FTC-voorzitter spreekt zich uit tegen neutraliteitswet

De voorzitter van de Amerikaanse FTC (federal trade commission) uit kritiek op de momenteel in behandeling zijnde wetsvoorstellen om Internet-neutraliteit te garanderen. Die wetten moeten telecombedrijven verplichten content, zoals video, 'neutraal' te behandelen dus gewoon door te geven.

Voorzitter Deborah Platt Majoras stelt dat die wetgeving niet nodig is, omdat niet is aangetoond dat consumenten benadeeld worden. De content-aanbieders willen Internet-neutraliteit juist afgedwongen zien, omdat telecombedrijven een aparte afhandeling – eventueel met bijbehorende facturering – willen. Dit zou volgens voorstanders van Internet-neutraliteit leiden tot een tweelaags Internet, waarbij content-aanbieders maar ook consumenten extra moeten betalen voor bepaalde diensten of data.

De telco's argumenteren dat de toename aan multimedia en video het voor hun niet doenlijk maakt alle Internet-verkeer – dus ongeacht het type of de soort – door te geven aan consumenten. Critici stellen dat de telecombedrijven het hanteren van een 'dataneutrale houding' niet rendabel achten. Bijkomende complicatie is het feit dat sommige telecombedrijven ook zelf content aanbieden, waardoor de dreiging van een voorkeursbehandeling opduikt.

FTC-voorzitter Majoras stelt echter dat de normale marktwerking eventuele problemen wel oplost. Zij meent dat nieuwe, extra wetgeving alleen maar meer problemen oplevert, in ieder geval meer dan dat het oplost. "Ik vraag me ook af of consumenten het zullen pikken dat er plots beperkingen zijn voor het vrijelijk verkennen van het Internet", zei ze in haar toespraak op de bijeenkomst van de Progress and Freedom Foundation, Aspen 2006 Summit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-08-23T07:42:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.