Managed hosting door True

'Belgische cio's leiden op stalinistische wijze'

Bijna zes op de tien Belgische cio's vindt van zichzelf dat ze de ict-afdeling op stalinistische wijze leiden. Dit blijkt uit recent onderzoek bij onze zuiderburen.

Meer dan de helft van de Chief Information Officers (cio's) en ict-eindverantwoordelijken in België vergelijkt zichzelf met Stalin, als je ze vraagt hoe ze hun afdeling leiden. Dat is de opmerkelijke conclusie van een onderzoek dat ict-blad Data News kortgeleden uitvoerde.

De cio's willen alles zelf bepalen, voeren een sterke controle uit en beperken fors het aantal applicaties. Vooral bij ondernemingen met minder dan 500 werknemers is dat het geval. Vier op de tien ziet zichzelf meer als een 'Dalai Lama': ze vertrouwen de controle probleemloos toe aan hun medewerkers en laten veel applicaties toe op hun netwerk.

Er waren bijna 1400 respondenten op het online-onderzoek, waarvan 225 cio's, ict-directeuren en ict-eindverantwoordelijken. Meer dan 60 procent van hen is niet in de ict-sector zelf werkzaam. Velen zijn ict-medewerkers uit de bank- en verzekeringssector, de openbare diensten en de gezondheidszorg.

Opvallend is dat de respondenten die wel werken in, of op z'n minst een link hebben met, de ict-afdeling, precies het omgekeerde aangeven. Bijna zes op de tien vindt zijn cio een 'Dalai Lama'. Vier op de tien vindt dan weer dat er toch wel een bijzonder sterke controle is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een fenomeen wat niet alleen op CIOs van toepassing is', maar op leidinggevende in Belgie in het algemeen. Kijk maar naar het onderzoek van Trompenaars en Hofstede naar internationale cultuurverschillen. Hieruit blijkt dat Belgie en Power Distance Index heeft die 2x zo hoog is als in Nederland en 1,5 zo hoog als gemiddeld in Europa. Zie: http://www.geert-hofstede.com/hofstede_belgium.shtml
Onderzoek was dus een beetje een open deur, alhoewel Stalin wel een wat extreem voorbeeld is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-12T11:22:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.