Managed hosting door True

Ict-STER leidt niet tot meer vrouwen in ICT

Het ESF-Equal-project Ict-STER dat meisjes en vrouwen moet interesseren voor een baan in de ict loopt na 2,5 jaar ten einde. In die tijd zijn er niet meer vrouwen in de ict gaan werken, maar is er zeker bewustwording gecreëerd bij bedrijven.

Het project Ict-STER heeft niet meteen gezorgd voor een enorme toestroom van meisjes en vrouwen in de ict-sector, maar heeft aan bedrijven voorbeelden laten zien hoe zij de instroom van vrouwen in de ict kunnen vergroten. Dat bleek tijdens de slotconferentie van ict-STER. Het project loopt op 31 december ten einde. "Maar het is niet het einde. Het is een begin van een platform", aldus Antoinette Taillie, vanuit de VHTO projectmanager van Ict-STER.

Ict-STER heeft tweeënhalf jaar gedraaid. In deze periode zijn er vanuit de vijftien partners allerlei initiatieven gestart om het imago van ict bij meisjes te verbeteren. Het einde van het programma betekent voor de betrokkenen niet het einde van de acties. "De pilots die gestart zijn, zijn nu officieel in de organisatie gebracht. Een voorbeeld is het mentorprogramma van Fontys Hogescholen, waarbij meisjes die het keuzevak informatica kiezen een ict-studente krijgen toegewezen. Dit maakt nu deel uit van de standaard pr-activiteiten van Fontys", zegt Miranda Valkenburg, hoofd communicatie van het HBO-i.

Persoonlijk

De kracht van het project Ict-STER zat volgens de betrokkenen vooral in het persoonlijke. "Eén op éen de meisjes benaderen is de kracht van het programma. Het is het effect van een steen in de vijver", aldus Valkenburg. Het programma zorgt voor bewustwording. Het Europese potje met geld mag dan wel op zijn, maar dat maakt niet uit. "Meisjes voor ict interesseren is onderdeel van het handelen geworden", aldus Taillie.

Momenteel is 10 procent van de ict-werknemers vrouw. Dat moet vanzelfsprekend omhoog, vinden Taillie en Valkenburg. Valkenburg denkt dat een verdeling van 50/50 gezond is. "Ik hoop dat ik dat nog mag meemaken." Taillie vindt dat er snel naar een derde gestreefd moet worden. "Dat is de kritische massa. Laten we hiernaar streven binnen nu en vijf jaar."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom al die moeite? Je kunt wel je best doen om meisjes interesse in ict door de strot te rammen, maar het is toch niet belangrijk? En "een 50/50 verdeling" is niet gezond. Gezond zou zijn als vrouwen die geintereseerd zijn in ict ook in de ict zouden gaan werken. Belangrijk is om te weten dat de mensen die het doen, het ook graag doen. Je kunt mensen niet intereseren, je kunt geintereseerden enthousiast maken, of verborgen interesses naarboven halen. Maar iemand een interesse aanpraten zal alleen maar resulteren in een bittere conclusie dat het ze eigenlijk helemaal niet intereseert.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.