Eigen videoweblog van Lowlands door RFID

Lowlands

Grolsch verspreidt onder tweeduizend bezoekers van het festival Lowlands een polsbandje met een rfid-chip. Zo kunnen bezoekers hun eigen video maken en deze publiceren op een weblog.

Bezoekers van Lowlands kunnen tijdens het festival, dat plaatsvindt van 17 tot en met 19 augustus, een eigen videofilmpje maken en publiceren op een persoonlijk videoweblog. Grolsch verspreidt onder tweeduizend bezoekers een polsbandje met een radio frequency identification tag (rfid) - chip. De filmpjes worden opgenomen door vijf camerateams of bij twee vaste camerapunten.

Een bezoeker met een rfid-bandje kan bij een camerateam aankloppen met de vraag of hij een filmpje wil maken. De cameraman heeft een laptop op de rug waar speciale software op geïnstalleerd is. Verder heeft hij een oled-toetsenbord voor zich, waarmee hij de opname kan starten en stoppen. Als de opname afgelopen is, wordt deze naar de harde schijf op de laptop gestuurd. "Het filmpje kan niet worden bekeken bij de cameraman. Dat kan ook niet als je gefilmd wordt door het NOS-journaal", zegt Hans Kerkhof, eigenaar van Netmatic. Dit bedrijf maakte de software voor het project.

Geen wachtwoord

Bezoekers worden alleen gefilmd als ze aangegeven hebben op video te willen. Kerkhof: "De cameraman voegt zich naar de mensen. We zullen de mensen niet ongemerkt filmen." Er is voor rfid gekozen, omdat het makkelijk is in het gebruik. Een wachtwoord en gebruikersnaam moeten worden ingetikt en worden onthouden."

De cameramannen komen een keer in de zoveel tijd terug naar de basis waar de schijf leeggemaakt wordt. De filmpjes worden omgezet met een transcoder en dan op een server gezet. Deze server maakt weer verbinding met de Llowlife-accounts van de tweeduizend bezoekers. Ook tijdens het festival kunnen de gebruikers de filmpjes bekijken. Door het rfid-bandje te scannen kunnen de bezoekers op een groot scherm het laatst geschoten filmpje bekijken.

Middenfrequentie

Netmatic koos voor korteafstand-rfid-lezers. "Anders zou de cameraman helemaal gek worden. We gebruiken nu een chip die werkt op de middenfrequentie, maar laten de lezer over korte afstand lezen. Deze lezers worden bijvoorbeeld ook gebruikt als beveiligingsreader bij een parkeergarage", zegt Kerkhof.

Volgens Grolsch is rfid nog nooit op zo'n grote schaal bij een evenement ingezet. Om kans te maken op één van de tweeduizend gratis persoonlijke videoweblogs moeten Lowland-bezoekers voor 8 augustus een Llowlife-profiel hebben aangemaakt op de muziekportal http://www.grolschmusic.nl en http://www.lowlands.nl/.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-03T14:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.