo Otellini woensdag een interne mededeling doet via videoconferencing.

Nu blijkt al dat de vestigingen in Ierland, Israel en Maleisië niet gespaard blijven. Eerstgenoemde, waar productie en distributie voor Europa wordt verzorgd, heeft afgelopen weken al een programma voor vrijwillig opstappen doorgevoerd. Deze week worden er hardere maatregelen aangekondigd. De Ierse vestiging heeft 5300 mensen in dienst.

Analisten schatten nu dat Intel geplande investeringen in nieuwe fabrieken uitstelt of mogelijk terugdringt. Dit raakt een nieuw te bouwen productiefaciliteit in Arizona en die in Israël waar ook enkele honderden ontslagen vallen. Intel heeft in Israël enkele fabrieken, waaronder de hypermoderne in aanbouw, en belangrijke ontwerpcentra. Israël heeft ook aan de basis gestaan van de nieuwe Core-basisarchitectuur die is gebaseerd op de energiezuinige Pentium-M.

In Maleisië, waar Intel ook uitgebreide faciliteiten heeft met ruim 10.000 werknemers, worden naar verwachting duizend tot wel tweeduizend banen geschrapt, grotendeels via vrijwillig vertrek. In juli was er ook al een 'vertrekronde' in dat Aziatische land, die vooral voor managers gold. In juli schrapte Intel wereldwijd al duizend banen in zijn middenmanagement.

Dit was in het kader van de in april aangekondigde reorganisatie en moest de interne communicatie- en beslissingenstroom verbeteren. Deze afslanking van de eigen bureaucratie gold voor alle landen en alle divisies. Het was de grootste banenreductie bij Intel van de afgelopen vier jaar. Het bedrijf telt nu 100.000 werknemers, terwijl dat drie jaar geleden nog op 80.000 lag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-04T10:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.