Managed hosting door True

Extra opleiding Oracle in de maak

Afgestudeerden, academisch of hbo, kunnen binnenkort een speciale it-opleiding volgen om zich de Oracle-technologie eigen te maken. Johan Doruiter, directeur Oracle Benelux, ontwikkelt dit wapen tegen het tekort aan it'ers in Nederland.

Bij Oracle Benelux is een speciale werkgroep in het leven geroepen die een kortdurende opleiding in het leven gaat roepen om mensen met een afgeronde opleiding te bekwamen in informatietechnologie en de specifieke Oracle-technologie. Doruiter vertelt dat ook geïnteresseerden met een niet-technische scholing in aanmerking komen. "We zijn nu nog druk bezig dit te ontwikkelen, dus ik weet nog niet hoe de invulling precies zal zijn. Maar ik wil het wel snel geregeld hebben", aldus de Oracle-directeur.

Ook andere it-bedrijven hebben te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Doruiter zegt dan ook het initiatief niet alleen te willen uitwerken. In elk geval zullen Oracle-partners erbij worden betrokken. Maar hij sluit niet uit dat bedrijven als Microsoft en IBM ook zullen worden benaderd. "Zij hebben hetzelfde probleem. Je zou dan samen een algemeen technische opleiding kunnen verzorgen, gevolgd door een verbijzondering in Oracle of wat dan ook. Die algemene kennis moeten we toch al overbrengen, want dat is de achtergrond van onze technologie."

Erger

Doruiter zegt dat het tekort aan deskundig personeel in Nederland de groei van Oracle in Nederland in de weg staat. Hij heeft het dan over verkopers en adviseurs. "Wij mogen niet specifiek ingaan op omzetten per land, maar we doen het hier uitstekend. In Europa staan we vijfde binnen Oracle en wereldwijd zelfs op de tiende plaats."

Uit zijn ervaring met collega's in andere Europese landen is hem gebleken dat de nood in Nederland het hoogst is. "Ik hoor ze er niet of nauwelijks over; hier is het echt erger."
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik dacht dat er juist een tekort was aan testers. Dan heb je toch geen kennis nodig van Oracle. Dat is achterliggende techniek. De ontwikkelaars in India, die moeten Oracle kennen. En hier in Nederland moeten we dan vervolgens alleen mensen in India aansturen en kijken of het werkt.

En daar heb je een speciaal soort mensen voor nodig. Ik weet niet of je iemand daar voor kan opleiden. Architect is het niet, hoewel je dat ook moet kunnen. Complexe behoeftes omzetten in een ontwerp. Niet alleen moet je de materie eigen zijn van de klant, je moet ook de supercomplexe informatie technologie begrijpen en naar je hand zetten. Als vervolgens dat in het Indisch is vertaald, en slimme (maar goedkope) indische programmeurs een poging hebben gedaan dit in een customer relation systeem hebben omgezet. Dan moet je iemand hebben die het complexe ontwerp kan lezen en kan beoordelen of het systeem voldoet aan het ontwerp. Daarna moet het nog ingezet worden, en dan maar duimen draaien dat wat er gemaakt is, ook is wat de klant eigelijk bedoelde. Agendabeheer.

Nou ja, lijkt mij niks voor mij, ik ben maar een simpele C++ programmeur, momenteel werkzaam als bijrijder bij de vuilnisophaaldienst.

Hoezo is er een tekort.
Er lopen nog heel wat oude ict'ers rond die niemand ziet zitten. Waarom wil men toch elke keer afgestudeerden, die eigenlijk hun wiel nog moeten uitvinden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.