Kapper houdt meer van zijn baan dan ict'er

Kappers, bibliothecarissen en vrachtwagenchauffeurs zijn gelukkiger met hun baan dan ict'ers. Ondanks een gemiddeld salaris van 66.000 euro per jaar eindigt de it-professional onderaan in de lijst van gelukkige werknemers. Managers kunnen ict'ers blijkbaar geen gevoel van betrokkenheid geven.

Ict'ers staan op de 66 plaats in de lijst met meest gelukkige werknemers. De lijst is samengesteld door de universiteit van Bath. De onderzoekers vroegen 22.500 werknemers in Groot-Brittanië hoe tevreden zij zijn met hun baan.

Hoewel één op de tien ict'ers meer verdient dan 66.000 euro per jaar zijn zij minder tevreden dan kappers, vrachtwagenchauffeurs of bibliothecarissen. Meestal is het zo dat als werknemers meer dan 59.000 euro per jaar verdienen, ze tevreden zijn met hun baan. Ict'ers zijn wel gelukkiger dan fabriekarbeiders.

Managers moeten werknemers belangrijk laten voelen. Dat is de belangrijkste reden om tevreden te zijn over een baan, aldus professor Michael Rose, van de universiteit van Bath. "De ict-professionals die meededen aan het onderzoek waren niet tevreden over de betrokkenheid, het gevoel iets te kunnen betekenen, baangarantie en trainingen die ze krijgen", zegt de professor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De verklaring dat alleen (echte) fabrieksarbeiders nog ongelukkiger met hun baan zijn dan ict'ers is heel erg simpel. Ict'ers zijn namelijk goed verdienende fabrieksarbeiders. Ik heb het altijd gezegd en zal het blijven zeggen: de ict'er is de lopendebandmedewerker van de moderne tijd.

Ict'er is een erg globaal begrip. Ict beslaat een vrij breed gebied, van het beheren en exploiteren tot het ontwikkelen en toepassen van techniek. De vergelijking van de lopendebandmedewerker met de ict'er vind ik dan ook niet opgaan in deze context.

Dat een ict'er niet tevreden is met zijn baan, zelfs als hij/zij meer dan 60000 euro verdient, zegt meer over de mentaliteit van de ict'er dan over de werkzaamheden die behoren bij deze functie. Blijkbaar is geld de belangrijkste motivatie en niet de aantrekkelijkheid van de functie om als it'er te gaan werken. Ook zijn de werkgevers debet aan de graaicultuur, immers zij promoten en spiegelen in campagnes dat jobhopping voor extra geld en lease-auto's de maatstaf is voor een baan in de ict. Om deze jobhoppers te financieren worden de echte ict'ers afgeknepen om maximale uren te draaien. Voor training of betrokkenheid met het bedrijf is dan geen tijd?

Ik vind het niet kloppen dat it-ers niet tevreden zijn. Ik ken veel mensen die dat wel zijn. Alleen het werk heeft veel stres en werkdruk is hoog. Veel mensen vinden it zo leuk dat ze er zelfs na werk nog thuis achter de pc verder mee gaan en over lezen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-22T10:07:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.