'Ict is blindspot bij verduurzaming bedrijfsleven'

Nieuwe EU-richtlijn zorgt vanaf 2024 voor meer transparantie in de keten

Veel bedrijven en eindgebruikers hebben geen idee hoeveel CO2-uitstoot hun automatisering teweegbrengt. Ze stellen hun leveranciers daarover geen vragen en de leveranciers voorzien niet in dergelijke informatie. Nieuwe EU-regels brengen daar vanaf 2024 verandering in, zegt ING.

Volgens de bank zal ict in 2040 verantwoordelijk zijn voor 6 tot 14 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2. De verwerking en opslag van data kost nu eenmaal veel energie en de verwachting is dat de datastromen en de bijbehorende energiebehoefte verder toenemen. Organisaties die hun automatisering in eigen beheer hebben, merken dit direct in het energieverbruik en de kosten daarvan.

Maar organisaties maken steeds meer gebruik van cloud computing. Hierdoor raakt de CO2-emissie van digitale diensten verder uit het zicht, schrijft de bank in een sector-update. Een softwarebedrijf dat zijn applicatie draait op servers van een hostingbedrijf waarvan de servers in een datacenter staan, kan lastig achterhalen wat de milieubelasting van zijn dienstverlening is. Het in kaart brengen daarvan vergt samenwerking van verschillende partijen in de keten.

Europese richtlijn CSRD

"In de ict-keten is de openheid nog beperkt"

Om de uitstoot door de gehele keten heen inzichtelijk te krijgen, is het nodig dat alle partijen transparant zijn. Transparantie is nodig om te kunnen sturen op duurzaamheid, maar in de ict-keten is deze openheid nog beperkt, aldus ING. Een nieuwe Europese richtlijn zal de hele keten dwingen om dit inzichtelijk te maken.

In 2024 treedt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie in werking. Het is een richtlijn die grote bedrijven voorschrijft hoe ze moeten rapporteren over de impact van hun bedrijfsvoering op het milieu en de maatschappij. De duurzaamheidsrapportage wordt een integraal onderdeel van het jaarverslag. In de rapportage komen doelen, prestatie-indicatoren en de impact in de keten aan bod.

Vanaf 2026 voor álle bedrijven

In eerste instantie geldt de CSRD alleen voor bedrijven met meer dan vijfhonderd werknemers, maar vanaf 2026 gelden de regels voor alle bedrijven inclusief kleine en middelgrote ondernemingen. Kleine bedrijven vormen vaak deel van de leveringsketen en krijgen in veel gevallen indirect dus al eerder met de richtlijn te maken.

ING wijst erop dat de grote publieke cloudproviders AWS, Microsoft en Google, hun klanten al inzicht in de CO2-footprint van hun cloudgebruik geven, en ook tools om deze te verkleinen. Andere cloudaanbieders verduurzamen door de restwarmte van servers opnieuw te gebruiken. De bank noemt Leafcloud als voorbeeld hiervan. Dit bedrijf plaatst servers op locaties waar continu warmte nodig is, zoals appartementencomplexen, verzorgingstehuizen en zwembaden.

Wees voorbereid

ING heeft enkele tips voor ondernemers die zich voorbereiden op de nieuwe CSRD-richtlijn.

  1. Bereid je voor op vragen van leveranciers en klanten over de impact van je producten en diensten
  2. Begin nu al met de voorbereidingen: denk na over realistische doelen en hoe je de voortgang meet
  3. Zoek samenwerking binnen de branche en in de keten
  4. Kijk naar compensatiemogelijkheden
  5. Koop zo duurzaam mogelijk in
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-14T15:46:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.