Managed hosting door True

Kroes is nu definitief eurocommissaris ICT

Dit artikel delen:

Neelie Kroes gaat aan de slag als eurocommissaris van Informatiemaatschappij. Haar voordracht door het Nederlandse kabinet is vandaag bekrachtigd door voorzitter José Manuel Barosso van de Europese Commissie. Kroes was EU-commissaris van mededinging. Haar nieuwe portefeuille behelst onder meer de onderwerpen ict, telecom en nieuwe technologie. Ze vervangt de Luxemburgse Viviane Reding, die in de Europese Commissie de post Justitie krijgt.

Officieel heet het dat Kroes in haar nieuwe functie tot en met 2014 verantwoordelijk is voor de digitale agenda van de Europese Unie. Ze gaat leiding geven aan het directoraat-generaal Informatiemaatschappij en aan het Enisa (European Network and Information Security Agency). Dat agentschap houdt zich op Europees niveau bezig met informatiebeveiliging.

In de Nederlandse politiek heerst her en der onvrede over de voordracht van Kroes door het kabinet. De nieuwe post Informatiemaatschappij wordt veelal gezien als een minder zware dan mededinging, waar Kroes de afgelopen vijf jaar de scepter zwaaide.

Mededinging

Kroes was de afgelopen vijf jaar als eurocommissaris belast met de zware portefeuille mededinging. Ze legde onder meer technologiebedrijven Microsoft en Intel hoge boetes op voor misbruik van hun marktpositie. Ook onderzoeken de Europese ambtenaren softwarebedrijf Oracle en zijn beoogde overname van Sun Microsystems. Voor het kabinet zijn de prestaties en bewezen capaciteiten van Kroes aanleiding voor de nieuwe voordracht als eurocommissaris.

Behalve eurocommissaris van Informatiemaatschappij wordt Kroes ook een van de zes vicevoorzitters van de Europese Commissie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zie mijn column: http://ictregie.nl/Neelie.html

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-27T13:55:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.