Managed hosting door True

Niet alleen salaris, ook kwaliteit leven belangrijk

De ict'er die woont in het Noorden van het land verdient minder dan de ict'er in de randstad. "Maar de kwaliteit van leven in Groningen ligt hoger".

“Het beeld is wat genuanceerder, maar het klopt wel”, zegt Jan Hut, voorzitter van het ict-platform. Het platform ontstond zo’n zeven jaar geleden vanuit de arbeidsproblematiek. Doel was om schaars ict-talent naar Groningen te trekken. Maar dat is natuurlijk wel lastig als het salaris lager ligt dan in de rest van het land. Michiel van Schie, woordvoerder van ICT~Office: “Maar er zitten ook verschillen in de huizenprijzen in Amsterdam en Leeuwarden”. “De prijs van leven is hier veel lager. Voor 200.000 euro heb je hier een groot huis”, zegt Hut.

Daarentegen heb je ook in Limburg voor 200.000 euro een mooi huis, maar daar ligt het salaris niet zoveel lager als in Noord-Nederland. Het jaarsalaris van de Limburgse ict’er ligt rond het gemiddelde. Hut: “Limburg is omgeven door allerlei andere landen. Je kunt daar allerlei kanten op. Veel Maastrichtenaren werken bijvoorbeeld in België.”

Minder commerciële functies
Zowel Hut als Van Schie denken ook dat er een verschil zit in de functies van bedrijven gevestigd in de Randstad of in Noord-Nederland. “In Amsterdam zitten meer internationaal opererende bedrijven”. Hut denkt dat de Randstad vooral meer commerciële functies kent. “In het Westen zitten wat meer klantgerichte bedrijven. Hier in het Noorden is wat minder klantinteractie”.

Toch zien beiden heren geen noodzaak in het ingrijpen van de overheid. “Het is een marktprincipe dat is niet te voorkomen. Misschien gaat het verschil nog verder oplopen vanwege de krapte op de arbeidsmarkt”, zegt Hut. Van Schie: “Nederland is niet overdreven groot. Dus echt significante verschillen zullen er niet voordoen. Bovendien willen de cijfers niet zeggen dat het onmogelijk is om in Friesland een goed betaalde baan te vinden”.

Het ict-platform probeerde de afgelopen jaren ict’ers te lokken door het vrije wonen en het leven in Groningen. Het zijn vaak ict’ers die terug gaan naar hun roots of meer kwaliteit van leven zoeken. Hut: “Maar het wonen in Noord-Nederland is niet voor iedereen weggelegd. Een echte yup is binnen de kortste keren weer terug in de Randstad. Het gaat hier net een stukje langzamer dan in de rest van het land”.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-07T07:17:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.