Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: ICT-bitches

Jacob Spoelstra

Waarom werken er zo weinig vrouwen in ict? Hier kan ik alle clichés op loslaten. Vrouwen zijn meer gericht op emotie, hebben minder met techniek en kunnen niet autorijden. Dit laatste heeft niks met ict te maken, maar het blijft goed om dit af en toe te zeggen.

Een computer is meer een mannending. Mannen kunnen met trots vertellen dat ze een Pentium M 758 LV met één gigabyte aan intern geheugen en een processorkloksnelheid van 1500 hebben. Ze vertellen het dan ook nog op een manier dat het lijkt dat het interne geheugen in hun eigen hersenen is geplaatst. (heb je een gigabyte intern geheugen en dan toch nog je trouwdag vergeten!)

Vrouwen geven ook aan dat ze de ict-wereld een machocultuur vinden. Hoewel ik dit wel mee vind vallen, zijn er natuurlijk wel voorbeelden van te noemen. De oprichter van Dell die zijn computer naar zijn vrouw vernoemt is natuurlijk de leukste hiervan.

Maar een computer luistert niet, toont geen emotie en stelt zich nooit kwetsbaar op. Vooral dat laatste is erg belangrijk, ben ik gedurende mijn huwelijk achter gekomen. Dus misschien als we programma's vrouwvriendelijker zouden maken dat ze dan meer belangstelling tonen. Bijvoorbeeld een spellingcheck die wel de fouten aangeeft, maar zelf ook toegeeft niet altijd de d's en t's goed te zetten of bij het vergeten op te slaan een beetje begrip toont met de mededeling ‘U heeft vergeten op te slaan, dat heeft ú weer en u heeft het al zo moeilijk, sterkte met het opnieuw schrijven van de scriptie'.

U zult wel denken: wat vindt zijn vrouw van deze column? Alsof zij computerbladen leest.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoi Jacob. Het aannemen van meerdere vrouwen binnen grotere afdelingen werkt echt.

Niet maar eentje, maar een paar. Ze hoeven nog niet eens allemaal zwaar ict-werk te doen. De meeste mannen zouden, als ze eerlijk zijn, toch ook niet echt (heel veel jaren) willen werken in hun eentje tussen 10 of meer vrouwen. Zouden er nog wat meer mannen zijn, kun je meer relateren en meer van jezelf laten zien op je 'mannelijke' stokpaardjes. Zo werkt het bij vrouwen ook.

Wat een flauwekul!
Het lijkt alleen maar zo dat mannen meer van ict weten, omdat ze beter uit hun nek kunnen l.llen.

Gelukkig is er wel een reden voor vrouwen om voor computers te kiezen! Ondanks de vele overeenkomsten tussen computers en mannen (zoals niet luisteren, geen emotie tonen etc) zit er een prettig voordeel aan de computer: als je er genoeg van hebt, zet je 'm toch gewoon uit!

ICT heeft echt niet alleen met computers te maken maar ook met mensen. De techneut die ook nog eens goed kan communiceren is goud waard. Juist die diversiteit bij mijn uitoefening van beroep als netwerk/systeembeheerder geeft mij voldoening. En dat ik soms ook door het stof moet kruipen (fysiek) neem ik op de koop toe.

Hoi,

het is jammer dat er niet meer vrouwen in de ict of techniek werken; het wordt in ieder geval gezelliger; vrouwen kijken tegen zaken op een ander manier aan; vrouwen kunnen heel technisch zijn; ze hebben misschien iets meer inleertijd nodig; de zus van mijn schoonzus heeft MTS motorvoertuigentechniek gedaan in Tilburg; ze kan alles met haar handen
(wat ze ziet kan ze maken) en ze is heel technisch; ze heeft veel van haar vader vroeger geleerd;(toen ze nog klein was); hij is mechanisch monteur in een werkplaats in Tilburg.
Wat vrouwen niet kunnen; is zware hijs/tilwerken uitvoeren wat soms nodig is; maar goed dan huur je een toch een muscle man in.

Wat ik me afvraaag: vrouwen kunnen goed luisteren en zich verplaatsen in anderen; een skilled helpdeskfunctie zou mogelijk ideaal zijn voor ze en mogelijk part-time.

Mvrgr,

Khyran

haha, laat ik nou een verband zien tussen in de ict werken en wel auto kunnen rijden, en ja, wel de weg weten en zonder navigatiesysteem (zou dat een vrouwen uitvinding zijn?) via de kortste/snelste weg op plaats van bestemming komen. Hoera! Ik ben er trots op als vrouw in de ict te werken, en ben het helemaal met de schrijver eens. Vrouwen en mannen zijn gelijkWAARDIG maar nog altijd, en hopelijk blijft dat zo, NIET GELIJK. Godzijdank!

