Versie 2.0 van 100$-laptop krijgt dubbel touch screen

De OLPC Foundation (One Laptop Per Child) zet de plannen uiteen voor de opvolger van de bekende 100 dollar-laptop, die inmiddels allang meer kost dan dat bedrag. De tweede generatie krijgt twee schermen die allebei aanraakgevoelig zijn. OLPC-voortrekker professor Nicolas Negroponte zegt dat de prijs echt onder de 100 dollar uitkomt.

MIT-professor Nicolas Negroponte presenteert de tweede generatie van de goedkope laptops voor kinderen in ontwikkelingslanden. Dit is de volgende versie van de laptop die is voortgekomen uit Negroponte's initiatief, One Laptop Per Child (OLPC). Dat project is beter bekend als de 100 dollar-laptop, naar de maximale prijs die dit apparaat moest hebben. Dat is echter niet gelukt; de zogeheten XO laptop kost ongeveer 190 dollar.

Ook e-boek

De volgende generatie is een behoorlijk ander ontwerp. Zo heeft het twee touch screens, waarbij één dus dienst kan doen als toetsenbord. Dit is al mogelijk,bij de iPhone en bij spelcomputer Nintendo DS (beide enkelscherms apparaten). De XO versie 2 is dan ook (net als de DS) als e-boek te gebruiken, maar is toch ook een complete computer.

De nieuwe OLPC-laptop moet in 2010 daadwerkelijk als product bestaan. Negroponte bezweert dat versie 2 echt minder dan 100 dollar kost. Hij mikt op 75 dollar. De realisatie van deze laptop is mede daarom niet op korte termijn gezet; componenten dalen in prijs. Zo zijn de prijzen van touch screens nu nog relatief hoog, maar de verwachting is dat dit snel daalt. De populariteit van de iPod, en soortgelijke digitale mediapselers in het kielzog van Apple's product, heeft al gezorgd voor drastische prijsdalingen voor flash-geheugen. De gedachte is dat de iPhone, en soortgelijke smartphones en eventueel tablet-computers, eenzelfde effect heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ziet er geweldig uit! Kan me eerlijk gezegd alleen niet voorstellen dat dit ooit voor 75 dollar op de markt kan komen, zelfs niet gesubsidieerd voor de derde wereld.

Dit is echt innovatief te noemen. Dit is voor iedereen handig. Mijn gehandicapte dochter maakt b.v. nu gebruik van een tablet-PC voor haar schoolwerk etc. Een normale laptop is zeker voor haar een bijzonder onhandig apparaat. Een touchscreen levert een veel directere besturing op van vele applicaties. Het toetsenbord wordt gevormd door een kleine toesenbord applicatie. Deze zit echter soms in de weg van een applicatie.
Door gebruik te maken van twee touchscreens wordt dit probleem dus gelijk verholpen. Daarnaast de mogelijkheid om hem te kunnen draaien en als een boek te kunnen lezen: geweldig!!

OLPC is een optelsom van stupiditeit waarbij een volledig onbetrouwbaar persoon over de ruggen van kinderen geld lospeutert van individuen en bedrijven. "kids en digital divide" is door Negroponte in gegijseld en owee als je erbij in de buurt durft te komen.

Het is diep treurig dat de man nog steeds aux serieux
met zijn OLPC en volstrekt onzinnige aangeklede broodtrommel kan vervuilen, een product announcement wat 2 jaar weg is is geen nieuws en inhoudelijk heeft de man tot nu toe niets toegevoegd.

Aan de ene kant gebruik maken van giften en aan de andere kant tegen kostprijs een produkt aanbieden gaat tegen elke vorm van logica, free and fair trade of een slappere Doha variant zal geen plaats bieden voor dit soort concurrentie vervalsende initiatieven.

Ontwikkelingslanden hebben geen behoefte aan gadgets maar veel meer aan hulp waarbij de telecommunicatie infrastructuur en klaslokalen met materiaal worden ingericht, individueel gericht lespaketten en het laatste wat je wil is om kinderen op pad te sturen met een notebook of laptopje, dit is levensgevaarlijk.

Het ontwikkelingsvraagstuk is een bijna hopeloos verhaal en shortcuts of oversimplyfing van deze complexe materie is niet geholpen met haantjes of andersoortig macho gedrag en is het de hoogste tijd
om de schaarse middelen en op een effectieve en fatsoenlijke manier te besteden, en zou je alleen al
uit fatsoenoverwegingen de mensen voor wie het uiteindelijk bedoeld is om hun mening en wensen te vragen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-21T16:06:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.