ICT wordt aantrekkelijker voor vrouwen

Vrouwen in ict

De ict verandert en dat maakt dat de sector steeds aantrekkelijker wordt voor vrouwen. Toch moeten bedrijven er hard aan werken om het percentage vrouwen in de ict groter te maken.

Het toekomstperspectief voor het aantal vrouwen in de ict is rooskleurig. Ict maakt steeds meer deel uit van de maatschappij en er is meer vraag naar creatieve mensen. Dat moet er voor zorgen dat de ict-sector voor vrouwen aantrekkelijker wordt. Bovendien zijn ze hard nodig. Dat bleek tijdens de slotconferentie van het programma Ict-STER, dat het imago van ict voor meisjes en vrouwen moet verbeteren.

Volgens Harry van Dorenmalen, general manager van IBM Nederland, zijn vrouwen in twee dingen beter dan mannen, namelijk luisteren en samenwerken. Deze vaardigheden zijn erg belangrijk voor de ict-sector. "De toekomst voor vrouwen in de ict ziet er daarom goed uit. Maar je moet de kansen wel pakken." Ook Theo Rinsema, general manager van Microsoft Nederland, denkt dat het verschil in man en vrouw in het voordeel werkt voor vrouwen die bij ict-bedrijven willen werken. "Bij vrouwen is de linkerhersenhelft meer ontwikkeld. De rechterhelft is het cognitieve, het rationele, terwijl de linkerhelft gaat over 'foto's'. En de ict ontwikkel zich in de richting dat er meer behoefte is aan 'foto's'."

Managers

Nu is 10 procent van de werknemers in de ict vrouw. Bij IBM en Microsoft ligt dat percentage hoger, respectievelijk 20 en 18 procent. Ook in het management team van de twee bedrijven zitten een redelijk percentage vrouwen. Op het opvolgerslijstje van Van Dorenmalen, dat uit vijf mensen bestaat, zijn twee kandidaten vrouw.

Bernd Taselaar, operationeel directeur van branchevereniging ICT~Office, wil in 2010 tijdens World Congress on IT aan de wereld laten zien dat Nederland op de goede weg zit qua ict-imago. "Het percentage vrouwen in de ict moet van 10 naar 15 procent. Dat lukt in 2010 niet, want die mensen moeten dan nu al op school zitten. Maar we kunnen het wel al in het onderwijs zichtbaar maken."

Meer programmeren

Onderwijsinstellingen werken er hard aan om meisjes te interesseren voor een ict-opleiding. Volgens Jan Dirk Schagen doet de opleidingen technische informatica het minder goed, maar op de opleiding communicatie en multimedia design zit wel een groot percentage vrouwen. Dat wil niet zeggen dat deze opleidingen minder technisch zijn. De Hogeschool Arnhem Nijmegen kreeg van studenten zelfs het verzoek om meer programmeren in het curriculum te verwerken.

De ict verandert en daarmee ook het imago. "Twintig jaar geleden ging het om mannen met witte sokken en nerds. Dat is nu veranderd. Het is iets multimediaals geworden", aldus Rinsema. Ook Van Dorenmalen vindt de veranderende ict goed voor het imago. Toen hij startte bij IBM begon hij als quick fix programmer. "Dat werd in het Nederlands vertaald naar ehbo-programmeur. En probeer met die titel maar je eerste vriendinnetje vast te houden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"ICT wordt aantrekkelijker voor vrouwen"

En wanneer worden deze vrouwen aantrekkelijk voor de ICT? (Ik refereer hier naar de film Hackers en The Net...)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-13T10:11:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.