EU en Japan gaan ook data vrij laten stromen

Europa en Japan hebben deze week niet alleen een verregaand vrijhandelsakkoord rond producten en diensten afgesloten, de twee partijen gaan ook de vrije doorstroom van data vergemakkelijken.

De nieuwe data-overeenkomst voorziet dat bedrijven zonder veel problemen data van en naar de twee handelsblokken kunnen versluizen. Daarvoor is dan geen bijkomende toestemming nodig. Het gaat om bijvoorbeeld informatie over werknemers, maar ook nummers van kredietkaarten of browse-gewoonten van onlineconsumenten die gebruikt kunnen worden om hen gepersonaliseerde reclame voor te schotelen.

De Europese privacystandaarden zijn daarbij gewaarborgd, zo zegt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, ook in Japan. Als er Europeanen klachten hebben over Japanse bedrijven, kunnen ze terecht bij de Japanse autoriteiten.

‘Data zijn de brandstof van de wereldwijde economie’, zegt EU-commissaris Vera Jourová van Justitie en Consumentenbescherming. ‘Door samenwerking kunnen we de mondiale standaarden voor databescherming zetten en leiderschap tonen op dit belangrijke terrein.’

De deal kwam er in de marge van het grootschalige vrijhandelsakkoord dat Europa en Japan dinsdag ondertekenden. De twee landen beloven om de invoerrechten op producten en diensten geleidelijk aan volledig af te bouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Als er Europeanen klachten hebben over Japanse bedrijven, kunnen ze terecht bij de Japanse autoriteiten."
Hoe zien ze dat voor zich?
あなたは私のデータを誤用し、あなたの国で適用される法律に従ってそれに挑戦します。私は途中です。

Dit slaat echt nergens op.. Het is officieel, ze zijn de weg kwijt in Brussel.

@Ronald Otto, als je een probleem hebt met een Italiaans bedrijf moet je daarvoor toch ook naar een Italiaanse rechter. Ik zie het verschil niet zo.

Ik ben het wel eens met Ronald Otto. Als Europees ingezetene dien ik beschermd te worden door EU wetgeving en niet worden uitgeleverd aan een ons totaal vreemde cultuur. Daar is helaas niet goed over nagedacht in Brussel.
Nu zijn Aziaten ongeveer 20% intelligenter dan andere wereldburgers dus die hebben hun handel goed verdedigd.
Het is jammer dat Brussel dergelijke afspraken niet vooraf aan de EU burgers bekend maakt. Nu voel je je toch een beetje belazerd. Transparantie moet nog uitgevonden worden in Brussel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-19T11:49:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.