Managed hosting door True

6 tips voor als de nieuwe baan tegenvalt

Ict'ers hebben het maar makkelijk: er zijn banen genoeg en de arbeidsvoorwaarden zijn goed. Maar wat als die geweldige baan uiteindelijk toch niet bevalt? Zes tips.

Alle begin is moeilijk. Wie een nieuwe baan aanneemt, weet dat het de eerste tijd wennen is. Aan de nieuwe werkplek, de nieuwe collega's en misschien aan andere omgangsvormen. Meestal gaat dat na enige tijd over. Is dat niet zo, dan is een van de volgende punten misschien een oplossing:

  • Vraag jezelf af of je dit probleem vaker gehad hebt. Hoe ging het in vorige functies waaraan je net begon? Misschien heb je altijd moeite met wennen aan nieuwe situaties.
  • Onderzoek het probleem. Een goede manager zorgt voor begeleiding van nieuw personeel. Als die ondersteuning ontbreekt, kan dat gevoelens van onzekerheid veroorzaken. Vraag je leidinggevende om uitleg of ga zelf op zoek naar iemand die je kan inwerken.
  • Het scheelt als je weet hoe de organisatie in elkaar zit. Zorg ervoor dat je een organisatieschema te pakken krijgt. Dat weet je bij wie je voor welke onderwerpen moet zijn.
  • Het is misschien verleidelijk, maar doe het niet: met collega's roddelen over je baas. Zeker als je niet zo over hem te spreken bent, is de kans groot dat je werkgever je commentaar te horen krijgt. Misschien is de collega bij wie je je hart uitstort wel niet te vertrouwen. Zo goed ken je hem of haar immers nog niet.
  • Word lid van de feestcommissie of het bedrijfsvoetbalteam. Het is een goede manier collega's te leren kennen.
  • Kom je er zelf niet uit, praat dan eens met een loopbaancoach. Je bent zeker niet de enige die problemen heeft met een nieuwe baan.

Mocht ook dat niet helpen, dan is het waarschijnlijk toch tijd een andere baan te zoeken. Vergeet niet in de gaten te houden waarom het eerder misging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"praat eens met je loopbaancoach....", "wordt lid van de feestcommissie": fijne tips. Zelfs grote bedrijven die ik ken hebben geen loopbaancoach! Laat staan de middelgrote of kleine bedrijven. Kortom, niet bepaald tips waar je iets aan hebt, vind ik....

Zet een bak met snoep neer en ze vergeten je nooit meer.
Wat je ook doet blijf zakelijk, je bent nu nog gast en geen gewoonte.
Probeer zo lang mogelijk buiten wrijvingen van anderen te blijven.
Buig eerst mee, voordat je tegengas geeft.
Niemand waardeerd een groentje die het beter weet (echt of denkt).

Lees de tips nog eens heel zorgvuldig: wat voor angstige, onoriginele, saaie dodo wil je eigenlijk worden? Lekker in de maat van andermans muziek gaan lopen zeker? Daar ben je toch verdorie niet groot voor geworden! Een tip: als iets niet bevalt, pas je je NOOIT of te nimmer aan. Het wordt je geestesdood.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-19T12:56:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.