Microsoft sponsort opensourceonderzoek

Microsoft laat zich graag voorstaan op zijn openheid, maar worstelt nog wel met zogeheten 'pure' open source. Het levert nu een financiële bijdrage aan de The Open Source Census, een onderzoek naar het gebruik van open source binnen bedrijven.

Microsoft benadrukt dat het vóór openheid is, zo is het bedrijf voorstander van open standaarden en biedt delen van zijn software onder een eigen shared source-licentie. Software die 'echt open' is, wint al enkele jaren terrein. Niet alle bedrijven weten echter dat ze zelf open source gebruiken, of in welke mate.

Daar valt dus wat te onderzoeken. Dat wordt gedaan door onder meer de The Open Source Census. Dat initiatief telt dertien sponsors, waar nu Microsoft bijkomt. Onder de overige sponsors bevinden zich initiatiefnemer OpenLogic, onderzoeksbureau IDC, dienstverlener Unisys, de Open Source Business Foundation en de Open Solutions Alliance.

PR-actie

Critici stellen dat de census niet bepaald een succes is en dat OpenLogic daarom diverse partijen uitnodigt om bij te dragen, waaronder het in deze context opvallende Microsoft. Het onderzoek loopt namelijk al enkele maanden en de teller staat op slechts 1391 gescande computers. De werving van een grote naam als Microsoft zou dus vooral een pr-actie zijn, wat ook kan gelden voor dat bedrijf zelf.

Achterdochtige bloggers zien in de steun van de Windows-producent een stap om juridische doelwitten te vinden. Microsoft-topman Steve Ballmer heeft al herhaaldelijk beweerd dat Linux en andere open source-software inbreuk maakt op zo'n tweehonderd patenten van zijn bedrijf. Die claims zijn tot op heden niet concreet ingevuld of uitgelegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Soms vraag je je af hoe dom mensen in deze tak zijn. Een bedrijf als MS mee laten finacieren aan zo'n onderzoek betekent dat MS daar wat voor terug wil hebben.
Wie de nieuwsberichten volgt kan zelf bedenken wat dat is, pr is nog het minste, te verwachten is een mogelijkheid opnieuw FUD te verspreiden.

Zolang er een Balmer in de top zit bij MS wordt FOSS door MS als "kanker" gezien die met alle middelen bestreden moet worden.

MS heeft historisch een duidelijke reputatie
op dit gebied, de taktiek is
"inkapselen en wurgen"

Zolang Balmer daar zit neem ik aan
dat dit ook met met dit onderzoek gebeurt.


Dat het gebruik van open source toe neemt horen we al jaren. Schattingen over aantallen lopen heel erg uiteen. Over de reden van meedoen zal er nog veel gespeculeerd worden maar met deze set krijgt MS al heel vroeg inzicht in hoe groot die open source bedreiging nu precies is, waar het vandaan komt, in welke bedrijfstakken en toepassingen en welke (soort) gebruikers ze aan 't verliezen zijn.
Dan kunnen ze zelf bepalen of het ECHT een bedreiging is en wat met de leveranciers te doen: Sue them or buy them.

@Robert

Een "community" kun je niet kopen, of verklagen.
Gemeenschapsprojecten zijn niet grijpbaar voor een MS.

@Jan van Leeuwen

Helemaal mee eens.
Er is geen OpenSource strategie die met een tegenstrategie door MS bestreden kan worden. Er is geen OpenSource keyperson die weggekocht kan worden. Er is niet een enkele leverancier die uitgerookt kan worden. Er is vaak niet eens een rechtspersoon die aangepakt kan worden.

Het zijn er heel veel.....en dus heel lastig om mee om te gaan als je er iets tegen wilt beginnen.

En daarom komt MS niet verder dan geld storten in dit soort participaties. Overigens ben ik van mening dat MS de uitspraak "dat er vast wel illegale code" in OpenSource producten zit wel eens hard mag gaan maken. Anders wordt het bedrijf straks zelf juridisch aanvatbaar op smaad.

Helaas kunnen we door het closed sourced model nauwelijks aantonen hoeveel illegale code in Microsoft producten zit.

Wel is altijd heel 'toevallig'. Dat Microsoft altijd precies met 'hetzelfde' soort technologie bezig is als waar men in de open source gemeenschap mee bezig is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-18T10:02:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.