Ik hoop voor jou dat je deze column als stand-up comedian geschreven hebt. Het wordt namelijk hoog tijd dat er wat meer vrouwen in de it gaan werken. Op die manier zullen er misschien wat minder projecten wegens hopeloos gediscussieer slecht aflopen! Vrouwen zijn met hun emo-communicatieve feeling een belangrijk pluspunt in een IT-project.

Volgende column: ICT Weduwen
Wij mannen zijn zooo goed in ict dat we er niet in slagen onze problemen binnen de werkuren op te lossen. Misschien dat meer vrouwen in de it ervoor kunnen zorgen dat we programma's in een keer goed maken. Ik ken vrouwelijke ict'ers en geef toe, hun inbreng maakt het geheel af. Maar ja, als dat doorgevoerd wordt zijn er minder it'ers nodig en steven we af op loonsverlagingen.
IT Calimero

Wat vind ik dit een slap ge**** column.
Last van een writesblock Jacob? en dus maar weer eens een ouwe koe uit de sloot halen? Ik heb reeds 15 jaar actief in de ict geweest, vanaf de werkvloer t/m boardrooms, en mijn ervaring is gelukkig niet de jouwe.

Ik heb met genoegen samen (ja samen) mogen werken, side-by-side met vele capabele vrouwen, die 100 procent verstand van hun business hebben.
Ik heb genoten van hun andere kijk op een probleem, hun andere wijze van dingen aanpassen, het naar een oplossing toe (samen)werken i.p.v het ego-verdedigende gedrag van menig mannelijke collega's.

Ik vind dat niet alleen de ict-wereld last heeft van een machocultuur, maar het gehele zakenleven..
"It's a man's world" wordt vaak gezegd, maar waar zou iedere "Grote zakenman der aarde" zijn, als zijn thuisfront niet nog professioneler gerund word door een capabele gezins-managende en liefhebbende vrouw???

Die "The big boys met hun bigs (enterprise) toys" kunnen alleen buiten spelen, als iemand anders (vaak een vrouw) hun troep thuis opruimt.

Dames, zet 'm op en laat de mannen een p***** ruiken.

Ladies?
Welke vrouwelijke CEO durft het aan om een 100 procent pure female ict-bedrijf op te richten? and kick some male ass? Ik ben heel benieuwd wat voor een mooie producten er hier uit voort zouden gaan vloeien.

Het leukste is om als ictster leiding te geven aan een team mannelijke ontwikkelaars en nog gerespecteerd worden ook!
Maar het zou wel een verademing zijn wanneer de verhoudingen beter verdeeld zouden zijn.

Tsja, ... allemaal van die positieve ervaringen...? Ik heb ervaring met leidingevende vrouwen (meervoud) in de ict en dat was even waardeloos als de meest waardeloze leidinggevende mannen. Gewoon geen verstand van ict ...! En ondanks al dat fijne geneuzel over managementbabbel en andere geneuzel-vaardigheden: Uiteindelijk gaat het ook om het ict-fundament dat iemand meebrengt en bij vrouwen is dat relatief minder ontwikkeld (statistisch!!!). We zien het nu in de ict: hoe meer 'ict-ongeschoolde' mannen er in verhouding instromen (HBO I...C...T...-buzzwordkunde) hoe erger het falen in de sector wordt. Als meer meisjes/vrouwen in hun schoolopleiding (veel) meer techniek zouden krijgen, praten we gewoon nergens meer over.

En het argument dat 'vrouwen' het zo goed doen in de opvoeding thuis en 'dus' fantastische managers zouden zijn: Wat een onzin, degene die dat nog uitkraamt kan een knal komen halen, ik en vele anderen laten ons niet voor kleuter uitmaken...!!! Alsof luiers verwisselen hetzelfde is als een Bet Your Business investeringsbeslissing, en beledigend voor de vele mannen die ook uitstekend kinderen kunnen opvoeden.

En de oorspronkelijke column: Da's toch wel duidelijk cliche maar hoe worden cliche tot wat ze zijn ...?

Ik vind de titel van het artikel onprofessioneel. Het lijkt erop dat mannen bang zijn voor de vrouwen in ICT.

Echte mannen vermelden de kloksnelheid in Ghz ....

Zeg Jaco, gaat dit artikel nu over het mislukken van jouw huwelijk, of over de prestaties van vrouwen in de ict.
De vrouwen waarmee ik in de ict (maar ook daarbuiten) heb gewerkt waren zeer goed in hun werk. En ik kon het (zakelijk) ook eigenlijk altijd goed met hen vinden.
Bovendien, wordt het een stuk mooier op de afdeling. Maar daar onderstreep ik dan misschien wel jou machostatement

@Jay.. helemaal met je eens!

