Systeembeheerder krijgt celstraf voor serversabotage

Een Amerikaanse systeembeheerder is veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf voor een poging om de data van 70 servers te wissen met een 'logic bomb'.

De Amerikaanse systeembeheerder Yung-Hsun Lin heeft een gevangenisstraf van 30 maanden en een boete van 81.200 dollar gekregen, omdat hij de servers van zijn werkgever Medco Health Solutions heeft gesaboteerd. Lin heeft toegegeven dat hij een ‘logic bomb' heeft gemaakt, waarmee hij de gegevens van 70 servers wilde verwijderen. Dat is Lin niet gelukt.

Een logic bomb is een trojaans paard dat onder specifieke omstandigheden geactiveerd wordt. Een trigger voor een logic bomb kan bijvoorbeeld een wijziging in een bestand door een specifieke combinatie toetsaanslagen zijn. Of de bom gaat af op een ingeprogrammeerde datum en tijd.

Zware straf

De systeembeheerder krijgt een zware straf omdat hij heel belangrijke gegevens probeerde te wissen. De code werd in januari 2005 door een andere systeembeheerder ontdekt.

Lin maakte de 'bom' omdat hij verwachtte op korte termijn ontslagen te worden. Medco werd door het moederbedrijf Merck afgestoten in oktober 2003. Lin verwachtte daar de dupe van te worden. De kwaadaardige code had op de verjaardag van Lin, 23 april 2004, het systeem moeten platleggen, maar dat lukte niet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-10T10:50:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.