Opera dient klacht in bij EC tegen Microsoft

Microsoft misbruikt zijn monopoliepositie, zegt Opera Software. Daartoe heeft de maker van de Opera-browser een klacht ingediend bij de Europese Commissie.

Het Noorse softwarebedrijf Opera Software, maker van de Opera-browser, heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen Microsoft. Opera vindt dat Microsoft zijn monopoliepositie uitbuit door de browser Internet Explorer te koppelen aan het Windows-besturingssysteem. Ook zou Microsoft zich niet houden aan de webstandaarden.

"We dienden deze klacht in voor alle klanten die het zat zijn dat een monopolist een beslissing maakt voor hen", zegt Jon von Tetzchner, ceo van Opera. Opera heeft de commissie gevraagd om twee acties te ondernemen. Het vraagt de Europese Commissie om de browser te ontkoppelen van het Windows-besturingssysteem. Ook moet Microsoft gedwongen worden zich aan ict-standaarden te houden.

Keuze

Microsoft vindt de klacht van Opera ongegrond. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen Reuters dat het Internet Explorer al lange tijd deel uit maakt van het besturingssysteem en dat het verschillende webstandaarden ondersteund. "Natuurlijk zullen we meewerken aan de gevolgen die voortkomen uit deze klacht, maar wij vinden dat het koppelen van de browser aan het besturingssysteem veel voordelen biedt aan klanten. Pc-makers hebben al de keuze om iedere browser te kiezen die ze willen."

De Europese Commissie oordeelde in 2004 dat Microsoft het mediaprogramma Mediaplayer moest ontkoppelen van het besturingssysteem Windows. Het Amerikaanse ministerie van Justitie deed in begin jaren negentig onderzoek naar misbruik van de monopoliepositie van Microsoft, wat leidde tot de bekende antitrustzaak die in 1998 begon. Ook het koppelen van Internet Explorer aan Windows is in deze zaak aan bod gekomen. Microsoft is schuldig bevonden en uiteindelijk is deze zaak geschikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-12-14T10:23:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.