Project Edugl@s gaat volgende fase in

Directies en ict-coördinatoren van het primair, speciaal en voortgezet onderwijs in de stad Groningen komen vandaag, 17 januari 2007, bij elkaar om te praten over een superglasvezelnetwerk in het onderwijs.

Ook de onderwijscommissie van de gemeenteraad, betrokkenen van de Hanzehogeschool en het Akkoord van Groningen, ambtenaren van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur, Sport en Welzijn zijn aanwezig bij de besprekingen van het Edugl@s-project.

De eerste fase had tot doel een glasvezelverbinding te realiseren tussen twee basisscholen en twee middelbare scholen. Dit werd begin vorig jaar gerealiseerd. In april ging fase twee van start waarin verschillende digitale onderwijsprojecten het licht zagen. Naast de educatieve projecten werd er op technisch gebied gekeken naar de mogelijkheden van het centraliseren van het beheer door het gebruik van een centrale server, centrale serverruimte, voip, en de overgang naar thin client systemen.

Er wordt nu gesproken over het gebruik van de glasvezelbekabeling in de stad Groningen op dit moment en in de toekomst. Ook de financiële consequenties worden tegen het licht gehouden. Het aanleggen van een glasvezelverbinding is te duur voor een individuele school, maar wanneer de onderwijsinstellingen de handen ineen slaan, staan ze sterker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is een mooi voorbeeld dat een optische infrastructuur diensten mogelijk maakt welke met een klassieke infrastructuur moeilijker/onmogelijk te bereiken zijn.

U schrijft: "Naast de educatieve projecten werd er op technisch gebied gekeken naar de mogelijkheden van het centraliseren van het beheer door het gebruik van een centrale server, centrale serverruimte, voip, en de overgang naar thin client systemen."

Het centraliseren van de verwerking, opslag en communicatie met behulp van optische infrastructuren kan nog eens extra ondersteund worden met een (hybride) quantum beveiligings systeem, dat enige dagen geleden geintroduceerd is door het zwiterste bedrijf IdQuantique (www.idquantique.com) en het Autralische bedrijf Senetas (www.senetas.com). Er wordt in deze wereldwijd eerste hybride Quantum Cryptografie oplossing gebruik gemaakt van het optische glasvezelnetwerk om beveiligingssleutels tussen de faciliteiten uit te wisselen en met deze sleutels de verbinding te beveiligen. Op de URL http://www.tsr.ch/tsr/index.html?siteSect=212000 van de zwitserse televisie is dit via een webcast te bekijken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-17T07:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.