Managed hosting door True

'Koppel bedrijfsinformatie los van applicaties'

Een ict-infrastructuur moet niet ingericht worden aan de hand van de applicaties, besturingssystemen of platformen in een bedrijf, maar aan de hand van de informatie die in het bedrijf is.

Bedrijfsinformatie moet losgekoppeld worden van applicaties die in bedrijven worden gebruikt. Dat zei Mark Lewis, president van de content management en archiving divisie van EMC tijdens Momentum 2007. "We moeten niet praten over een worddocument of een spreadsheet. We moeten het hebben over de data in een spreadsheet", aldus Lewis.

Lewis ziet dat de manier waarop bedrijven over een ict-infrastructuur praten en inrichten verandert. "Vroeger werd de ict van een bedrijf gedefinieerd aan de hand van het platform waarop het systeem draaide. Daarna volgde een definitie aan de hand van het besturingssysteem. We zitten nu in de fase dat bedrijven hun it afhankelijk maken van de applicaties die ze hebben draaien." Maar verstandiger is, volgens Lewis, om de ict afhankelijk te maken van de data in een bedrijf.

Betere beveiliging

Als bedrijven op deze manier gaan werken, dan moeten ze zich bewuster worden van een complexere ict-infrastructuur en betere beveiliging. Lewis vergelijkt dat laatste met een koning in een kasteel. "De koning wil dat zijn vrienden op bezoek komen en hij wil naar buiten. En daar zijn geen muren meer. Zo gaat het ook met beveiliging, want mensen werken steeds vaker thuis. Bij beveiliging gaat het dus om het beveiligen van de informatie," aldus Lewis.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En dan nog een stap verder: ga de informatie (= de data/gegevens die betekenis hebben) als kennis van je organisatie te gaan opzetten en beheren. Daarmee creeer je de basis om bijvoorbeeld de applicatie infrastructuur (opnieuw) in te gaan richten op basis van die kennis, waarbij de vrager echt de regie heeft (en kan hebben).
Het probleem is dan alleen dat dit weinig meer met de (informatie) technologie te maken heeft die het uiteindelijk kan realiseren, en het daarmee buiten de vakgebieden van de IT hoort. En juist langs in deze lijn kan bijvoorbeeld outsourcing pas echt goed mogelijk worden, kan SOA een goede oplossing voor de IT-vakmens zijn en ga zo maar door.

Ik snap eerlijk gezegd niet wat aan deze visie nieuw is. In de jaren zestig was er al sprake van zogenaamde abstracte datastructuren, waarbij de data en de programma's om deze data te manipuleren als een aparte eenheid werden beschouwd los van de applicatie-software. Deze architectuur is vandaag terug te vinden in de hedendaagse hardware storage-systemen en software database-systemen.

Een bijkomend voordeel van zo'n architectuur is dat deze ICT-Systemen Informatie-Theoretisch ontworpen en geanalyseerd kunnen worden. Een voorbeeld van een Proof-of-Concept-systeem dat ontworpen is op een Informatie-Theoretische ontwerpmethode is te vinden op de URL http://picasaweb.google.com/freemovequantumexchange

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-06T16:23:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.