@Ronald
Ladies?
Welke vrouwelijke CEO durft het aan om een 100 procent pure female ict-bedrijf op te richten? and kick some male ass? Ik ben heel benieuwd wat voor een mooie producten er hier uit voort zouden gaan vloeien.

Dit is helaas gedoemd te mislukken omdat er gewoon niet voldoende geschoolde dames in de it zijn. De meesten zijn helaas zij-instromers, die vooral op softe skills als communicatie et cetera zitten. Kijk maar eens naar de collegezalen in een gemiddelde informatie-opleiding. En nee... dat ligt niet aan de onkunde van vrouwen. In het buitenland is de verdeling wel vaak 50/50.

@Suzan
Is dit een feit of slechts een gedachte?

Wie weet kan het ict-bedrijfsleven hierop inspringen met mooie ad-campagnes? Of onze geliefde overheid, die zelf gebaat is met een goedlopende 24uur economie, om het imago van ict voor vrouwen eens aantrekkelijker te maken? Opleidingen en Trainingen volgen via het internet als de kids naar school zijn. Telewerken op tijden die uitkomen.

En nee het ligt niet aan de vrouwen, dat ben ik geheel met je eens!

Al dat gedoe om vrouwen in de ict te krijgen is flauwekul.
Ik heb al 2 keer meegemaakt dat als eerste vrouwen worden ontslagen omdat ze niet meer bij het behang van de afdeling passen. Dit wordt dan natuurlijk wel gebracht als dat hun profiel niet past bij de nieuwe doelstelling van de afdeling. Die doelstelling komt dan uit de dikke duim van zo'n managers mafiosi, die voortdurend reorganiseerd om zijn slechte functioneren te verdoezelen.

En laat de branche eens stoppen met het geven van leasebakken. Wat moeten vrouwen ermee. Die willen liever part-time werken. Helaas zijn wij degene die een kind dragen en daarmee ook door mannen verantwoordelijk worden gesteld voor het opvoeden. Ik had het liever anders gezien en dat vrouwen en mannen samen hieraan werken. Maar voor mannen is het nog steeds moeilijk om part-time te werken. En vrouwen kiezen liever voor evenwicht in hun leven dus werken ze liever part-time. Er moet toch iemand een kind opvoeden.
Trouwens de Branche moet gewoon zijn mond houden,als ze willen dat er iets aan gedaan wordt om vrouwen binnen te halen, zullen ze part-time werken en goede kinderopvang moeten regelen. Zolang ze blijven zitten en niets doen gebeurt er ook niets.

Hahahaha! DAT is nou precies de reden dat ik dus als vrouw in de ICT wereld zit. Als ik in een kippenhok wil zitten waar je afgemaakt wordt om een opmerking of grapje omdat de kippen toevallig in die bekende rode zee aan het varen zijn, dan was ik wel administratie trutje geworden ofzo.

Ik heb dan wel geen verstand van ICT ( ik hou me graag van de domme, dat vinden mijn klanten - voornamelijk mannen - wel leuk ) tot dat ik op de proppen kom met scherpe vragen, dan krijg ik er ook nog eens waardering voor. Geloof mij nou maar, ik verkoop meer en heb sneller aansluiting met mijn keypersons dan enig mannelijke collega. Na 1 call heb ik of een afspraak of zijn interesse weten te wekken. Positieve discriminatie moet je als vrouwelijke ict salestijger toepassen daar waar je denkt dat het nodig is ( zwoele warme stem, kekke verzorging, goede uitstraling, genoeg kennis om een gesprek interessant te houden en vooral een grote gunfactor zien te creeren)

Geen gezeur. Het komt erop neer wat je van ict weet. Het maakt niks uit. Iedereen heeft het hier over: Er zijn te weinig vrouwen in de ict! Dan kunnen we ook gaan zeuren dat er te weinig mannen in de hand- en nagelverzorging werkt. Flauwekul! Meerendeel van de vrouwen heeft nu eenmaal geen interesse in ICT (en dan heb ik het over hard-core ict-en, niet de hele business eromheen), en meerendeel van de mannen niet in nagelverzorging. Niks seksisme, het is gewoon een kwestie van interesse.
En mensen die beweren dat ze het bewijs hebben gezien, misschien een simpel geval van selectief geheugen? Geen verwijt, het gebeurt gewoon. Net als dat je soms denkt dat je een bepaald tijdstip op een digitale klok opvallend vaak ziet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-31T07:56:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.