Aparte minister voor ict-beleid

De nieuwe regering zou een aparte minister voor ict moeten instellen.

Lees verder


Reacties

De landelijkse ICT infrastructuur van Nederland en het toepassen van ICT binnen de gehele overheid zijn tegenwoordig ongelofelijk belanglijk. De activiteiten rondom die moeten door een uber-entiteit, zoals een minister of een bevoegde consortium van universiteiten, zeker gecoordineert worden... anders zullen we met gebakken peren (lees: incomplete projecten, onderontwikkelde gedeeltes van Nederland enz.) zitten.

Ik ben voor een minister voor ICT-beleid als deze minister daadwerkelijk voor vooruitgang zorgt. Ministers die beperken hebben we al genoeg.

informatie is als productiefactor bijna net zo belangrijk als geld....

Er dient absoluut GEEN minister van ICT te komen. Om dezelfde reden als er ook geen minister van auto's is maar een minister van Verkeer & Waterstaat.
Inderdaad is informatie een heel belangrijke productiefactor, en daarom zou algemene aandacht voor Informatie (zoals standaarden, richtlijnen enz) of zelfs een staatssecretaris of minister van Informatie voorstelbaar zijn. Dan wel echt los van technologie. Noem het smart buyership: weten wat je wil en wat je gaat vragen. De technologie kan daar dan aan voldoende, en wel in de mate waarin die op een moment beschikbaar is. Maar technologie als uitgangspunt nemen zoals een minister van ICT zou doen zorgt voor binnen de kortste keren voor enorme achterstanden. Al is het alleen al omdat de rest van de overheid dan dit vraagstuk bij die minister zal laten.

Jan,
auto = computer
verkeer&waterstaat = information&techonolgie infrastratuur
Begrijp je? Het is geen minister van computers. Dus... Precies om dezelfde reden als er een minister van Verkeer & Waterstaat is, moet er een minister van ICT zijn... voor een samenhangende ICT infrastructuur.

CE

Bij IT/ICT gaat om technologie en de inzet daarvan. Tot en met Enterprise (IT-) Architectuur. Daarom de vergelijking met auto's en het veel bredere Verkeer & Waterstaat. Het gaat bij IT vooral en alleen om oplossingen.

Wat de overheid nodig heeft zijn richtlijnen over welke informatie ze nodig heeft. Informatiekundige richtlijnen, dus. Die worden binnen de IT, als ze er al zijn, gegroepeerd rond de technologie en ze komen daarbij aan de aanbodzijde terecht. Daar horen ze niet. Je kunt alleen regie binnen de overheid over IT regelen als je je kennis van informatie gaat ontwikkelen. En dat zal echt van de inzet van technologie gescheiden moeten worden. Richtlijnen verdienen daarbij wel management, inzet van IT niet. Vandaar mijn reactie rond een ministerschap of staatsecretariaat.

Een andere reden is dat als ICT onder 1 management gebracht wordt de andere ministeries het zullen afschuiven, en er dus minder betrokken bij zullen zijn. Lijkt me ook niet verstandig,

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-01T09:33:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.