Mobiel betalingssysteem tussen consumenten

Contant geld is ouderwets, daarom starten er steeds meer projecten voor mobiel betalen. TNO werkt aan een mobiel betaalsysteem waarmee consumenten geld naar elkaar kunnen overmaken.

Er zijn inmiddels een aantal proeven gestart met betalen via mobiel. Onder andere in Rotterdam bij de Albert Heijn en Molenaarsgraaf bij de C1000 hoeven klanten gaan pinpas of contact geld meer op zak te hebben. TNO is echter de tijd verder vooruit en denkt dat over een tijdje mensen helemaal geen geld meer op zak hebben. "Contant geld is ouderwets", zegt Johanneke Siljee, scientist security van het TNO. Tja, en wat dan, als je tijdens een concert aan de beurt bent om drankjes te halen?

TNO werkt daarom aan een systeem waarmee consumenten onderling via de telefoon een betaling kunnen uitvoeren. Daarvoor zijn twee telefoons nodig met een NFC-chip. Siljee: "Jongeren vergeten veel minder snel hun telefoon dan hun portemonnee." Net als het betalen bij de kassa werkt ook dit systeem via Near Field Communication (NFC). Het grote voordeel is volgens Siljee echter dat je, zonder bankgegevens te hoeven in te typen, nu eenvoudig geld aan elkaar kunt geven. "Bij andere systemen moet je vaak eerst het geld storten en pas dan kun je er gebruik van maken. Je wilt eigenlijk rechtstreeks van je rekening kunnen betalen."

Near Field Communication

De bankgegevens van de gebruiker worden op een beveiligde chip op de telefoon opgeslagen. Op het moment dat mensen geld naar elkaar willen overmaken houden ze hun telefoons dicht bij elkaar. De bankgegevens en het over te maken bedrag worden snel overgezonden (via NFC) waarna de betaler toestemming geeft dat het bedrag van zijn rekening wordt afgeschreven. Dit bericht gaat naar zijn bank, die geld overboekt naar de bankrekening van de ander. Hierna krijgen beide gebruikers van hun eigen bank een bevestiging op hun telefoon. Dit alles gebeurt binnen enkele seconden.

TNO is bezig partijen te zoeken om het te vermarkten en werkt tegelijk aan verbreding van het concept. Zo wordt er ook gewerkt aan een systeem dat het mogelijk maakt om bij een mobiele biertap te kunnen betalen met alleen de telefoon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

En zo wordt uw privacy steeds verder afgebroken. Maar ik ben bang dat dit soort ongein nauwelijks te stoppen is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-01T13:39:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.